Publicitate

Oamenii de stiinta americani au facut o descoperire revolutionara asupra modului în care celulele creierului reusesc sa înlocuiasca eficient proteinele mai vechi. Acest proces este unul cheie pentru mentinerea unei comunicari neuronale eficiente si pentru asigurarea unei functii cognitive optime.

LEGENDA FOTO: Reprezentare artistica a interiorului unui neuron care seamana cu o linie de asamblare a unei fabrici: sferele de proteine uzate sunt înlocuite si actualizate cu sfere de proteine mai noi si vibrante. Credit: Departamentul de Fizica al Universitatii Auburn

 
Publicat în prestigioasa revista Frontiers in Cell Development and Biology, studiul realizat de cercetatori de la Universitatea Auburn detaliaza modul în care proteinele mai vechi din celulele creierului sunt transportate pentru reciclare.

„Celulele din creier înlocuiesc în mod regulat proteinele mai vechi pentru a mentine o gândire eficienta”, explica dr. Michael W. Gramlich, profesor asistent de fizica la Universitatea Auburn.

Cu toate acestea, mecanismul exact al modului în care proteinele mai vechi sunt directionate pentru a fi transportate acolo unde trebuie reciclate a ramas o întrebare deschisa pâna acum, spune el.

Cercetarile echipei arata ca o cale specifica regleaza modul în care proteinele mai vechi sunt transportate catre corpul celular, unde sunt reciclate, permitând noilor proteine sa le ia locul.

Aceasta descoperire are implicatii profunde pentru întelegerea sanatatii creierului.

Fara o înlocuire eficienta a proteinelor, neuronii din creier s-ar degrada în timp si ar deveni mai putin eficienti.

Dr. Gramlich spune ca studiul dezvaluie o cale reglabila care poate fi modulata pentru a se adapta la cresterea sau scaderea functiei creierului care previne degradarea neuronilor în timp.

Am fost surprinsi sa descoperim ca un singur mecanism simplu si reglabil determina momentul în care proteinele mai vechi sunt alese pentru a fi reciclate”, remarca dr. Gramlich, subliniind semnificatia rezultatelor cercetarii.

Cercetarea face parte dintr-o serie care se concentreaza pe traficul si plasticitatea neuronala si învatare.

Echipa a utilizat o combinatie de tehnici, inclusiv microscopie cu fluorescenta, culturi de celule hipocampale si analize computationale, pentru a determina mecanismele care mediaza traficul veziculelor sinaptice mai vechi înapoi în corpul celular.

Cercetatorii de la Auburn sugereaza potentiale aplicatii ale acestor rezultate, inclusiv în aprofundarea cunostintelor privind sanatatea creierului si afectiunile neurologice degenerative.

 

Citește toată știrea

Creierul are un sistem remarcabil de reciclare al celulelor
Publicitate