Fiindca toti facem parte dintr-o societate în care violenta domestica este nelipsita, pe 16 noiembrie, la Libraria „Orest Tafrali” din incinta Universitatii „Alexandru Ioan-Cuza” din Iasi (UAIC) a avut loc lansarea volumului intitulat „Interventie în violenta domestica. Ordinul de protectie provizoriu”, semnat de Costel Gîtlan, licentiat în stiinte juridice si chestor de politie la Inspectoratul de Politie Judetean Iasi.
La eveniment au participat mai multi profesori de la Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice si prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, care a precizat ca prevenirea si combaterea violentei domestice este de natura sa protejeze drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei. Pe de alta parte, a mai adaugat acesta, combaterea violentei domestice trebuie sa protejeze relatiile de familie. Mai mult, a subliniat ca volumul lansat este rezultatul cercetarilor doctorale efectuate de catre un practician si specialist al dreptului.
Autorul, Costel Gîtlan, a vorbit despre fenomenul de violenta domestica, specificând faptul ca acesta afecteaza pe termen lung o persoana, în toate planurile. În astfel de cazuri a fost mereu nevoie de o interventie din partea politiei.
Alaturi de ceilalti invitati, conf. univ. dr. Gabriela Irimescu si prof. univ. dr. Constantin Dram, directorul Editurii UAIC, au evidentiat practicile si perspectiva politistilor care intervin atunci când au o solicitare privind violenta în familie. Totodata, au explicat ca nu doar femeile pot fi victime ale violentei, ci si barbatii si copiii. „Cercetarea valorifica perspectiva personalului abilitat cu interventia în cazurile de violenta domestica în contextul aplicarii ordinului de protectie provizoriu”, a explicat Costel Gîtlan tema centrala a volumului.
Violenta domestica este un concept larg, ordinul de protectie este o modalitate prin care se încearca combaterea unor astfel de fenomene infractionale, nedorite si un instrument juridic relativ recent în legislatia noastra, care, din pacate, este folosit si se comit astfel de fapte de violenta. La nivel european, România este printre tarile europene cu cele mai multe cazuri de violenta domestica împotriva femeilor. Cele mai recente date ale Politiei române arata ca în 2022 au fost raportate peste 90.000 de cazuri, cele mai multe în mediul rural.
În final, Costel Gîtlan si prof. univ. dr. Cristina Gavriluta, coordonatoarea tezei sale de doctorat, au îndemnat publicul sa citeasca cât mai mult, sa descopere. De asemenea, pentru cei care sunt preocupati de violenta domestica, volumul deschide noi directii de întelegere si abordare din perspectiva sociologica.