Publicitate

Ziua de 24 Ianuarie s-a vrut sa fie la Iasi una chiar a unirii, desi alianta politica locala este pe dos decât la Bucuresti. Din actuala capitala au venit în fosta capitala mai-marii tarii, premierul liberal si seful social-democrat al Camerei Deputatilor, parca mai mult sa verifice daca supusii din provincie sunt cuminti si ascultatori, decât sa vada – daca tot s-au deplasat pâna aici – cum merg lucrurile în realitate. 
Asa i-au vazut si iesenii strânsi în Piata Unirii pe toti liderii politici, urcati frumos pe scena. Doar UDMR a lipsit, desi formatiunea a reusit un scor frumos la Iasi, peste 2000 de voturi, la alegerile europarlamentare din 2019.

Piata Unirii i-a asteptat deopotriva pe spectatori si pe actori amenajata altfel decât pâna acum. Cele câteva mii de persoane au gasit piata delimitata strict cu doua rânduri de garduri, bine pazite de jandarmi, politie si membri ai Serviciului de Protectie si Paza.

CITESTE SI: L-am gasit pe „dl. Cerneala”. Un interviu exclusiv cu „atacatorul” din Piata Unirii

În afara celui de-al doilea s-a adunat multimea, iar în spatele statuii domnitorului Cuza au avut locul stabilit invitatii – primari, consilieri, membri ai partidelor. Între garduri, fortele de ordine. A fost eliminat astfel din start pericolul atacurilor cu cerneala, respectiv cu iaurt.

Atmosfera s-a înviorat brusc odata cu sosirea unei coloane de câteva sute de sustinatori ai AUR – dar nu din acest motiv, ci pentru ca a fost momentul în care a început concertul de muzica populara, cu sonorul la maxim. Cei de la AUR au încercat sa forteze intrarea în fata tribunei, dar jandarmii – cu sprijinul câtorva colegi de la Brigada Mobila Bacau – i-au directionat dupa câteva îmbrânceli spre esplanada, în dreptul Cafenelei Piata Unirii.

Asociatiile civice s-au instalat mai aproape de tribuna, în dreptul parcarii din fata fostului Cinematograf Victoria, cu pancarte pe care scria „Cerem Autostrada Marii Uniri!”, „Kind reminder Rafila Spitale în Moldova”, „Efectul centralismului: Bucurestiul nu vrea Spitalul Inimii în Moldova”, „Doar la 24 Ianuarie va aduceti aminte de Moldova?” si „Moldova spune nu extremismului”.

De altfel, din aceasta zona s-a auzit constant „Hotii! Hotii!”, înca de când Nicolae Ciuca si Marcel Ciolacu au ajuns în Piata Unirii.

Pe scena s-au aliniat, de la stânga la dreapta, George Simion, copresedintele AUR, Costel Alexe, presedintele CJ, primarul Mihai Chirica, Nicolae Ciuca, Gheorghe Flutur în centru, Marcel Ciolacu, Maricel Popa, ministrul Culturii Lucian Romascanu, prefectul Bogdan Cojocaru, iar în spatele lor, deputati, senatori si alti demnitari. Asadar, oaspetii, în centru, gazdele, pe margine.

Toti cei care au luat cuvântul au marsat pe ideea unirii, a cresterii pericolului dezbinarii pe fondul razboiului din Ucraina, iar premierul a invocat si faptul ca, „în România, miscari politice extremiste încearca sa ne influenteze societatea”.

„Le recunoastem cu usurinta pentru ca în discursurile politice ale liderilor lor se promoveaza ura în locul bunei întelegeri, frica în locul actiunii, dezinformarea în locul adevarului, condamnarea în locul justitiei prin lege”, a citit primul ministru la microfon, atragând atentia lui George Simion din capatul scenei.

Marcel Ciolacu a preluat apoi huiduielile începute la discursul premierului, aratându-se îngaduitor: „Eu chiar va iubesc, mai ales într-o zi atât de aleasa”, a spus presedintele Camerei Deputatilor si al PSD, înainte sa dea si el citire discursului scris dinainte.

A urmat Costel Alexe, pe care George Simion l-a filmat cu telefonul în timp ce seful CJ îsi repeta interventia si apoi si-a început declamatia la microfon, seria discursurilor fiind încheiata de primarul Chirica.

„La spovedit!”

Cu totii au depus coroane la statuia lui Cuza, apoi au asistat la parada militara. Cei veniti de la Bucuresti s-au grabit sa paraseasca apoi Piata Unirii, însotiti de sefii administratiei locale si de liderii filialelor de partid iesene si înconjurati de mai multi membrii SPP.

Nu se stie motivul pentru care oficialii din Bucuresti nu au ramas la hora, ceea ce a stârnit numeroase speculatii, de la faptul ca au vrut sa evite incidente similare cu cele din alti ani, la ideea ca nu au dorit sa fie în aceeasi hora cu persoane care au probleme de imagine. În Hora Unirii au ramas sa se prinda alaturi de ieseni cei din esalonul politic secund.

Oficialii au mers pe jos spre Mitropolie, încasând urari precum „La spovedit!”, dar si altele si mai putin binevoitoare. Dupa o oprire la Palatul Mitropolitan, delegatia a mers la Biserica „Sf. Trei Ierarhi”, unde se afla mormântul domnitorului Cuza. La intrare au fost câteva incidente, însa cei care le-au reprosat oaspetilor învinuiri generale vagi s-au linistit dupa trecerea grupului.

Dupa aceasta ultima oprire, liderii de la Bucuresti s-au urcat în masini spre Aeroport, de unde au luat elicopterul spre Focsani.

Ce ramâne dupa „desantul” de la Bucuresti

La Aeroport a fost singurul moment în care prim-ministrul Nicolae Ciuca s-a angajat sa sprijine concret un proiect al Iasului: construirea terminalului de pasageri, pentru care „la nivelul Guvernului am asigurat finantarea complementara celei europene, obtinuta în luna mai 2022, pentru ca acest proiect în valoare totala de 80 de milioane de euro sa fie finalizat pâna la sfârsitul acestui an”.

El a mentionat de asemenea ca legatura spre A8, ca si cele doua autostrazi, a Moldovei si a Unirii, „se regasesc între prioritatile Guvernului”.

CITESTE SI: Ziua Unirii, pe scurt. Cine, cum si de ce i-a aruncat primarului Chirica cu iaurt în fata

Sunt singurele angajamente mai mult sau mai putin concrete facute de seful Guvernului la Iasi pe 24 Ianuarie 2023. Ele merita retinute, pentru ca anul viitor este unul electoral, iar declaratiile de atunci – pe care le va face probabil viitorul premier Marcel Ciolacu, daca rocada PSD-PNL se va aface conform întelegerii – vor avea sens doar puse în oglinda cu cele de acum. 

Citește toată știrea

Ciucă şi Ciolacu nu s-au prins în Hora Unirii de la Iaşi, lăsând loc la numeroase speculaţii
Publicitate