Publicitate

Congresmeni americani de rang înalt au declarat ca doresc ca Ungaria sa aprobe imediat aderarea Suediei la NATO, sugerând, joi, la o saptamâna dupa ce Turcia si-a dat deja avizul în acest sens, ca Budapesta risca sa afecteze permanent relatia sa cu Washingtonul, daca nu actioneaza, relateaza Reuters. Pe de alta parte, potrivit presei suedeze, premierul suedez a avut joi o scurta discutie cu Viktor Orban, în marja summitului UE de la Bruxelles.
Ben Cardin, membru al Comisiei pentru relatii externe din Senat, a declarat ca are „îngrijorari profunde” cu privire la directia actualului guvern al Ungariei. Congremenul democrat a mentionat în acest sens ca premierul Viktor Orban a amânat, pâna în joi, acordarea de asistenta din partea Uniunii Europene pentru Ucraina si a pus în continuu piedici în calea aderarii oficiale a Suediei la NATO.

“Si ma întreb daca sunt un aliat de încredere”

„Cei care sunt parteneri nu fac astfel de lucruri. Si ma întreb daca sunt un aliat de încredere pentru programul nostru (de scutire de vize)”, a declarat el într-o conferinta de presa.

Si senatorii Jeanne Shaheen, o democrata, si Thom Tillis, care este republican si care coprezideaza Grupul de observatori NATO din Senat, au emis o declaratie în care au cerut Ungariei sa-si schimbe atitudinea. „Inactiunea Ungariei risca sa afecteze irevocabil relatia sa cu Statele Unite si cu NATO”, au avertizat cei doi senatori.

Programul Visa Waiver le permite cetatenilor din 41 de tari sa calatoreasca în Statele Unite pentru sederi de pâna la 90 de zile fara viza.

În vara anului trecut, Statele Unite au impus deja unele restrictii pentru detinatorii de pasapoarte ungare în cadrul Programului Visa Waiver, afirmând ca Budapesta nu a rezolvat vulnerabilitatile de securitate ridicate în mod repetat de Washington. Într-un comunicat, Ambasada SUA la Budapesta a anuntat ca perioada de valabilitate oferita cetatenilor din Ungaria în cadrul Sistemului electronic de autorizare a calatoriilor (ESTA) va fi redusa, cu efect imediat, de la doi ani la un an si doar vizitele unice vor fi permise în cadrul sistemului, nu si cele multiple. În replica, MAI ungar a transmis ca SUA au solicitat date despre maghiarii cu dubla cetatenie, pe care autoritatile de la Budapesta au refuzat sa le ofere, motiv pentru care Statele Unite se razbuna.

Ungaria înca tine Suedia în sah

Suedia, împreuna cu Finlanda, a solicitat sa adere la NATO în 2022, dupa invazia Rusiei în Ucraina. Dar aderarea sa a fost întârziata de Turcia si Ungaria, lasând tara în incertitudine si frustrând aliatii NATO care vad Suedia ca pe un jucator important în asigurarea securitatii în regiunea baltica.

Ungaria este acum singurul membru NATO care nu a aprobat cererea Suediei de aderare la alianta, dupa ce presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a semnat documentele de aderare a Suediei la sfârsitul lunii ianuarie.

Parlamentul de la Budapesta se va reuni luni, la cererea partidelor de opozitie, urmând ca ratificarea candidaturii Suediei la NATO sa se afle pe ordinea de zi, potrivit unui document publicat joi pe site-ul Parlamentului. Nu este însa clar daca deputatii partidului de guvernamânt, Fidesz, care detine o larga majoritate în parlament, vor participa la reuniunea extraordinara, ceea ce înseamna ca, în lipsa lor, nu se va putea ratifica aderarea Suediei.

Anterior, joi, seful de cabinet al lui Viktor Orban a declarat ca parlamentarii Fidesz doresc sa vada masuri din partea Suediei pentru a consolida încrederea reciproca, înainte de a aproba candidatura sa la NATO. El nu a detaliat care sunt aceste masuri.

Întâlnire privata între sefii de guvern

Suedia nu va negocia cu Ungaria în legatura cu cererea de aderare la NATO, declara vinerea trecuta premierul suedez Ulf Kristersson. Cu toate acestea, el s-a întâlnit cu Viktor Orban la Bruxelles, joi, cu ocazia summitului UE. Premierul Ulf Kristersson a avut o discutie privata cu premierul ungar Viktor Orban despre procesul NATO aderarii la NATO. „Cel mai important lucru acum este sa mergem înainte si sa luam o decizie”, a declarat dl Kristersson pentru publicatia suedeza Altinget.

Potrivit sursei, premierul suedez si omologul ungar au avut o conversatie privata „timp de aproximativ 15 minute” dupa negocierile de la summitul UE în cadrul caruia liderii UE au reusit neasteptat de repede sa îl determine pe Viktor Orban sa renunte la veto-ul sau privind un sprijin financiar multianual pentru Ucraina.

Si ma întreb daca sunt un aliat de încredere”

„Am avut o conversatie buna cu Viktor Orban, care a pus bazele unui dialog mai lung data viitoare”, a declarat Kristersson jurnalistilor dupa încheierea întrevederii. Însa premierul suedez a respins în continuare ideea unor negocieri suplimentare pentru a determina Ungaria sa aprobe aderarea Suediei la NATO. „Am exprimat în mod clar ca nu este nimic de negociat – sunt lucruri de discutat. Atât despre lucruri care sunt în afara NATO, care poate au legatura cu UE, dar si lucruri care au legatura cu NATO. Cred ca Jas 39 Gripen este cea mai mare problema în care am putea aprofunda cooperarea”, a spus premierul referindu-se la aeronavele militare fabricate de Suedia.

Potrivit premierului suedez, nu a fost stabilita nicio data anume, nici în ceea ce priveste ratificarea de catre parlamentul ungar a cererii Suediei de aderare, nici în ceea ce priveste urmatoarea întâlnire între cei doi lideri.  Parlamentul ungar este în vacanta acum, fiind programat sa se reuneasca pentru o sesiune normala la sfârsitul lunii februarie. Seful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat recent ca se asteapta ca parlamentul Ungariei sa dea unda verde aderarii Suediei la sfârsitul lunii viitoare, atunci când se va reuni din nou dupa vacanta.

SURSA FOTO: hotnews.ro

 

Citește toată știrea

Congresmenii americani s-au plictisit de jocurile la două capete ale lui Viktor Orban şi strâng şurubul
Publicitate