Publicitate

Liderul clanului „Luptatorilor” va intra în închisoare pentru aproape 5 ani. El fusese achitat în prima instanta de acuzatia de instigare la distrugere în cazul încercarii de incendiere a casei Georgetei Corduneanu, petrecuta acum trei ani. Printre transcrierile înregistrarilor audio depuse la dosar de procurori, magistratii Judecatoriei nu vazusera una în care Eugen Preda vorbea explicit despre incendiere. Au vazut-o însa magistratii Curtii de Apel.
Eugen Preda este cunoscut îndeosebi pentru o spargere comisa în 2009 la o unitate militara de rachete, de unde gruparea sa a furat zeci de arme si cantitati importante de material militar. Armamentul a fost ulterior vândut sau folosit în activitatile de trafic de droguri ale gruparii. În 2019, Preda a intrat în conflict cu clanul Cordunenilor, context în care membrii celor doua grupari s-au insultat reciproc pe Facebook. Pe acest fond, pe 22 septembrie 2019, doi subordonati ai lui Preda, Mihai Naca si Bogdan Sandu au venit la Iasi, inspectând de la distanta casa din Dancu a Georgetei Corduneanu, mama liderului clanului iesean. Dupa o saptamâna, cei doi, însotiti de Constantin Badea, s-au deplasat în timpul noptii la locuinta Cordunenilor. Acolo au aprins un bidon de 5 litri de benzina, amplasat la poarta casei. Dupa explozia acestuia, au urcat în masina si au demarat în viteza. Locatarii au fost treziti de explozie, constatând ca poarta casei este în flacari, iar incendiul se extinsese asupra „casei mici”, situate la 2 metri de poarta. Au reusit sa stinga incendiul pâna la sosirea echipajului de pompieri.

Preda a fost trimis în judecata pentru instigare la distrugere, iar cinci subordonati ai acestuia, pentru fapta propriu-zisa. Magistratii Judecatoriei au considerat însa ca rechizitoriul procurorilor este acoperit de probe doar în cazul lui Mihai Naca, Bogdan Sandu si a lui Constantin Badea. Primii doi au primit pedepse cu suspendare, iar Badea, ca recidivist, a fost condamnat la 5 ani de închisoare în regim de detentie. Preda a fost achitat.

În apel, procurorii au insistat asupra faptului ca judecatorii nu luasera în considerare discutiile din care rezulta direct intentia lui Preda de a folosi incendierea ca argument în disputa cu Cordunenii. „Pai daca crezi ca noi suntem fraieri, o sa îti aratam ca nu suntem! Crezi ca e nevoie sa punem pe cineva? Vin eu personal si îti dau foc, uai, daca nu stergi alea! Sterge în ….. mea de gunoi alea odata!”, spune Preda într-o convorbire telefonica. Un alt argument adus de procurori si neglijat în prima instanta de judecatori a fost faptul ca automobilul Jeep Grand Cherokee folosit de Naca si Sandu fusese achizitionat cu doar doua zile înaintea expeditiei de „recunoastere” si fusese vândut imediat dupa aceea, „în cel mai clandestin mod cu putinta”. Argumentele procurorilor au fost acceptate de magistratii Curtii de Apel, care l-au condamnat si pe Preda, pentru instigare la distrugere, la doi ani de închisoare. La pedeapsa se vor adauga 1.112 zile ramase neexecutate dintr-o condamnare anterioara.

Citește toată știrea

Cinci ani de închisoare pentru liderul clanului „Luptătorilor”. A fost condamnat pentru incendiere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate