Cinci lideri sindicali din serviciile de Ambulanta au intrat în greva foamei, nemultumiti ca Legea pensiilor nu recunoaste conditiile de munca dificile din sistemul operativ.
Protestul se deruleaza la Camera Deputatilor, iar de la ora 12.00 se va muta la Guvern. Salariatii din sistem, care nu sunt de serviciu, protesteaza la sediul unitatilor. Si sindicalistii Federatiei Sanatatea anunta, marti, ca sunt ”profund dezamagiti si lezati grav în drepturile lor” de noua lege a pensiilor, întrucât amendamentele justificate ale salariatilor nu au fost luate în seama, fiind respinse în Camera Deputatilor. De asemenea, sindicalistii acuza ”simularea consultarii publice”.
Federatia Ambulanta anunta, marti, ca numarul liderilor de sindicat din serviciile de ambulanta care au intrat în greva foamei a ajuns la cinci.
Sunt în greva foamei :
Chis Gheorghe presedintele Federatiei Nationale Sindicale „Ambulanta”din România
Gâdiuta Claudia – lider la Sindicatul Liber Independent Salvarea Tulcea
Dragomir Valentin – lider la Sindicatul Ambulanta Braila
Comanescu Alexandru – lider la Sindicatul Ambulanta Vâlcea
Musa Daniel Constantin – lider la Sindicatul Ambulanta Olt
Protestul are loc la Camera Deputatilor, iar de la ora 12.00 se va muta la Guvern.
”În sustinerea celor 5 lideri de sindicat, angajati din toate serviciile de ambulanta, aflati în timpul liber, vor protesta începând de astazi, 21 noiembrie 2023, de la ora 10.00 la ora 12.00, în sediile centrale din toate serviciile de ambulanta. Nerecunoasterea conditiilor de munca în care personalul profesionist operativ de interventie din serviciile de ambulanta îsi desfasoara activitatea, drept anulat prin votul din Comisia pentru munca si protectie sociala si prin votul plenului din Camera Deputatilor, din data de 20 noiembrie 2023, la propunerea Guvernului României, prin Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si a Casei Nationale de Pensii Publice, prin proiectul de lege privind sistemul public de pensii”, anunta sindicalistii.
Acestia cer o întâlnire de urgenta cu premierul Marcel Ciolacu, dar si cu ministrii Muncii si Sanatatii ”pentru a stabili modalitatea de solutionare a revendicarilor sindicale si pentru a se gasi solutii care sa resolve situatiile cu care se confrunta serviciile de ambulanta”.
Legea pensiilor, adoptata de PArlament, elimina conditiile speciale de care beneficiau angajatii din sistem.