Publicitate

Cum rezolvi problemele cu e-Factura, noul sistemul impus de la 1 ianuarie, prin care relatia între doua societati comerciale se realizeaza exclusiv electronic.
Scopul declarat al Guvernului este sa combata evaziunea, prin înregistrarea tuturor facturilor emise între companii într-un registru unic digital detinut de ANAF. Deocamdata, e-Factura nu a reusit decât sa încurce firmele mici.

Antreprenorii s-au trezit ca trebuie sa mearga în persoana la ghiseele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) sau chiar la firmele ce emit semnaturi electroice, pentru a putea sa foloseasca programul. Procedurile sunt complicate, iar România a ales un sistem e-Factura dificil, mult mai elaborat decât în alte tari. Franta, de exemplu, a mers pe o procedura mai simpla si etapizata.

Prima problema: semnatura electronica

PRESShub a vorbit cu mai multi antreprenori, care au povestit experienta lor cu e-Factura, de la 1 ianuarie pâna acum. Interesant este ca unii nu au dorit sa-si decline identitatea, de teama unor eventuale „razbunari” din partea inspectorilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Proprietarul unei microîntreprinderi a explicat ca problemele sale au început chiar dinainte sa interactioneze propriu zis cu sistemul e-Factura, mai exact de când a încercat sa-si faca o semnatura electronica, fara de care nu poti sa emiti facturi în format digital.

„Problema este ca toata tevatura asta putea fi ocolita daca în tara se introduceau cartile de identitate cu cip. Pentru solutia de centralizare a tuturor facturilor, a carei logica toata lumea de buna credinta o întelege, s-a apelat, în schimb, la firmele care ofera semnaturi digitale, care nu sunt cele mai serioase din lume. Primul pas, foarte complicat, este sa obtii o semnatura digitala”, a explicat antreprenorul pentru PRESShub.

Mai mult, pe presshub

Citește toată știrea

Cum rezolvi problemele cu e-Factura. Ghidul făcut de un om de afaceri
Publicitate