Publicitate

Banca Nationala Româna (BNR) va cheltui peste jumatate de milion de lei pentru realizarea unui sistem de iluminat arhitectural la sediul din Iasi. În acest sens, BNR a semnat un contract cu Elba Com SRL. 
Firma timisoreana este si compania care a realizat proiectul tehnic. Potrivit documentatiei de atribuire a contractului, sistemul de iluminat va cuprinde atât cladirea, cât si curtea interioara. „Scopul este de a pune în valoare o cladire de patrimoniu”, se precizeaza în document. Actuala cladire a fost construita dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, în conditiile în care fostul sediu, realizat în 1880, a fost distrus în urma bombardamentelor. „În Iasi functiona una dintre primele sucursale ale BNR, înfiintata înca din anul 1880.

În timpul Primului Razboi Mondial aici a functionat sediul central al bancii si a fost adapostit, înainte de evacuarea sa la Moscova, întregul tezaur al institutiei. În urma operatiunilor militare de pe frontul din Moldova din vara anului 1944, sediul sucursalei Iasi a fost distrus în totalitate. În ideea remedierii acestei stari de fapt, Dudescu (Radu Dudescu, arhitect, n.r.) a început, în primavara anului 1946, sa proiecteze (…) un nou sediu pentru sucursala din Iasi”, este un scurt istoric al cladirii invocat într-un memoriu de specialitate aferent licitatiei. BNR spune ca sediul de la Iasi este „una dintre cele mai functionale si frumoase cladiri din reteaua teritoriala” a bancii nationale.

Reprezentantii BNR spun ca decizia de a asigura un sistem de iluminat în curtea interioara are la baza si ideea de a creste gradul de securitate. Intentia de a asigura un iluminat exterior la sediul BNR dateaza de câtiva ani, în conditiile în care autorizatia de construire este emisa înca din vara anului 2020. 

Citește toată știrea

Clădirea BNR Iași va avea sistem de iluminat arhitectural
Publicitate