Dupa o lunga perioada în care paturile ATI destinate pacientilor cu forme severe ale infectiei cu SARS-CoV-2 au fost ocupate în mod constant, de câteva zile nu este internat la Iasi niciun pacient în stare grava.
Conform ultimelor raportari ale Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi în ultimele doua zile erau ocupate 13-14 paturi în sectiile care trateaza pacientii cu COVID-19, însa niciunul dintre ele nu era la ATI. Astfel, sunt libere toate cele 8 paturi ATI de la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, dar si celelalte 16 paturi ATI de la Spitalul Sf. Spiridon, Spitalul de Neurochirurgie si Spitalul Municipal Pascani. „Este o scadere a numarului de pacienti depistati cu COVID care necesita internare, concomitent si o scadere a celor care au nevoie de internare în ATI. În momentul de fata nu avem niciun pacient internat la ATI. Pâna acum am avut constant, a mai fost câte o pauza de 1-2 zile, dar pacientii erau urmariti pe sector de un medic ATI astfel încât sa realizam o preventie a internarilor în sectorul ATI”, a precizat dr. Florin Rosu, managerul Spitalului de Boli Infectioase „Sf. Parascheva”.
Virusul respirator sincitial da acum forme mai severe de insuficienta respiratorie
Medicul este de parere ca nu putem spune ca am scapat de COVID-19, ci ca ne-am obisnuit sa traim cu aceasta patologie. În acest moment se observa ca predomina virusul respirator sincitial (RSV este un virus frecvent al tractului respirator), care da forme severe de insuficienta respiratorie. În fiecare zi ajung la unitatea medicala aproximativ 40 de persoane care au aceleasi simptome care pot indica atât infectie cu SARS-CoV-2, gripa sau virus respirator sinctial. „În momentul de fata la spital avem capacitatea de a lucra pe o singura proba în vederea diagnosticului diferential COVID-19, gripa sau virus respirator sincitial. Acum pacientul prezinta aceleasi simptome din punct de vedere clinic cât si paraclinic si când avem un pacient cu un grad de insuficienta respiratorie atunci recoltam exsudat si avem capacitatea de a pune diagnosticul diferential. Observam ca acum virusul respirator sincitial da forme mai severe de insuficienta respiratorie si de boala”, a completat medicul iesean.