Publicitate

La finele saptamânii trecute, Facultatea de Istorie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) a gazduit o conferinta internationala inedita despre hartile-plan de oras si felul în care influenteaza sau schimba perceptiile asupra dezvoltarii urbane din trecut, în orasele cunoscute din România.
Conferinta a fost organizat de catre conf.dr. Laurentiu Radvan, prodecan al facultatii, care a fost co-autor în mai multe articole stiintifice ce au prezentat harti vechi ale orasului Iasi. Acestea au schimbat perceptia asupra felului în care s-a dezvoltat capitala Moldovei sau au confirmat scrierile istoricilor – multe fiind realizate de catre strainii care tranzitau zona. „Chiar daca nu au o vechime foarte mare, planurile de orase îsi au locul lor printre sursele originale, oferind informatii pretioase cu privire la evolutia asezarilor urbane. Ele pot contine indicii cu privire la începuturile oraselor, la modul lor de organizare, la strazi, cartiere, fortificatii, constructii majore si minore, biserici si case, topografie si hidrografie locala, amenajari edilitare, facilitati economice si multe altele. În ultimele decenii s-a scris din ce în ce mai mult cu privire la orase pornind de la planurile istorice deja cunoscute si, aparent, ceea ce era de descoperit în arhive fusese descoperit.

Identificarea în arhivele de la Viena si mai ales de la Moscova a numeroase planuri noi de orase cu privire la spatiul românesc ne ofera prilejul de a ne întoarce la origini si la întrebarea: ce date noi mai pot oferi vechile harti ale oraselor?”, a explicat conf.dr. Laurentiu Radvan. Acesta a explicat ca la conferinta de la Iasi cercetatorii au avut ocazia de a-si prezenta rezultatele unor cercetari recente care valorifica planuri ale oraselor, cunoscute sau necunoscute. Astfel de cercetari, spune istoricul, sunt utile si pentru domenii precum geografia istorica, istorie militara, istoria economiei, toponimie, lexicografie si altele. Este deja un obicei practicat în Europa, creându-se atlase istorice ale oraselor. Practica a început sa fie replicata si în România, existând atlase ale oraselor Sebes, Câmpulung, Târgoviste, Braila, Siret si Suceava, fiind în pregatire atlasul orasului Roman. La conferinta organizata la Iasi a fost invitat si prof.dr. Roman Czaja, presedintele Comisiei Internationale de Istorie a Oraselor, iar toate lucrarile prezentate vor fi reunite într-un volum ce urmeaza sa fie publicat la o editura de specialitate.

Citește toată știrea

Conferinţă inedită la Facultatea de Istorie: ce putem afla despre un oraş din hărţile vechi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate