Publicitate

Când si-au cumparat apartamente într-un bloc cochet din Bucium, locatarii nu si-au imaginat ca vor trai un cosmar. Întâi au constatat ca sistemul de canalizare era cel putin deficitar, ceea ce a dus la un prim proces împotriva constructorului. 
Apoi, s-au trezit ca pe casa scarii curg cascade de apa, din cauza hidroizolatiei. De cinci ani, locatarii cauta solutii în instanta. Pâna acum, au câstigat o prima etapa în batalia cu constructorul, dar linia finala va fi trasa la Tribunal.

Statia de epurare nu era corect dimensionata

Acum 10 ani, pe o straduta laturalnica din Bucium, fundacul Teohari Antonescu, aproape de motel, a fost construit un bloc cu 8 apartamente. Ar fi trebuit sa fie o resedinta de lux pentru putini privilegiati. Problemele cumparatorilor s-au tinut însa lant. Blocul nu era bransat la reteaua de canalizare, având o statie de epurare proprie. Aceasta era însa subdimensionata, iar drenul sau nu fusese executat corespunzator, ceea ce a dus la numeroase refulari ale dejectiilor. Acesta a fost motivul primului proces deschis de locatari, care au cerut înlocuirea statiei de epurare.

Aceasta nu a fost însa singura problema a celor 8 familii. Blocul fusese dat în folosinta în 2013. Primele ierni, uscate si relativ calde, au mascat, spun locatarii, o problema grava cu care s-au confruntat în sezonul rece 2016/2017. Apa provenita din precipitatii si topirea zapezilor s-a infiltrat masiv în tavanul blocului, trecând prin acesta si prin pereti. Locatarii au trebuit sa amplaseze galeti si lighene pentru a strânge apa. Totul ar fi pornit de la hidroizolatia blocului, al carei carton asfaltat s-a scopt, s-a desprins si a crapat, permitând trecerea apei. Pe casa scarii, situatia era si mai grava. Deasupra acesteia, terasa nu fusese deloc izolata, apa infiltrata nascând adevarate cascade. Înca si mai grav, avea o culoare rosiatica, ceea ce demonstra ruginirea armaturii betonului din structura de rezistenta. Faptul ca terasa blocului era perfect orizontala facea ca apa sa balteasca, infiltrându-se constant în tavan.

În actiunea depusa la Judecatorie în 2017, locatarii spun ca demersurile facute pe lânga firma de la care cumparasera apartamentele, ca si pe lânga cea care facuse izolatia au avut acelasi efect ca vorbitul la pereti. „Timp de aproape un an, SC Steak House CSB Bucium SRL a tras de timp si a refuzat sa-si îndeplineasca obligatia de garantie a constructiei si a tuturor elementelor dc constructie, de a reface lucrarea de hidroizolatie a terasei blocului, devenind din ce în ce mai conflictuala, fiind imposibila purtarea oricarei discutii cu aceasta care a afirmat în permanenta ca din moment ce a vândut, nu mai are nici o obligatie fata de nimeni”, au aratat locatarii. Nici firma care realizase hidroizolatia, Izocon Grup Invest SRL, nu ar fi fost mai cooperanta. Reprezentantii acesteia ar fi transmis verbal ca lucrarea ar trebui refacuta, dar pe banii asociatiei de proprietari.

Constructorul a încercat sa se spele pe mâini si a dat vina pe locatari

În fata judecatorilor, constructorul si-a mentinut pozitia. Constructorul a invocat faptul ca lucrarea ar fi fost facuta corect. Ulterior cumpararii apartamentelor, locatarii ar fi intervenit asupra hidroizolatiei, ceea ce ar fi provocat degradarea lucrarii si aparitia problemelor. În momentul vânzarii apartamentelor, totul ar fi fost în regula. Reprezentantii Steak House nu au putut preciza însa ce firma ar fi intervenit asupra izolatiei si în ce mod si nici de ce ar fi facut locatarii asa ceva, câta vreme nu existau probleme. Judecatorii au cerut efectuarea unei expertize, care însa nu a dus la niciun rezultat concludent. Expertul a raspuns ca starea actuala a hidroizolatiei si faptul ca nu a avut acces la cartea tehnica a constructiei îl pun în imposibilitate sa stabileasca în ce masura lucrarile de constructie fusesera facute corect.

El nu a putut face altceva decât sa enumere posibilele cauze de degradare, respectiv precipitatiile, vântul, infiltratiile si fenomenul de înghet/dezghet. Pe baza probelor strânse la dosar, judecatorii au ajuns la concluzia ca problemele hidroizolatiei existau înca de la data predarii apartamentelor catre proprietari, fiind astfel vorba de un viciu ascuns, pe care acestia nu l-au cunoscut. „Instanta retine ca sunt îndeplinite conditiile pentru a fi antrenata raspunderea vânzatorului Steak House CSB Bucium SRL pentru viciile ascunse ale bunului (apartament) vândut, vicii constând în lucrari neconforme de hidroizolatie ale terasei blocului de locuinte. Viciul a existat la data predarii bunului, în sensul ca hidroizolatia executata a fost neconforma cu standardele de executie, nefiind necesar ca viciul sa se fi manifestat anterior predarii, ci doar ca la data predarii sa existe cauza, chiar daca viciul se manifesta ulterior”, au precizat magistratii.

Acestia au obligat Izocon Grup Invest SRL la refacerea hidroizolatiei în termen de 20 de zile. În caz contrar, terasa ar urma sa fie reparata de locatari, dar pe banii Izocon Grup. Sentinta, pronuntata în urma cu mai bine de un an, a fost contestata de Izocon Grup Invest. Apelul declarat de firma a intrat abia vineri pe rolul Tribunalului, aceasta instanta urmând sa stabileasca primul termen de judecata. 

 

 

Citește toată știrea

Coşmar într-un bloc de lux din Bucium: şuvoaie de apă pe casa scării. Locatarii îşi caută dreptatea în sălile de judecată
Publicitate