Publicitate

La Biblioteca Academiei Române din Iasi a avut loc în perioada 20-21 noiembrie, Colocviul National „Memoria, între teze si antiteze”, prilejuit de Centenarul Monicai Lovinescu (1923–2023). 
Evenimentul, organizat de Facultatea de Litere din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Institutul de Filologie Româna „A. Philippide”, Asociatia culturala „A. Philippide” si Biblioteca Academiei Române, Filiala Iasi, a cuprins o masa rotunda dedicata memoriei Monicai Lovinescu, vernisarea unei expozitii de corespondenta si de obiecte care au apartinut familiei Lovinescu–Ierunca si o serie de comunicari (atât fizic, cât si online) pe tema colocviului.

Expozitie cu mii de scrisori originale si file din dosarele de urmarire

Masa rotunda a pus în evidenta raspunsurile diferite ale participantilor la întrebarea „Ce a reprezentat/ reprezinta Monica Lovinescu pentru dumneavoastra?”. De asemenea, au fost prezentate file din dosarele de urmarire informativa deschise de fosta Securitate pe numele familiei Lovinescu-Ierunca, din arhiva Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Mai mult, a fost si o expozitie cu mii de scrisori originale primite de sotii Lovinescu-Ierunca la Paris, în timpul exilului. La vernisare au fost expuse diferite opere de arta precum instalatia ready-made „Anatomia memoriei” (în prezenta artistului Dragos Patrascu), creata special pentru acest eveniment si fragmente din lucrarea Monicai Lovinescu „Cuvîntul din cuvinte”, lecturate de regizoarea Dumitriana Condurache.

Cine a fost Monica Lovinescu

Monica Lovinescu a fost unica fiica a criticului literar Eugen Lovinescu si a profesoarei Ecaterina Balacioiu. Aceasta a fost sotia poetului, publicistului si omului de radio Virgil Ierunca. Critic literar si publicista, Monica Lovinescu si-a dedicat viata si opera luptei împotriva regimului comunist. În anul 1947, când comunismul s-a instaurat în România, a plecat în Franta ca bursiera a statului francez si a cerut azil politic. Acolo a scris articole de critica literara, de istorie literara româneasca si a tradus în franceza texte românesti. A fost vocea postului de radio Europa Libera, unde, alaturi de sotul ei, Virgil Ierunca, a promovat adevarul si libertatea, opunându-se regimului lui Ceausescu. Mama sa a fost arestata pe nedrept si a murit în închisoare.

Citește toată știrea

Colocviu naţional cu ocazia Centenarului Monica Lovinescu
Publicitate