Publicitate

Seful Politiei Române, Benone Marian Matei, a afirmat, referitor la achizitia de masini BMW, ca un singur distribuitor s-a înscris la licitatia organizata, iar pretul unei masini este de 32.000 de euro fara TVA, fata de cel de catalog, de 38.600 de euro fara TVA. El a precizat ca speculatiile aparute în spatiul public pe acest subiect sunt nefondate.
Benone Marian Matei a declarat, luni, ca au fost mai multe proiecte pentru sporirea mobilitatii la nivelul Politiei Române. 

 “La nivelul Politiei Române aceste achizitii s-au derulat începând cu 2017. (…) O serie de loturi de autoturisme au fost achizitionate tocmai pentru a spori mobilitatea. (…) Printre proiectele care au vizat sporirea mobilitatii la nivelul Politiei Române exemplic: întarirea capacitatii administrative si operationale a structurilor de lupta împotriva traficului de droguri – au fost achizitionate autoturisme marca BMW, cutie 8 plus 1, operationalizarea structurilor de politie pentru protectia animalelor – au fost achizitionate autovehicule Ford, cutie 10 plus 1. În toate achizitiile ne-am axat pe fonduri nerambursabile. Prin achizitionarea autospecialelor se urmareste sporirea capacitatii Politiei Rutiere de a raspunde cerintelor sociale actuale”, a explicat seful Politiei Române. 

 El a mentionat ca toate achizitiile au drept scop reducerea riscului de accidente rutiere. 

 “România se gaseste pe un loc fruntas în Europa în ceea ce priveste accidentele rutiere si persoanele decedate în urma acestor tragice evenimente. Toate aceste achizitii, fie ca vorbim de autospeciale, fie ca vorbim de camere de supraveghere a traficului rutier au un singur scop, reducerea riscului rutier si salvarea de vieti omenesti. Pentru îmbunatatirea sigurantei rutiere avem în derulare la nivelul Directiei Rutiere doua proiecte în valoare de aproximativ 32 de milioane de euro. Suntem în perioada de accesare în alte trei proiecte. În cadrul acestora, Politia Rutiera va beneficia inclusiv de suport aerian prin achizitia a patru elicoptere”, a transmis Benone Marian Matei.

 El a mai afirmat ca procedura pentru achizitia autoturismelor BMW a început în 2018. 

 “Referitor la momentul demararii procedurilor pentru stabilirea specificatiilor tehnice, mentionez ca aceasta a fost 2018, având la baza situatia operativa din teren. (…) Va prezint un exemplu edificator, achizitia în acest an a colegilor politisti din Cehia, tara care produce autoturisme… Au contractat pentru cresterea gradului de siguranta rutiera peste 70 de autoturisme marca BMW. (…) În cadrul derularii proiectului, procedurile de achizitie au fost derulate în etape. Prima procedura a fost în 2021, când nu s-a înscris niciun operator economic, desi existau cel putin patru producatori care se încadrau la specificatiile tehnice. Procedura a fost reluata, având aceleasi specificatii tehnice. Diferenta dintre cele doua proceduri a fost data de numarul de autovehicule lansate în achizitie, de la 300 la 600, si cresterea valorii estimate pe unitate cu aproximativ 5.000 de euro. Si la aceasta noua procedura, organizata prin licitatie deschisa, patru producatori auto îndeplineau specificatiile tehnice. Un singur distribuitor s-a înscris, iar în urma analizarii ofertei depuse a fost declarat câstigator”, a mai declarat seful Politiei Române. 

 El a precizat ca valoarea masinilor este de 32.000 de euro fara TVA, sub pretul de catalog. 

 “A fost semnat acordul-cadru pentru minim 300 de masini si maxim 600 de autoturisme marca BMW la un pret unitar de numai 32.000 de euro fara TVA, având în vedere ca pretul de catalog este peste 38.600 fara TVA. În acei 32.000 de euro intra si dotari specifice muncii de politie, de aproximativ 4.000 de euro”, a mai transmis Benone Marian Matei. 

 El a sustinut ca toate speculatiile aparute în spatiul public privind aceasta achizitie sunt nefondate. 

 “Afirm cu tarie ca speculatiile din spatiul public ale unor reprezentanti sindicali sunt total nefondate si sunt aduse în discutie cu rea credinta astfel încât sa se aduca grave prejudicii de imagine institutiei noastre si sunt menite sa stirbeasca încrederea cetatenilor în Politia Româna”, a declarat seful Politiei Române.

Presedintele Klaus Iohannis, a afirmat, vineri seara, raspunzând unei întrebari legate de prietenia între el si seful Automobile Bavaria, de la care Politia Româna va cumpara 600 de masini marca BMW, ca nu a contat aceasta prietenie si a subliniat ca este inadmisibil ca numele si pozitia sa sa fie implicate într-o astfel de chestiune. Iohannis a adaugat ca se asteapta ca autoritatile statului sa faca verificari.

”Despre prietenia cu mine pot sa va spun ca nu a contat, cu siguranta, iar informatiile mele despre aceasta procedura sunt doar cele care au aparut pe sursele deschise, adica pe media. Însa pot sa va spun un lucru foarte clar, daca exista suspiciuni, atunci avem suficiente autoritati competente sa verifice aceste lucruri”, a declarat Klaus Iohannis, referindu-se la achizitia de automobile marca BMW de catre Politia Româna. 

Iohannis a spus ca se asteapta ca autoritatile sa faca verificari. 

”Ma astept ca aceste autoritati sa verifice toate lucrurile la sânge. Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca numele meu si pozitia mea sa fie trasa într-o chestiune care poate fi verificata tehnic. Cred ca este evident pentru toata lumea ca eu nu am nicio treaba cu aceasta achizitie, dar, daca exista suspiciuni, atunci ma astept la clarificari si cam foarte repede”, a declarat Iohannis. 

Potrivit G4Media, licitatia prin care Inspectoratul general al Politiei Române (IGPR) cumpara 600 de masini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firma condusa de Michael Schmidt, prietenul presedintelui Klaus Iohannis, este considerata ca fiind ”cu dedicatie” atât de sindicatele din politie, cât si de publicatiile de profil auto.  Contractul are o valoare de 98 de milioane de lei fara TVA. 

 

 

Citește toată știrea

Cum explică şeful Poliţiei Române achiziţia a 600 de BMW-uri de la firma prietenului lui Iohannis
Publicitate