Publicitate

Raluca Turcan, ministrul Culturii, a solicitat Corpului de control verificarea legalitatii emiterii avizului pentru interventia realizata asupra monumentului istoric „Bojdeuca scriitorului Ion Creanga”, iar Comisia Nationala a Monumentelor Istorice si Institutul National pentru Patrimoniu vor fi solicitate sa se pronunte asupra calitatii interventiei prin analizarea proiectului si prin deplasare la fata locului.
Conform Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificarile si completarile ulterioare, articolul 23, alin (1), interventiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza si cu respectarea avizului emis de catre Ministerul Culturii sau, dupa caz, de catre serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii.

Cititi si: Liderul PNL Iasi, de profesie istoric, fost sef al Institutului Patrimoniului, despre restaurarea Bojdeucii

De asemenea, în conformitate cu Regulamentul de Organizare si Functionare al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, pentru monumentele clasate în grupa B atributiile de avizare în cazul monumentului istoric „Bojdeuca scriitorului Ion Creanga” sunt ale serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii – Directia Judeteana de Cultura Iasi – prin Comisia Zonala a Monumentelor Istorice nr 5. DJC Iasi care are, de asemenea, responsabilitatea urmaririi lucrarilor în conformitate cu avizele emise.

Cititi si: Ministrul Culturii, Raluca Turcan, obligata de lege sa verifice lucrarile de restaurare de la bojdeuca lui Ion Creanga

“Consiliul Judetean Iasi a scos la licitatie contractul de achizitie publica de servicii de proiectare si asistenta tehnica pentru obiectivul Reabilitarea Ansamblului Muzeal „Ion Creanga” Iasi din cadrul proiectului „Calator pe Meridiane Culturale” în anul 2019. Conform documentatiei disponibile în SEAP, prin acest proiect se dorea accesarea fondurilor europene prin Programul Operational Comun România – Republica Moldova – proiecte HARD, Obiectivul Tematic 3 – Promovarea culturii locale si protejarea patrimoniului istoric, Prioritatea 2.1 – Promovarea si conservarea patrimoniului cultural si istoric. Conform informatiilor din SEAP, „restaurarea obiectivului cultural Muzeul „Ion Creanga” este un proiect care îsi propune valorificarea monumentului de patrimoniu istoric, casa scriitorului Ion Creanga, ce gazduieste muzeul cu acelasi nume, prin realizarea unor lucrari de restaurare, amenajare si dotare a celor doua cladiri (Casa Bojdeuca – cladire patrimoniu, curtea interioara si cladirea Muzeu care cuprinde expozitii foto-documentare) si a incintei muzeului”.

Cititi si: Va place sau nu noua imagine a Bojdeucii? Pe retelele sociale a devenit motiv de bascalie. “E kitsch. Musai trebuie si jacuzzi”

Ultimele interventii majore înainte de demararea acestui proiect – lucrari de renovare si consolidare asupra monumentului istoric au fost realizate în 1984, iar în anul 1985 muzeul a fost redeschis publicului. În acest context a fost construit în incinta Ansamblul muzeal „Ion Creanga”, care s-a inaugurat la 11 iunie 1989”, se arata într-un comunicat remis presei.

Citește toată știrea

Corpul de control al Ministerului Culturii, trimis la Iaşi să verifice lucrările la bojdeuca lui Creangă
Publicitate