Publicitate

Creierul uman rareori înregistreaza o amintire singulara, în schimb, acesta conecteaza amintirile în grupuri; de aceea, atunci când ne amintim un lucru, ne vom aminti si altele, în functie de momentul în care au avut loc întâmplarile. Însa pe masura ce îmbatrânim, creierul îsi pierde abilitatea de a conecta amintirile care au legatura una cu cealalta, scrie Science Daily.
Acum, cercetatorii de la UCLA au descoperit un mecanism molecular cheie din spatele legaturilor dintre amintiri. Ei au identificat, de asemenea, o modalitate de a restabili aceasta functie a creierului la soarecii de vârsta mijlocie si un medicament aprobat de FDA care realizeaza acelasi lucru.
Publicate în Nature, descoperirile sugereaza o noua metoda pentru întarirea memoriei umane la vârsta mijlocie si o posibila interventie timpurie pentru dementa.

Gena care conecteaza amintirile

„Amintirile sunt o mare parte din noi. Abilitatea de a lega experientele conexe ne învata cum sa ramânem în siguranta si sa functionam cu succes în lume”, explica Alcino Silva, profesor de neurobiologie si psihiatrie la David Geffen School of Medicine din UCLA.

Echipa de la UCLA s-a concentrat pe o gena numita CCR5 care codifica receptorul CCR5 (acelasi receptor pe care îl foloseste virusul HIV pentru a infecta celulele creierului si a provoca pierderi de memorie la pacientii cu SIDA).

Laboratorul lui Silva a demonstrat în cercetarile anterioare ca expresia CCR5 reduce aducerea aminte.

Amintirile soarecilor

În studiul actual, Silva si colegii sai au descoperit mecanismul care conecteaza amintirile soarecilor despre doua custi diferite. Un microscop mic a deschis o „fereastra” în creierul animalelor, permitându-le oamenilor de stiinta sa observe neuronii declansându-se si creând noi amintiri.

Cresterea expresiei genei CCR5 în creierul soarecilor de vârsta mijlocie a interferat cu conectarea amintirilor. Animalele au uitat legatura dintre cele doua custi.

Atunci când oamenii de stiinta au sters gena CCR5 la animale, soarecii au reusit sa uneasca amintiri pe care alti soareci normali nu le-au putut uni.

Un medicament pentru HIV

Silva a studiat anterior medicamentul maraviroc, pe care Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente l-a aprobat în 2007 pentru tratamentul infectiei cu HIV. Laboratorul sau a descoperit ca maraviroc suprima CCR5 în creierul soarecilor.

„Atunci când le-am administrat soarecilor mai în vârsta maraviroc, medicamentul a imitat efectul stergerii genetice a CCR5 din ADN-ul lor. Animalele mai în vârsta au reusit sa conecteze din nou amintirile”, a spus Silva, membru al Institutului de Cercetare a Creierului UCLA.

Descoperirea sugereaza ca maraviroc ar putea fi utilizat pentru a ajuta la restabilirea pierderilor de memorie la vârsta mijlocie, precum si pentru a inversa deficitele cognitive cauzate de infectia cu HIV.

„Urmatorul nostru pas va fi sa organizam un studiu clinic pentru a testa influenta maraviroc asupra pierderii timpurii a memoriei cu scopul unei interventii timpurii. Odata ce întelegem pe deplin modul în care scade memoria, avem potentialul de a încetini procesul”, a spus Silva.

De ce important faptul ca creierul uman deconecteaza si conecteaza amintirile?

Ceea ce ridica întrebarea: de ce are creierul nevoie de o gena care interfereaza cu capacitatea sa de a conecta amintirile?

„Viata ar fi imposibila daca ne-am aminti totul. Banuim ca CCR5 îi permite creierului sa conecteze experientele semnificative prin filtrarea detaliilor mai putin semnificative”, a spus Silva.

 

Citește toată știrea

Cercetătorii au descoperit modul în care creierul conectează amintirile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate