Publicitate

Maria Petrea, Suceava: ”Am 50 de ani si de patru luni nu mai am menstruatie. Dupa ce m-am consultat cu un medic ginecolog – din pacate nu cu medicul meu, pentru ca acesta s-a pensionat -, am renuntat la sterilet. În aceste patru luni, am mai avut de doua ori sângerari usoare, aproape nesemnificative. Probabil sunt în perioada de premenopauza. Mai este necesara contraceptia în aceasta perioada? Cum poti sti daca ramâi însarcinata atât timp cât nu mai ai menstruatie?”
Dr. Irina Catighera, medic primar planning familial, Maternitatea ”Cuza Voda”, Iasi: ”Extractia steriletului (dispozitiv intrauterin), în cazul în care acesta nu a expirat (perioada de valabilitate fiind de 5 pâna la 10 ani, functie de tipul sau) a fost grabita. Renuntarea la sterilet nu se face înainte de împlinirea unui an de amenoree (absenta totala a oricarei sângerari genitale, indiferent de momentul aparitiei si durata sa). 

În cazul dumneavoastra este vorba despre sângerari neregulate, normale în contextul vârstei, marcând debutul perioadei de premenopauza care se poate extinde si pe durata a câtiva ani, perioada în care ovulatia continua sa aiba loc. Deci, aparitia unei sarcini nu este exclusa, riscul fiind chiar crescut datorita neregularitatii sângerarilor menstruale cu imposibilitatea utilizarii metodei calendarului, metoda de altfel cu mare rata de esec la fel ca si toate celelalte metode contraceptive naturale (coitul întrerupt, metoda glerei cervicale, metoda temperaturii bazale).

Menopauza înseamna încetarea functiei ovariene, atât secretia hormonilor sexuali (estrogen si progesteron), cât si a functiei ovulatorii, rezultanta a consumarii numarului de foliculi ovarieni (genetic, fiecare copil de sex feminin se naste cu un numar fix de foliculi primordiali care se pierd partial pâna la pubertate apoi, lunar, la fiecare ovulatie, vârsta de instalare a menopauzei fiind variabila). Debutul sau este considerat minim normal la 40 de ani, anterior  fiind vorba despre o menopauza prematura, patologica, subiect separat în ginecologie si endocrinologie, dupa cum si la femeile cu menstruatie dupa 55 de ani se impune o monitorizare atenta din cauza riscului de hiperplazie de endometru (cancer de corp uterin) si al celui de cancer la sân. Aparitia menopauzei poate fi naturala dar si urmare a unor interventii chirurgicale (histerectomie, histerectomie cu anexectomie pentru diverse patologii oncologice sau nononcologice). Instalarea poate avea loc brusc, cu absenta definitiva a menstruatiei sau progresiv, situatia dumneavoastra, cu cicluri menstruale neregulate, la câteva luni sau, la polul opus, la doar 2 sau 3 saptamâni. Este recomandata consemnarea datei fiecarei menstruatii si, asa cum spuneam, suprimarea metodei contraceptive utililizate abia la 12 luni de la ultima sângerare.

Menstruatiile neregulate care au aparut si care probabil vor continua vor fi însotite de semne si simptome ale scaderii cantitatii de estrogeni cu efecte pe toate aparatele si sistemele: modificari ale fanerelor (piele, par, unghii) cu par uscat, friabil, care cade usor, unghii lipsite de luciu, fragile, piele aspra, uscata, modificari ale mucoaselor (uscaciune vaginala, dispareunie, usturime la mictiune, predispozitie la infectii urinare, pierderi involuntare de urina), redistribuirea tesutului adipos predominant abdominal cu surplus ponderal, edeme palpebrale cu accentuarea pungilor de sub ochi si a cearcanelor, dureri ale articulatiilor mici cu redoare matinala, cresterea tensiunii arteriale, tulburari de somn (dificultati de adormire sau si/sau trezire si somn de proasta calitate), schimbari nejustificate de dispozitie, tendinta la depresie, scaderea self estime ului, anxietate, nervozitate, atacuri de panica, stare generala posibil afectata (oboseala, ameteli, cefalee, crampe musculare, parestezii ale buzelor si mâinilor).

Simptomul cel mai frecvent al perioadei de premenopauza/menopauza este reprezentat însa de bufeuri (valuri de caldura, urmare a cresterii temperaturii centrale cu transpiratii profuze, cu o durata de câteva secunde pâna la câteva minute), cu posibilitate de a se repeta de câteva ori pe zi, asociate cu o serie de alte simptome (disconfort general, cresterea pulsului sau/si tensiunii arteriale, atac de panica). Bufeurile apar din premenopauza si pot persista timp de câtiva ani dupa instalarea acesteia.

În evaluarea momentului aparitiei menopauzei se va avea în vedere vârsta la care la rude (surori, mama, bunica) a aparut aceasta, mostenirea genetica fiind importanta, de asemenea este necesara o anamneza corecta pentru a evidentia în antecedentele heredocolaterale afectiuni oncogenitale, oncomamare sau osteoporoza.

Diagnosticul clinic de menopauza se pune în conditiile absentei menstruatiei timp de un an cu prezenta, de obicei, a unora dintre simptomele enumerate, foarte rar în absenta totala a acestora.

Diagnosticul paraclinic (de laborator) este pus prin dozarea FSH (hormonul de stimulare foliculara), care are valori mult crescute (25,8 pâna la 134,8 mlU/mL) în raport cu valorile din perioada fertila (1,7 pâna la 21,5 mlU/mL).

În cazul acesta ne confruntam cu trei probleme foarte importante: diagnosticul diferential dintre menopauza brusc instalata si premenopauza, situatie în care nu avem cum sa excludem posibilitatea aparitiei unei sarcini în cazul în care a avut loc extractia steriletului, excluderea unei patologii genitale, manifesta clinic prin sângerare (polipi cervicali sau uterini, îngrosarea endometrului cu hiperplazie endometriala, infectii cervicale sau uterine, cancer vaginal, cervical sau uterin). Având în vedere însa si sângerarile care pot apare în context relativ fiziologic la menopauza, mai ales în timpul sau dupa un contact sexual datorita vaginitei atrofice cu subtierea peretelui vaginal si nu în ultimul rând necesitatea utilizarii unei metode contraceptive, exista înca riscul unei sarcini, de obicei nedorite la aceasta vârsta. 

Pe lânga anamneza se va efectua obligatoriu testul Babes Papanicolau (FCD), ecografie transvaginala, posibil biopsie endometriala, histeroscopie, chiuretaj.

Evaluând metodele contraceptive aplicabile situatiei dumneavoastra posibilitatile se limiteaza la utilizarea prezervativului, a ovulelor sau cremelor spermicide, cu mare atentie a contraceptivele injectabile sau implanturilor cu progesteron, sub rezerva unor sângerari imprevizibile sau a imposibilitatii, din cauza aparitiei  amenoreei secundare, a evaluarii corecte a momentului instalarii menopauzei si la insertia, în conditiile unei bune sanatati genitale (efectuarea obligatorie a unei culturi vaginale cu antibiograma si a FCD), a unui alt sterilet (DIU)”.

 

 

Citește toată știrea

Contracepția, o necesitate și în perioada de premenopauză
Publicitate