Publicitate

Afacerea coloneilor pensionati din Serviciul Român de Informatii Iasi (SRI) a “înflorit” în cei cinci ani de activitate. Fostul adjunct al SRI Iasi Cristian Obreja îsi înfiintase firma de consultanta în securitate (sic!) Stabris SRL la care a achiesat ca si colaboratori fostul sef mare al SRI Iasi, Radu Voroneanu Popa, cât si chestorul de politie Ioan Scripniciuc. Pâna anul acesta, Voroneanu si Scripniciuc “s-au pierdut pe drum”. În schimb, colonelul Obreja a devenit afacerist specializat în… afaceri cu statul. Acesta si-a mai deschis înca doua firme, toate trei fiind „înghesuite” într-un apartament din Nicolina. Câti bani a facut afacerea coloneilor SRI Iasi si cu ce institutii a lucrat aceasta? Cititi analiza de mai jos!

 
În 2017, fostul sef adjunct al SRI Iasi Cristian Obreja (FOTO SUS) a înfiintat firma Stabris SRL împreuna cu o alta persoana, Gabriel Cucuteanu. La acest proiect „s-au lipit” si fostul sef al SRI Iasi, Radu Voroneanu Popa, cât si chestorul de Politie Ioan Scripniciuc, fostul sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Iasi. Obreja, Voroneanu si Scripniciuc s-au pensionat pîna în 2017.

Initial, prin Stabris SRL, coloneii si generalii ofereau consultanta în securitate, si s-au apucat imediat de cursuri pentru protectia datelor, GDPR. Cursurile erau predate de catre seful SRI Iasi Voroneanu si chestorul de politie Ioan Scripniciuc. “Cât am avut cursuri pentru protectia datelor, lectori au fost domnii Voroneanu si Scripniciuc. Asta a fost colaborarea cu dumnealor, ei fiind cei care le-au predat. Cum însa nu mai sunt clienti pentru cursurile GDPR, s-a încheiat si colaborarea cu ei. În schimb, am mai deschis o firma, BHR Consulting, iar pe aceasta am transferat consultanta”, ne-a spus, ieri, Cristian Obreja. De altfel, firma Stabris s-a axat imediat pe activitatea de formare în ceea ce priveste protectia datelor cu caracter perso­nal. Pentru a lucra cu date de acest fel, noile prevederi legale care au intrat în vigoare de la 25 mai 2018 obliga la efectuarea unor cursuri recunoscute de catre stat. Tot prin Stabris SRL, coloneii perfectioneaza persoane pentru a fi manageri de securitate.

De la SRI, la SRL: trei firme într-un apartament din Nicolina

Într-un apartament din Nicolina, în fiecare camera, fostul sef adjunct de la SRI Iasi are câte un sediu de firma. Cristian Obreja este actionarul unic a doua dintre aceste firme, si administrator al celei de-a treia companii. Aceasta din urma este detinuta în procent de 100- de sotia lui, Mihaela Iuliana Obreja. De notat este faptul ca Stabris SRL are sediul în camera 3 a apartamentului , BHR Consulting SRL în camera 2, iar Obrisman în camera 1. Stabris a fost fondata de Cristian Obreja în 2017 si, potrivit codului CAEN dupa care este înregistrata, desfasoara “activitati de consultanta pentru afaceri si management”.

În vârsta de 54 de ani, Obreja îsi administreaza aceasta afacere fara ajutorul vreunui angajat. “Am avut cel mult un angajat, la un moment dat. Asta este, ma descurc”, ne-a marturisit acesta. La finalul anului trecut, cifra de afaceri a societatii cu raspundere limitata Stabris era de 104.565 de lei, în crestere cu 58- fata de anul anterior. Profitul a fost de aproape 10.000 de euro (45.351 lei), în crestere cu 724- fata de 2021.

Cifra de afaceri nu este mare, însa atrage atentia faptul ca o mare parte din acesti bani au fost obtinuti din contracte cu institutii ale statului (94.202 lei în anul 2022, potrivit informatiilor agregate de pe platforma financiara lege5.ro, la o cifra de afaceri în 2022 de 104.565 lei).

De asemenea, cifra totala de afaceri de la înfiintarea firmei Stabris pâna la finalul anului 2022 a fost de 751.313 lei, iar cifra totala a contractelor de achizitii publice pentru care a înaintat oferte a fost de 420.352 lei, din care valoarea ofertelor acceptate a fost de 330.952 lei (adica 44- din totalul cifrei de afaceri, de la înfiintare). Clientii-institutii ale statului sunt fideli companiei Stabris, si sunt cam aceiasi din 2017 pâna în 2023: Salubris, Termoservice, Scoala Gimnaziala din satul Radeni, Scoala Ion Simionescu, Editura Junimea, Academia Româna, USV. Însa, de departe, cel mai generos client (sau cel mai interesat de protectia datelor personale) este Salubris. Compania de salubritate din Iasi a acceptat trei oferte ale Stabris – în 2021, 2022 si 2023 – în valoare totala de aproape 200.000 de lei. Practic, 59- din banii obtinuti de firma Stabris din contractele cu institutiile statului erau de la Salubris. În toate cele trei contracte, Stabris oferea Salubrisului “Servicii externalizate Responsabil cu protectia datelor – societati comerciale subordonate UAT”.

Cum a aparut a doua firma?

În 2018, la câteva luni dupa înfiintarea primei firme, Cristian Obreja a pus bazele firmei BHR Consulting în camera 2 din apartamentul aflat în Nicolina. BHR Consulting a realizat o cifra de afaceri ceva mai mare decât firma din dormitorul vecin (187.527 lei în 2022). Si profitul a fost mai mare decât al companiei Stabris (49.716 lei), dar fata de rezultatele financiare ale anului anterior BHR Consulting si-a vazut totusi profitul diminuat cu 26-.

Compania din Camera 2 are un angajat, spre deosebire de cea din Camera 3, care functioneaza fara angajati. Si, în ce priveste contractele SEAP, a avut un singur client în perioada 2020 – 2023, care îi solicita constant un responsabil cu protectia datelor: Termo-Service Iasi. Ba, în acest an, Termo-Service a încheiat doua contracte cu societatea.

Legat de ofertele din 2023, facem o observatie, fara a trage nicio concluzie. În acest an, Termo Service a publicat primul anunt pe data de 3 ianuarie, la ora 11:02. Compania ieseana solicita serviciile unui responsabil cu protectia datelor. Când altii abia se dezmeticeau dupa petrecerea de Revelion, ofertantul BHR Consulting a reactionat în 5 minute la anunt, iar Termo-Service i-a acceptat oferta un minut mai târziu. Contractul era pe 4 luni, iar suma oferita si acceptata a fost de 26.000 lei.

La cel de-al doilea anunt, publicat aproape de expirarea primului contract, pe 27 aprilie 2023, la ora 11:02 se solicitau aceleasi servicii, dar pe o durata de 8 luni, în schimbul a 60.000 de lei. De data aceasta BHR Consulting a reactionat în decurs de câteva ore (15:56), iar Termo-Service a acceptat oferta aproape de miezul noptii, la ora 23:44.

Cea de-a treia firma din apartamentul familiei Obreja, Obrisman SRL, o are ca asociat unic pe Mihaela Obreja, iar Cristian, fostul angajat SRI, se ocupa de administrarea businessului. Dintre cele trei firme, aceasta a mers cel mai prost anul trecut. Cifra de afaceri a scazut cu 68- fata de 2021, ajungând la 36.300 de lei, iar profitul a fost de 2.867 de lei. Obrisman are un angajat si a fost înfiintata la un an dupa BHR Consulting, în 2019. Aceasta companie care ca obiect principal de activitate plasarea fortei de munca. Totusi, si Obrisman a prins trei contracte cu institutii publice: un curs de formare profesionala, solicitat de Comuna Erbiceni în 2021 (1.300 lei), si doua de formare profesionala pentru arhivari, în 2022: unul la Servicii Publice Iasi (1.300 lei) si un altul la Directia Nationala de Probatiune (1.100 lei).

În noiembrie 2020, Obreja si-a depus dosarul de candidatura pentru functia de “Responsabil cu protectia datelor cu caracter personal” (singurul depus la acel concurs) si i-a fost admis de catre Institutul Regional de Oncologie Iasi, care cauta un astfel de specialist pentru proiectul Oncotem – pentru preventia, depistarea, diagnosticul si tratamentul precoce al cancerului de sân, finantat cu fonduri europene.

Tot în 2020, pe 10 septembrie, Obreja Cristian Mihai Mirel era declarat admis si pe lista celor care au candidat la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor “Pentru a sustine (eventual) ore în calitate de cadre didactice asociate / plata cu ora (pozitia 28, vezi lista aici https://www.feaa.uaic.ro/wp-content/uploads/2020/09/Rezultate-selectie-asociati-MMAA-2020-1.pdf_). 

 

Citește toată știrea

Cum îşi rotunjesc cu bani de la stat pensiile speciale imense “expaţii” de la SRI Iaşi? Contracte semnate la 2 minute de la postarea pe SEAP
Publicitate