Publicitate

De teama ca pandemia COVID îl va falimenta, un transportator si-a extins pâna în afara legii serviciile oferite pasagerilor. Ieseanul, care transporta persoane spre Marea Britanie, a început sa furnizeze si teste PCR negative. Anchetatorii au avut la dispozitei 14 astfel de teste, dar complicele ieseanului a estimat numarul la aproximativ 200, în câteva luni.
În contextul pandemiei, Bogdan Caras avea din ce în ce mai putini clienti care sa apeleze la serviciile sale de transport, începând sa aiba dificultati financiare. Salvarea gasita de Caras a fost sa apeleze la serviciile unui tânar din Târgu Frumos, a carui firma, cu sediul într-un garaj, realiza soft la comanda. Caras nu avea nevoie de vreo aplicatie, ci doar de hârtii, respectiv de buletine de analiza pentru pasagerii sai. Caras i-a cerut lui S.C. sa-l ajute sa falsifice buletinele, pentru a le vinde apoi pasagerilor. O prima transa de 5 buletine de analiza a fost realizata pe 24 iunie anul trecut.

Calitatea era ireprosabila, S.C. generând si codurile QR necesare pentru scanarea la frontiera. Încântat de rezultate, Caras a comandat, a doua zi, înca 9 buletine de analiza similare. Buletinele falsificate au fost vândute pasagerilor contra sumei de 150 lei bucata, suma comparabila cu pretul oficial al unui test PCR. Dupa prima operatiune de falsificare, S.C. a încercat sa-l învete pe Caras cum sa procedeze pentru a si le falsifica singur, astfel încât implicarea tânarului sa fie minima. I-a instalat aplicatia necesara, dar degeaba. Caras uita constant pasii pe care trebuia sa-i faca, colaborarea dintre cei doi prelungindu-se.

„Afacerea” initiata de cei doi a iesit la iveala dupa doar câteva zile. Unul dintre angajatii Investigatii Medicale Praxis SRL, firma al carei antet aparea pe buletinele false, a intrat în posesia unui astfel de act. L-a aratat sotiei unuia dintre administratorii firmei, care a facut propria ancheta. Numarul generat în urma scanarii codului QR nu figura în baza de date a societatii. Administratorul a verificat si urmatoarele numere, identificând în total 14 certificate false. Ancheta procurorilor a durat însa câteva luni, ceea ce a permis continuarea falsificarilor. S.C. a apreciat ca ultima operatiune fusese facuta în octombrie.

Caras a fost trimis în judecata pentru fals în înscrisuri sub semnatura privata si instigare la fals informatic în forma continuata. În fata magistratilor Judecatoriei, el si-a recunoscut fapta, ceea ce i-a adus o pedeapsa usoara, de 2 ani si 4 luni de închisoare, cu suspendarea executarii pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Sentinta a fost atacata cu apel de reprezentantii Praxis. Dosarul urmeaza sa fie reanalizat de Curtea de Apel la începutul lunii noiembrie. În cazul lui S.C., procurorii au preferat sa renunte la urmarirea penala. 

 

 

Citește toată știrea

Certificate „Liber de Covid”. Ideea penală a unui transportator pentru a-şi salva afacerea în pandemie
Publicitate