Publicitate

Anvelopele contribuie în mod semnificativ la o calatorie sigura, confortabila si eficienta, cu conditia de a corespunde tipului de camion pe care îl conduceti. Daca anvelopele sunt compatibile cu camionul pe care îl detineti si va îndeplinesc cerintele în ceea ce priveste tipul de suprafete pe care conduceti, dar si conditiile de condus, atunci veti beneficia de performanta îmbunatatita si de confort. 
Totusi, anvelopele trebuie verificate în mod regulat pentru a depista la timp presiunea scazuta, uzura, dar si eventualele semne de deteriorare sau alte probleme. Întretinute corespunzator, anvelopele pot îmbunatati performanta camionului, dar si siguranta la volan. 

Cât de importanta este presiunea anvelopelor?

Este deosebit de important sa utilizati presiunea corecta în anvelope, însa acest lucru nu este întotdeauna simplu, deoarece presiunea corecta se poate schimba în functie de viteza, dar si de sarcina camionului. Manualul de utilizare al camionului ar trebui sa va ofere cele mai bune îndrumari privind presiunea în anvelope. Înainte de a achizitiona un nou set de anvelope pentru camioane, întotdeauna este recomandat sa consultati manualul de utilizare al camionului si sa respectati recomandarile producatorului. Utilizarea camionului la viteze mai mari sau cu un gabarit depasit va necesita adesea o presiune mai mare în anvelope pentru a evita disconfortul si problemele cauzate de insuficienta presiune. Chiar si cele mai calitative anvelope pot pierde presiune foarte lent pe parcursul timpului, motiv pentru care este important sa examinati regulat starea anvelopelor. Anvelopele care nu sunt suficient de umflate vor fi prea slabite si vor tinde sa se bombeze în partea de jos, ceea ce creste riscul de deteriorare, în special pe peretii laterali. Daca banda de rulare se uzeaza mai repede pe marginile anvelopei, atunci este posibil ca anvelopele sa nu fie umflate suficient. Pe de alta parte, anvelopele care sunt supraumflate vor fi prea rigide si vor avea o suprafata de contact mai mica cu solul. Acest lucru pune multa presiune pe mijlocul anvelopei, conducând la o uzura accelerata si înrautatind frânarea si manevrabilitatea. 

Când este necesar sa înlocuiti anvelopele pentru camioane?

Pentru majoritatea tipurilor de vehicule, exista cerinte foarte stricte pentru adâncimea minima legala a benzii de rulare. Pentru a evita o serie de probleme, se recomanda sa examinati cu atentie anvelopele si sa înlocuiti banda de rulare care prezinta mai putin de 2 mm. Daca anvelopa nu se uzeaza uniform, acest lucru ar putea indica existenta unei probleme. De exemplu, anvelopele care se uzeaza doar pe o parte ar putea sa nu fie aliniate corespunzator si, prin urmare, ar trebui inspectate. Anvelopele care se uzeaza doar în centru ar putea fi supraumflate si, din nou, ar trebui examinate. Anvelopele care se uzeaza în bare orizontale ar putea sa nu fie echilibrate corespunzator sau ar putea fi defecte sau deteriorate, caz în care ar trebui inspectate imediat sau înlocuite. Doar pentru vehiculele agricole care nu sunt conduse pe sosea, nu exista o adâncime minima legala a benzii de rulare, însa în general, anvelopele uzate vor afecta performanta si vor fi deosebit de vulnerabile la perforatii.

 

Citește toată știrea

Cum puteți avea grijă de anvelopele camionului? (P)
Publicitate