Publicitate

Parlamentul a votat marti un proiect care introduce educatia sanitara în scoli, dupa ce acest proiect a fost pus si scos de 31 de ori de pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor.

Motivul?

Nu au vrut sa îi spuna educatie sexuala ca deh, avem demnitari în Parlament care mimeaza pudoarea în timp ce ei însisi sunt cei care folosesc un limbaj trivial si expresii cu tenta sexuala la adresa colegelor din Parlament.

Realitatea este ca proiectul votat marti în Parlament e un pas mult prea mic pentru cum arata lucrurile acum la noi în tara. 

Sa introduci educatia “sanitara” doar din clasa a 8-a si doar cu acordul parintilor e mult prea putin.

Priviti cifrele! Suntem pe primul loc în Uniunea Europeana la numarul de mame minore si la numarul de bebelusi nascuti de alti copii.

 

Datele  de mai jos vorbesc de la sine:

– 1 din 10 copii din România este nascut de o mama adolescenta 

– 1 din 6 adolescente care a avut un copil înainte de 15 ani, va avea al doilea copil înainte de 18 ani.

– Fetele cu vârste de pâna la 15 ani au nascut 749 de copii în 2019. Asta înseamna 44- din numarul de copii nascuti de mame minore în UE. Un procent imens!

– Situatia devine si mai îngrijoratoare în cazul fetelor între 15 – 19 ani, care au dat nastere  unui numar de 17.933 de bebelusi, care înseamna peste 18- din totalul european.

– În 2020, în România, 16.566 de tinere sub 18 ani au devenit mame, conform datelor INSEE.

– Conform aceleiasi statistici, în România anului 2019 existau 18.682 de mame minore

– Un studiu realizat de catre Organizatia Salvatii Copii arata ca 83- dintre  mamele minore abandoneaza scoala

 

Înainte ca parlamentarii coalitiei de guvernare sa se revolte în Parlament pentru ca se încearca educarea elevilor si pregatirea lor pentru o viata sexuala responsabila, ar trebui sa se uite cu atentie la datele de mai sus, date care reflecta adevarata situatie în care se afla tara noastra.

Sunt zeci de mii de fete care au devenit mame la vârsta frageda, care au devenit victime ale lipsei de informatii si care abandoneaza scoala, ceea ce le condamna la un viitor în conditii precare.

 

Mai mult, sunt mii de bebelusi care vor creste în saracie, fiindca parintii lor nu au studii minime, loc de munca si de cele mai multe ori, copiii ramân cu mamele minore.

 

”Trebuie sa întelegem odata pentru totdeauna ca adolescentii au nevoie de educatie sexuala, pentru ca doar în acest mod pot învata cum sa se protejeze de boli cu transmitere sexuala, cum sa evite sarcini si sa înteleaga importanta consimtamântului dat. 

În lipsa acestei educatii, copiii nostri vor fi tot mai predispusi la abuzuri si la sarcini nedorite.

 

Faptul ca am ajuns sa numim din frica, ca fiind ”educatie sanitara” un proiect de educatie sexuala pentru clasa a VIII-a si ca este nevoie de acordul parintilor, ne arata ca actuala coalitie nu are curaj sa puna pe agenda publica teme esentiale pentru societatea contemporana. 

În contextul în care tot mai multi copiii cad victime ale traficantilor de persoane iar numarul copiilor care nasc alti copii creste,  PNL, PSD si UDMR refuza sa accepte realitatea si sa ia decizia corecta, responsabila”, declara Monica Berescu, deputata USR PLUS.

 

Notiunile de consimtamânt, protejare si protectie, sexualitate si sex fac parte din viata noastra si atunci când încercam sa le ascundem, nu facem decât sa ne punem în pericol copiii. Lipsa de cunoastere si de întelegere reprezinta cel mai mare pericol pentru ei, nu ora de educatie sexuala la scoala, sustinuta de un specialist care sa discute despre aceste subiecte incomode pentru majoritatea parintilor.

 

 

Monica-Elena Berescu    

Deputata USRPLUS, circumscriptia electorala nr. 24, Iasi

Citește toată știrea

Coaliția de guvernare mimează pudoarea în timp ce România are cel mai mare număr de mame minore din UE (P)
Publicitate