Publicitate

Creste, cu fiecare zi, numarul plângerilor depuse la Inspectoratul Judetean de Politie Iasi de catre clientii Bismobil Kitchen. Daca la jumatatea lunii politia economica primise 41 de sesizari în acest caz, între timp alti 30 de reclamanti care s-au simtit înselati de afacerea cu mobila de bucatarie au depus plângeri, ceea ce face ca în acest moment, în judetul Iasi, numarul sesizarilor sa fie de peste 70.
„Politia economica din Iasi continua cercetarile în acest dosar, sunt peste 70 de plângeri înregistrate la politie, pâna acum nu s-a facut nicio retinere”, a relatat Anca Vâjiac, purtatorul de cuvânt al IPJ Iasi.

La Iasi nu s-a facut nicio retinere, însa politia din Republica Moldova l-a retinut joi, 19 ianuarie, pe aeroportul din Chisinau, pe Saran Mihail. Barbatul de 38 de ani este fondatorul Bismobil Kitchen, firma “mama” sub umbrela careia în decurs de doi ani s-au înfiintat alte câteva zeci de firme, la acelasi sediu din strada Pacurari, cu acelasi obiect de activitate si cu acelasi administrator, Andriana Brasoveanu.

Despre acesta din urma, autoritatile, nici cele românesti, nici cele moldovenesti, nu au facut deocamdata niciun anunt. Brasoveanu are 30 de ani si si-a petrecut ultimii trei ani deschizând si administrând în România 42 de firme.

Dintre acestea, 36 de firme, inclusiv Bismobil Kitchen, au fost înregistrate pe rolul Tribunalului iesean, pentru declararea falimentului, pe 12 ianuarie. Cifra de afaceri totala a celor 42 de companii pe care le administreaza sau în care este asociat Andriana Brasoveanu este de aproape 18 milioane de lei.

Dar, aproape fara exceptie, firmele ei au declarat pierderi. Si, pâna în prezent, doar sase din cele 42 de firme aflate în administrarea sa nu au ajuns înca sa fie obiectul unui dosar de faliment/insolventa la Tribunal.

Iar patru dintre acestea sunt firme în care Brasoveanu este actionar unic. Celelalte doua (STAS PARTNER BK S.R.L. si Kitchen Studio SRL) sunt singurele firme din portofoliul grupului Bismobil Kitchen (România) care nu au ajuns înca sa-si ceara falimentul.

Bismobil, o firma originara din Republica Moldova, înfiintata în 2012 si specializata în fabricarea si comercializarea mobilei de bucatarie, a trecut Prutul în România în 2020, în primul an de pandemie. Firma Bismobil Kitchen s-a înfiintat pe 15 ianuarie, la Iasi, avându-l pe Mihail Saran ca unic asociat si pe Andriana Brasoveanu ca administrator.

În 2021, Bismobil Kitchen a avut o activitate efervescenta: Saran si Brasoveanu au înfiintat 32 de firme, în care Brasoveanu era administrator, iar Bismobil Kitchen detinea, în majoritatea cazurilor 50- din actiuni.

Doar în iulie, noiembrie si decembrie 2021 nu au deschis Saran si Brasoveanu firme, în schimb luna iunie 2021 a fost o luna record – opt firme si-au deschis atunci cei doi, la diferenta de câteva zile. În fiecare firma nou înfiintata, Bismobil Kitchen (adica Saran) împarte actiunile cu câte o alta persoana fizica, tot din Republica Moldova. Iar în cele mai multe cazuri, actionarii din aceste firme nu sunt aceiasi.

În 2022, firmele din grupul lui Saran si Brasoveanu au continuat sa apara, din ianuarie pâna în iulie – noua în total. Din iulie anul trecut nu s-a mai înfiintat nicio firma. Însa un trimestru mai târziu vocile clientilor nemultumiti au început sa se auda din mai multe orase ale României. Oamenii se plângeau ca au platit mobila, ca li s-a cerut un avans de 70-, si ca nu au primit nici obiectele cumparate, nici banii înapoi si nici explicatii plauzibile. Bucatariile oferite spre vânzare de Bismobil Kitchen au preturi între 5000 si 10.000 de euro, dar, în medie, clientii ar fi cheltuit în jur de 6000 de euro.

La scara mai mica, acelasi lucru pare sa îl fi facut cei doi si în Republica Moldova. Saran este actionar în 17 firme din tara vecina, cea mai veche fiind Bismobil, înfiintata în 2012. Celelalte companii au început sa apara prin 2019, însa, ca si la Iasi, majoritatea au fost deschise în 2021. În 13 din cele 17 firme în care e Saran actionar în Republica Moldova, apare si Andriana Brasoveanu, în calitate de administrator, la fel ca si în România.

În plus, în Republica Moldova, separat de Saran, Andriana Brasoveanu mai are înca alte trei firme. Una dintre acestea, Expert Finstandard SRL, înfiintata în noiembrie 2019 în Moldova de peste Prut,  pentru fabricarea mobilei, are la Iasi o sora mai mica, dar care poarta acelasi nume. Doar ca Expert Finstandard SRL din România a fost însa înfiintata în 2021.

De altfel, aceasta pare sa fie firma de suflet a Andrianei Brasoveanu – se ocupa cu „Activitati de fotocopiere, de pregatire a documentelor si alte activitati specializate de secretariat” si este, poate, singura firma administrata de Brasoveanu, care nu a terminat anul 2021 în pierdere. 

Citește toată știrea

Creşte numărul ieşenilor înşelaţi de Bismobil Kitchen. 70 de sesizări la Poliţie până acum
Publicitate