Publicitate

La o saptamâna de la debutul protestului, angajatii Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu” (IBCV) sunt în continuare în greva japoneza, dupa ce realizarea „Institutului Inimii” din Iasi nu a fost inclusa pe lista obiectivelor finantate prin Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Peste 600 de angajati protesteaza, cadrele medicale având atasate de halate fluturasi cu mesajul „Salvati Institutul Inimii. Nu lasati sa se opreasca inima Moldovei!”. Lacramioara Ionita, asistent medical si reprezentant al sindicatului Sanitas la nivelul unitatii medicale, a precizat ca greva nu s-a terminat fiindca nu s-a rezolvat înca situatia „Institutului Inimii”.

Aceasta a explicat ca se cauta, în momentul de fata, metode pentru a duce mai departe acest protest: angajatii solicita autoritatilor locale si nationale sa identifice noi surse de finantare pentru „Institutul Inimii”, în contextul în care prin PNRR nu se poate realiza investitia.

„Ne cerem drepturile, vrem sa lucram într-un institut în care sa avem suficiente paturi si sa îngrijim suficienti pacienti, ca sa ne îndeplinim sarcinile de serviciu cum e firesc în secolul în care traim. Nu se pune problema sa ne oprim, vom purta fluturasii în continuare, avem afisele puse peste tot în spital. Ne gândim fiecare ca merita, ca avem dreptul ca acest institut sa ia fiinta”, a spus Lacramioara Ionita.

Aceasta a precizat ca pasul urmator va fi începerea unor petitii online si distribuirea în oras a unor tabele pentru a se strânge semnaturi si fizic pentru sustinerea acestui proiect. Ele vor fi depuse ulterior catre decidenti, pentru a vedea sprijinul popular din spatele proiectului „Institutului Inimii”.

„Vrem sa îi întrebam pe oamenii din acest oras daca sunt alaturi de noi, pentru ca eu cred ca nu suntem doar noi vitregiti, cei care lucram în acest spital, ci toata comunitatea ieseana este în aceasta situatie. Când este atât de mare numarul pacientilor din Moldova pe care i-am îngriji daca am avea mai multe paturi… automat am putea sa facem bine pentru mai multi oameni, dar asa putem spune chiar ca suntem limitati în practicarea actului medical. Exista o cerere prea mare si noi putem oferi mult prea putin. Cred ca lucrurile acestea trebuie analizate si de cei care sunt în masura sa îsi deschida astfel mintea, sufletul si inima si sa faca ceea ce trebuie”, a mai spus Lacramioara Ionita.

Citește toată știrea

Continuă protestele pentru „Institutul Inimii”: angajaţii IBCV vor să strângă semnături de la ieşeni pentru sprijinirea proiectului
Publicitate