Publicitate

Precipitatiile din ultimele zile nu au reusit sa elimine decât temporar si punctual restrictiile impuse în câteva zeci de localitati pe fondul secetei si a tendintei de folosire a apei din reteaua ApaVital pentru irigatii.
Asa cum am mai relatat, restrictiile au început sa fie aplicate înca din a doua jumatate a lunii iunie, fiind prelungite pe rând acolo unde a devenit evident ca societatea de apa nu poate furniza servicii non-stop. Astfel, ramân în continuare în regim mai mult sau mai putin strict de alimentare cu apa localitati din Andrieseni, Bârnova, Belcesti, Ceplenita, Coarnele Caprei, Cotnari, Deleni, Fântânele, Focuri, Gropnita, Lespezi, Movileni, Plugari, Probota, Românesti, Scobinti, Sipote, Tatarusi, Trifesti si Vladeni, pâna pe 31 august. ApaVital invoca necesitatea refacerii rezervelor de apa si solicita localnicilor consumarea rationala a apei.

Restrictiile sunt impuse diferit, astfel:

Lespezi va avea apa în intervalele orare 5-10 si 19-23
Tatarusi, între 18-8 (în localitatile Tatarusi, Uda si Pietrosu)
Bârnova 5-9 si 18-22 (Pietraria si Paun)
Ceplenita (satele Ceplenita, Buhalnita si Poiana Marului), Cotnari (Cotnari, Horodistea, Luparia, Cârjoaia, Hodora, Iosupeni si Bahluiu), Scobinti (Scobinti, Fetesti, Zagavia, Sticlaria si Badeni) 7-22
Movileni (satele Movileni, Potângeni, Larga Jijia si Iepureni) si Românesti (satele Românesti, Avântu si Ursoaia) 8-12 si 18-22
Deleni (satele Deleni, Feredeni, Poiana, Slobozia si Maxut), doar între orele 7-10 si 18-21
Belcesti (Munteni, Satu Nou, Rusi, Ulmi si Liteni), Coarnele Caprei (localitatile Coarnele Caprei si Arama), Focuri si Gropnita (Malaiesti, Gropnita, Forasti, Bulbucani, Sîngeri si Saveni), 8-10 si 18-21
Andrieseni, Bivolari, Fântânele, Plugari, Probota, Sipote, Trifesti si Vladeni vor avea apa pe tot parcursul zilei, între orele 6-20.

Restrictiile nu afecteaza municipiul Iasi, care beneficiaza de mai multe surse de apa. În alte trei comune de lânga Iasi, Golaiesti, Holboca si Ungheni, este prevazuta oprirea apei pe 3 august între 8-17, însa motivul este renedierea unei avarii.

De regula, în ultimele doua luni de vara ApaVital este nevoita sa impuna restrictii în furnizarea apei. Este perioada în care consumul creste mult din cauza folosirii apei în scop agricol, ne-a spus purtatorul de cuvânt al ApaVital. Atunci când ploua, asa cum s-a întâmplat în weekend, nu mai este nevoie de udat si este timp sa se umple rezervoarele. Alimentarea cu apa revine sub restrictii dupa câteva zile, când reîncep „irigatiile” si consumul creste.

Pâna la sfârsitul lunii iulie, suprafata agricola din judet afectata de seceta era de aproape 100 de mii de hectare, dintre care o zecime în totalitate. Pagubele sunt mai mari în privinta culturilor de primavara, cele de toamna fiind în buna parte recoltate.

Unul dintre termenele pentru constatarea suprafetelor afectate de seceta pedologica a expirat pe 1 august, cel pentru culturile agricole înfiintate în toamna anului trecut. Celalalt termen este 15 noiembrie 2022, pentru celelalte culturi agricole. Procesele-verbale vor fi întocmite pâna pe 15 august, respectiv 30 noiembrie, iar rapoartele de sinteza trebuie sa fie gata dupa înca 15 zile, 30 august, respectiv 15 decembrie 2022.

Cititi si: Seceta a uscat o treime din judet. Restrictii draconice la alimentarea cu apa in mai multe localitati

Cititi si: Seceta – ApaVital strânge si mai mult robinetul. Programul de furnizare a apei, restrâns dramatic în zeci de localitati

Cititi si: Un iesean s-a dat de gol ca foloseste apa pentru gradina dupa ce a facut o reclamatie la ApaVital

 

Citește toată știrea

Chiar daca a plouat, restricţiile de furnizare a apei s-au prelungit până la sfârşitul lunii august

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate