Publicitate

Colegiul Medicilor din România (CMR) solicita suplimentarea numarului de locuri la rezidentiat pentru specialitatea medicina de familie. Acestia atrag atentia asupra faptului ca în acest an au fost scoase la rezidentiat doar 321 de locuri pentru medicina de familie, fiind un numar insuficient fata de necesarul efectiv existent la nivel national. 
Se aproximeaza ca în urmatorii 5 ani aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare. „Este extrem de important sa se identifice si sa se puna în practica rapid solutii pentru acoperirirea deficitului de medici implicati în asistenta medicala primara. Sunt previzionari ca în România vor exista unele dintre cele mai mari deficite în resursa umana implicata în acordarea asistentei medicale primare la nivel european” a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, presedintele Colegiului Medicilor din România.

Inclusiv la nivelul judetului Iasi în ultimii cinci ani, numarul medicilor de familie din Iasi a scazut cu aproximativ 10-: daca în 2016 erau aproximativ 450 de medici de familie, în anul 2022 numarul lor a scazut la 407. Desi scaderea este una importanta, la nivelul judetului nu avem înca motive de îngrijorare, spun reprezentantii CM Iasi.

Fiind un centru universitar important, Iasul atrage si cei mai multi medici din toate specialitatile, comparativ cu situatia din judetele învecinate. La nivel national însa, reprezentantii Colegiului Medicilor din România spun ca exista previziuni ca în zece ani vom avea o lipsa de medici de familie, mai ales în conditiile în care acum aproape jumatate din medicii de familie au vârsta peste 60 de ani, iar cei sub 35 de ani reprezinta doar 2,2-. 

Citește toată știrea

Colegiul Medicilor: În următorii 5 ani va fi un deficit foarte mare de personal în asistenţa medicală primară
Publicitate