Publicitate

În zilele noastre este foarte la îndemâna sa comanzi mâncare gatita la domiciliu. Cu toate ca este mai comod si mai rapid, acest obicei are câteva neajunsuri pe termen lung:

Este mai costisitor decât gatitul acasa;
Nu ai întotdeauna garantia ca ingredientele folosite sunt de calitatea pe care ti-o doresti;
Actiunea de a gati împreuna cu cei dragi sudeaza relatiile, fiind un timp de calitate petrecut împreuna.

De aceea, este util sa ai la tine acasa un spatiu bine echipat, dar în care sa te simti si bine, pentru a-ti prepara mesele cu spor si voie buna. Atunci când ai echipamentele potrivite la îndemâna, gatitul se poate transforma într-o activitate cu adevarat placuta. Poate în acest fel, vei evita sa dai toti banii pe comandarea mâncarurilor deja preparate.

Asadar, fie ca te-ai mutat în casa noua, fie ca vrei sa îti regândesti spatiul din vechea bucatarie, în continuare vorbim despre lucrurile pe care sa le pui la punct pentru a te bucura de o bucatarie bine utilata si echipata.

Iar daca nu-ti ajunge bugetul sa faci asta, cu ajutorul unui credit nebancar poti crea spatiul la care ai visat dintotdeauna.

De unde începi?

În primul rând, trebuie sa pornesti de la un plan care tine cont si exploateaza la maximum spatiul de care dispui. Fie ca detii o bucatarie mica, fie un open space, e bine sa gândesti spatiul astfel încât sa ai acces rapid la zonele si lucrurile pe care le folosesti în mod frecvent: chiuveta, plita, cutitele si alte unelte necesare la prepararea meselor, ingrediente si aparatura de bucatarie. Un pic mai îndepartate pot fi tacâmurile pe care le scoti doar pentru a mânca, cuptorul cu microunde sau frigiderul.

La fel de importanta este si iluminarea bucatariei si a spatiului de gatit. Cu cât este mai multa lumina si locurile umbrite mai putin, cu atât procesul de gatire este mai placut si mai putin obositor.

În acest sens, poti face diverse aranjamente pe baza de spoturi cu leduri astfel încât fiecare colt al bucatariei sa fie iluminat separat, în functie de nevoile tale. În plus, acest tip de iluminare te ajuta sa ai control asupra iluminatului, ceea ce va reduce consumul de energie electrica.

Pentru un bun randament în bucatarie, mobila trebuie sa fie dintr-un material de calitate. Asta ca sa nu fii nevoit sa o schimbi dupa câtiva ani. Ar fi un deranj si o cheltuiala de evitat. Lemnul masiv este recomandat, însa este una dintre cele mai scumpe optiuni. O alternativa mai accesibila este mobila din MDF. De asemenea, materialul din care este realizata podeaua trebuie sa fie potrivit pentru bucatarie, pentru a fi usor de curatat si întretinut si pentru a nu aluneca pe el.

Când vine vorba despre gatitul propriu zis, trebuie sa tii cont de vasele de gatit. Acestea au o deosebita importanta în buna desfasurare a procesului de gatit. Materialul din care sunt confectionate vasele de gatit este unul dintre cele mai importante criterii privind performanta lor. Cele mai bune vase de gatit sunt cele care sunt durabile, rezistente, se curata usor, nu au o reactie chimica cu ingredientele mâncarii preparate si sunt bune conductoare termice astfel încât mâncarea sa se prepare rapid.

Vasele din fonta sau din ceramica sunt optiuni excelente deoarece au proprietati termice superioare – acumuleaza caldura si o degaja uniform, într-un ritm lent. Bune daca sunt utilizate în mod corespunzator sunt si vasele din aluminiu sau cupru deoarece se încing repede, grabind procesul de gatit.

De evitat însa sunt tigaile si vasele de teflon deoarece contin chimicale de tip PFAS care nu sunt biodegradabile si ramân în corp o perioada foarte lunga de timp, putând provoca probleme de sanatate.

Nu uita nici de cutite! Poate cele mai importante ustensile din bucatarie, cutitele pe le folosesti trebuie sa fie de calitate, bine ascutite si potrivite pentru produsele pe care vrei sa le tai. Astfel, pentru a-ti echipa corespunzator bucataria trebuie sa ai câteva cutite la îndemâna pe care sa le folosesti dupa nevoi.

Cutitul bucatarului este cel mai cunoscut si folosit cutit din bucatarie. Este utilizat pentru tocat, maruntit sau feliat. Cutitul cu zimti poate fi folosit pentru a felia pâinea, dar si pentru legumele moi. Satârul de bucatarie este ideal pentru portionarea bucatilor de carne, iar cutitul pentru decojit este potrivit pentru curatarea fructelor si legumelor si la alte activitati de detaliu.

Acum ca stii ce echipamente si ustensile îti pot usura munca în bucatarie, achizitioneaza-le si da o sansa gatitului. Iar daca mai ai nevoie de o suma de bani care sa te ajute sa-ti pui spatiul de gatit la punct, apeleaza la credite rapide. În acest fel, poti face rapid rost de banii necesari pentru a-ti utila bucataria asa cum se cuvinte.

Citește toată știrea

Cum îți echipezi corespunzător bucătăria (P)
Publicitate