Publicitate

În fiecare an, în Sectia de Oncologie Pediatrica de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iasi sunt diagnosticati 80 de copii cu cancer, din toata regiunea Moldovei. Anul acesta, pâna în momentul de fata, au fost depistate 50 de cazuri noi, iar pâna la jumatatea acestui an, deja erau înregistrate 500 de internari pe sectie. 
„Anul trecut erau 116 copii tratati cu chimioterapie, în acest moment în sectia noastra aproximativ 105 copii primesc chimioterapie, asta înseamna cure de chimioterapie, dar ei nu au nevoie doar de asta. Au nevoie de tratament antibiotic, de sustinere cu hidratare parenterala, transfuzii de sânge, sunt foarte multe tratamente care se administreaza în perfuzie, intravenos”, a explicat dr. Anca Ivanov, medic primar pediatru, specialist hemato-oncopediatrie în cadrul Sectiei de Oncologie Pediatrica de la Spitalul de Copii.

 

Cele mai multe cazuri: adolescenti cu vârste între 15 si 19 ani

 

Datele sunt îngrijoratoare si la nivel national, conform unei statistici a Institutului National de Sanatate Publica: în fiecare an peste 1.200 de copii se îmbolnavesc de cancer. Daca în 2016 erau depistate 1.625 de cazuri noi în rândul copiilor, în 2018 numarul lor a fost de 2.845, iar în 2020 erau depistati 1.287 de copii cu cancer. Cei de la Organizatia Salvati Copiii spun ca din totalul de cazuri diagnosticate cu tumori maligne la copii (0‐19 ani,) atât ca numar de cazuri, cât si ca rata de incidenta, în perioada 2016‐2020, ponderea cea mai mare apartine grupei de vârsta 15‐19 ani. „Numai în anul 2020, pentru care exista date centralizate, medicii de familie au declarat 443 de cazuri noi de îmbolnavire prin tumori maligne la copii, ceea ce reprezinta 1,03- din totalul cazurilor noi declarate pe tara, potrivit datelor Institutului National de Sanatate Publica – Centrul National de Evaluare si Promovare a Starii de Sanatate”, au precizat reprezentantii Salvati Copiii.

 

O donatie surpriza

 

Datele au fost facute publice în cadrul evenimentului organizat de Salvati Copiii pe 22 septembrie, când parintii unui copil care a murit în urma unei forme agresive de cancer au donat sectiei un aparat pentru mixarea citostaticelor în valoare de 120.000 de euro. Prin intermediul acestui aparat, tot procesul de mixare a citostaticelor si solutiilor perfuzabile este facut într-un mediu steril, siguranta concentratiei fiind de 100-.

„Astfel, se justifica ajutorul pe care îl putem primi folosind acest aparat automatizat care prepara doze corecte, dilutii corecte, într-un interval mult mai scurt de timp pot fi facute în acelasi timp cure mai multe de chimioterapie, în conditii de perfecta asepsie, fara posibilitate de a se contamina microbian si protejând si personalul de expunerea la vaporii toxici care inerent apar în prepararea acestor solutii atât timp cât se fac manual”, a completat dr. Anca Ivanov. 

Citește toată știrea

Cifre cumplite – 80 de copii sunt depistaţi la Iaşi cu cancer în fiecare an. Peste 100 fac chimioterapie în acest moment
Publicitate