Publicitate

Facturile mari la energie nu creeaza decât frustrari în rândul populatiei, fustrari care în viitor si nu unul tocmai îndepartat se pot transforma în revolte si haos cu toate consecintele nefaste ce tin de aceste miscari necontrolate.
Filosoful Mihai Sora, în vârsta de 105 ani, a relatat pe contul sau de Facebook detalii despre ultima factura la energie. Mesajul este unul sugubat, dar la final nu poti sa spui decât „soc si groaza”. Pretul pe care trebuie dumnealui sa-l plateasca catre Enel este, atentie, de 6.096, 99 de lei la un consum de doar 161 de kilowati.

Haideti sa mergem pe firul povestii ca sa o deslusim si poate vom întelege câte ceva. „Un bec mititelut, la masa de scris: «economic» i se spune. Un frigider A+++, Zanussi, si el mititel (cel mai scund din comert). Un laptop HP (care sta sa-si dea obstescul sfârsit, dar care nu a fost vreodata, în lunga lui viata, energivor). O tableta cu mar. Un telefon mobil. O masina de spalat rufe (de care nu abuzam, fiind – de la natura – mai sobri si curatei). Atât. NU televizor. NU aer conditionat. NU masina de cafea. NU alte electrocasnice (cum ar fi masina de tocat firul de leustean în patru). Din când în când, recunosc, un pipi/kk scurt la baie, cu becul aprins. 6.096,99 lei (sase mii nouazeci si sase si nouazeci si noua centime) de plata la ENEL – factura cu ID 42005859787. Data scadenta: 28.09.2022. Este pentru prima data când ma izbesc de un asemenea elefant. Cum sa fac?”, s-a întrebat filosoful pe Facebook. Ulterior el a revenit si a completat informatiile oferite. „Buna dimineata, copii! Nu sunt eu în leagan (înca n-am lamurit facturoiul de la ENEL si nu-mi prea arde de joaca), însa ramân rabdator, cum ma stiti… Va multumesc tuturor. P.S. Pentru cei care m-au întrebat: 161 (o suta saizeci si unu) kilowati consumati între 7 iulie 2022 si 14 septembrie 2022, adica 69 de zile, adica 2,33 (doi virgula treizeci si trei) kilowati pe zi”, a adaugat Sora.

Daca împartim 6.096,99 lei la 161 vom observa ca firma i-a calculat kilowatul la, surpriza, 37,87 de lei, adica 7,72 euro. Enel avea sâmbata pe site oferta pentru persoanele care voiau sa apeleze la oferetele sale de 4,143 lei/kWh, ceea ce la consumul domnului Sora însemna 667,023 lei, adica de vreo zece ori mai putin. Asta daca luam în calcul preturile neplafonate. Recent, Guvernul a emis o Ordonanta prin care a stabilit ca persoanele care au avut un consum mediu de sub 100 de kilowati în 2021 vor plati pe unitate de masura doar 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus. Actul legislativ este valabil pâna la începutul lui septembrie 2023. Consumul filosofului Mihai Sora este foarte improbabil sa se fi schimbat dramatic în 2022 fata de 2021, cu o probabilitate de 99,9- credem ca a ramas la fel. Aceasta înseamna ca factura sa ar fi trebuit sa fie de doar 109,48 lei, de aproape 56 de ori mai mica.

Este clar ca undeva, cineva a gresit grav. Greseala asta a functionarilor companiei este cumva impardonabila, facturi de genul asta ajung la oameni în vârsta, multi dintre ei nefiind în conditia medicala sau mentala a domnului Sora. Pentru ei, o factura de genul asta, fara rude mai tinere în apropiere care sa-i ajute, macar din punct de vedere emotional, poate declansa pur si simplu sfârsitul. Semnale ca nu este un caz singular au fost în piata foarte multe. Cumva, companiile profita de perioada tulbure din piata si încearca sa traga toate beneficiile din aceste difunctionalitati. Acest aspect a fost observat la nivel european, România nefiind singura afectata de valul neobisnuit de mare de scumpiri.

Ursula von der Leyen, presedinta Comisiei Europene, a anuntat saptamâna trecuta ca propune plafonarea veniturilor companiilor care produc energie electrica la un cost redus si a afirmat ca marile companii de petrol, gaze si carbune trebuie sa plateasca o contributie la criza. Ea nu a dat detalii în privinta cuantumului taxei sau a modului efectiv cum vor fi aplicare masurile anuntate în fata plenului Parlamentului European, a precizat totusi ca spera sa aduca venituri suplimentare de 140 miliarde de euro, fonduri care sa fie folosite în special pentru investitii în productia de hidrogen, o alternativa ecologica la productia actuala de energie.

Masuri de genul acesta sunt bine venite pe termen scurt. Nu trebuie sa mai asistam pasibili la cazuri ca cel al domnului Sora. Totusi ele nu au decât un rol limitat în timp, nu rezolva problema de baza. Cert este ca avem nevoie de mult mai mult pentru a putea sa beneficiem de energie la preturi rezonabile si mai ales pe termen îndelungat. Închiderea centralelor nucleare de catre nemti, certificatele verzi cu preturi urcate la cer sau aprovizionarea cu gaze cu precadere doar de la rusi s-au dovedit niste masuri foarte proaste pentru Uniunea Europeana. Mai ciudat este ca ele au venit din partea unor natiuni care cumva se credeau superioare, cel putin din vedere strategic, fata de popoarele din estul Europei. În realitate a fost o catastrofa pentru toata lumea, catastrofa ce va avea consecinte o perioada foarte îndelungata.

Singura cale pentru a echilibra cererea si oferta, pe termen lung, nu sunt masurile de plafonare si impozitare, ci unele de stimulare a productiei. Pentru aceasta este nevoie sa ne diversificam sursele de aprovionare, oricum rusii au taiat gazul, si sa renuntam la visul de a implementa rapid energia verde. Pur si simplu, acum nu dispunem de o tehnologie adecvata, este mult prea scumpa, iar daca India, China, Brazilia sau Rusia nu trec si ele la aceasta filosofie degeaba se impune doar în Europa. Facturile mari la energie nu creeaza decât frustrari în rândul populatiei, fustrari ce în viitor si nu unul tocmai îndepartat se pot transforma în revolte si haos cu toate consecintele nefaste ce tin de aceste miscari necontrolate. Metafora domnului Sora cu elefantul poate fi emblematica pentru întreaga societate. Cum facem totusi sa-l dam afara?

Citește toată știrea

Cum dăm afară elefantul care a pătruns neinvitat în casele noastre
Publicitate