Publicitate

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, afirma, duminica dupa-amiaza, ca este necesara „o abordare onesta si realista” pentru acordarea unor majorari salariale în sistemul sanitar, dar ca aceste cresteri ar trebui sa se faca echilibrat, pentru a nu mari decalajul între angajati.
Alexandru Rafila a afirmat, duminica, la Digi24, ca în educatie maririle salariale au fost mai consistente decât în domeniul medical, el apreciind ca protestele angajatilor din sectorul sanitar sunt justificate.

„Ne-am întâlnit de curând cu cei de la Sanitas si de la Solidaritatea Sanitara. Sunt proteste care din punctul meu de vedere sunt justificate. În sanatate sunt discrepante salariale mari. La educatie maririle salariale au fost mai consistente decât în sistemul de sanatate. Nu ma refer neaparat la medici si nu as vrea ca întreaga discutie sa se refere la medici, unde exista într-adevar venituri care sunt în România printre cele mai mari. Asistentii medicali au salarii mici, personalul TESA si personalul auxiliar au salarii mici. Trebuie gasita o solutie”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

El a explicat ca s-au marit deja salariile în domeniul medical cu cinci la suta începând cu acest an si ca se cauta variante pentru o alta majorare, cu 15 la suta.

„Stiti bine ca s-au marit toate salariile cu cinci la suta, iar în plus se încearca gasirea unei alte mariri de 15 la suta care sa creasca sensibil salariile din sistemul de sanatate, dar care sa nu fie uniforme. Adica nu dam 20 la suta la un medic care are sa spunem 15.000 de lei si la un asistent medical care are 4.000 de lei 15 la suta. Ca atunci nu faci nimic altceva decât sa maresti decalajul între aceste categorii. Trebuie o marire echilibrata care sa reduca decalajele”, a afirmat Alexandru Rafila.

Ministrul Sanatatii a declarat ca exista si alte tipuri de revendicari din partea sindicatelor si spera sa existe întelegere din partea acestora.

„Sa nu uitam ca ne aflam într-o situatie de criza economica. Mentinerea deficitului bugetar în anumite limite impune anumite restrictii salariale. Dar daca exista o abordare onesta si realista în acelasi timp atunci marim salariile cu un procent, dar nu la fel, încât sa reducem aceste decalaje”, a adaugat Rafila.

 

Citește toată știrea

Cu cât vor creşte salariile medicilor şi asistentelor? Detaliile date de ministrul Sănătăţii
Publicitate