Publicitate

Populatia Chinei va începe sa scada pâna în 2025, în pofida deciziei de a pune capat politicii care permite cuplurilor sa aiba un singur copil, menita sa încurajeze nasterile în cea mai populata tara din lume, a anuntat Ministerul chinez al Sanatatii, relateaza AFP.
Tara asiatica se confrunta cu o criza demografica pe fondul unei forte de munca care îmbatrâneste rapid, unei încetiniri economice si celei mai scazute rate de crestere a populatiei din ultimele decenii. Anul trecut, natalitatea a atins un minim istoric si aceasta tendinta urmeaza sa continue.

”Rata de crestere a populatiei a scazut considerabil. Va intra într-o faza de crestere negativa în timpul celui de-al 14-lea Plan cincinal” (2021-2025), a avertizat, luni, Ministerul chinez al Sanatatii într-un raport.

China si-a relaxat politica de control al nasterilor în ultimii ani. Ea a permis cuplurilor sa aiba doi copii în 2016, apoi trei, începând de anul trecut. Cu toate acestea, deciziile nu au dus la o crestere exponentiala a nasterilor. Cuplurile sunt afectate de cresterea costului vietii, a locuintei si, mai ales, a educatiei copiilor.

”Politica noastra privind asistarea la nastere este imperfecta, exista un decalaj mare în raport cu situatia de dezvoltare demografica si cu asteptarile populatiei”, a precizat Ministerul Sanatatii. Cu scopul de a încuraja nasterile, ministerul pledeaza pentru reducerea presiunii financiare asupra cuplurilor prin locuinte, educatie si politici fiscale.

De luni, marele oras Hangzhou (din est) ofera familiilor cu trei copii împrumuturi cu sume mai mari pentru achizitionarea unei prime locuinte. De asemenea, alte localitati au implementat politici de sustinere în ultimele luni, potrivit presei de stat. În 2021, China a înregistrat 10,62 milioane de nasteri, cel mai scazut nivel din 1978, conform datelor oficiale.

 

 

Citește toată știrea

China se aşteaptă ca populaţia ţării să scadă până în 2025. S-a atins un minim istoric

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate