Publicitate

În lipsa alesilor PSD (cu o exceptie, Lacramioara Ursu) si USR, consilierii judeteni de la PNL si PMP au aprobat într-o sedinta extraordinara convocata ieri contractarea unui împrumut în suma de 47,7 milioane de lei de la BCR si împuternicirea presedintelui Costel Alexe sa semneze contractul cu banca.
Banii sunt destinati finantarii cheltuielilor neeligibile aferente proiectului „Regiunea Nord-Est – Axa Rutiera Strategica 1: Iasi-Suceava”, finantat în cadrul POR 2014-2020. Potrivit contractului, creditul va fi rambursat în decurs de zece ani în rate semestriale.

Cititi si: Cum s-au dublat costurile celui mai mare proiect de infrastructura al judetului? Împrumut pentru finalizarea Axei Iasi-Suceava

O hotarâre în acest sens a fost adoptata în sedinta de plen din iunie a CJ, când consilierii celor doua partide care au absentat si ieri au parasit sala dupa ce Costel Alexe a pus capat sirului interventiilor acestora.

Amintim ca, la începutul lunii august 2019, alesii au fost de acord cu majorarea costurilor proiectului de la 141,6 milioane de lei la 208,8 milioane – segmentul iesean al Axei rutiere strategice Iasi-Suceava. Practic, cu tot cu TVA, modernizarea celor 168 km de drum judetean de la Iasi la Suceava ajunsese sa coste aproape jumatate de miliard de lei. Presedintele de atunci al CJ, Maricel Popa, spunea ca diferenta va fi acoperita din fonduri guvernamentale.

Cititi si: Alesii judetului s-au încaierat pe Axa Iasi-Suceava. Cum s-a ajuns de la cheltuieli de 12 milioane la circa 150?

Ulterior, scumpirea materialelor de constructii si a mâinii de lucru a dus la cresterea costurilor pentru cele trei loturi iesene cu aproape 25 de milioane de lei. Primele doua loturi au fost finalizate deja în martie, respectiv luna trecuta, în vreme ce al treilea – ultimul atribuit, în vara anului 2022 – va fi gata pâna la sfârsitul acestui an. 

Citește toată știrea

Costel Alexe primeşte astăzi mână liberă să facă un credit de 10 mil. euro în numele ieşenilor
Publicitate