Publicitate

Alexia Carson (FOTO) este studenta în anul III la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), la specializarea limba si literatura engleza – germana. 
Si-a petrecut anul al doilea de licenta în Erasmus, la Universitatea Friedrich-Schiller din Jena, Germania. Experinta ei este una relevanta pentru multi în situatii similare.

“Voiam sa prind toate anotimpurile”

„Erasmus e cel mai accesibil mod de a pleca sa studiezi în strainatate. Când am plecat, stiam ca vreau sa stau un an pentru ca voiam sa prind toate anotimpurile. Orasul în care am fost e mai mic decât Iasiul, dar era ca o tara, am întâlnit oameni de pe toate continentele, cu exceptia Australiei. Toata lumea vorbea engleza acolo, ei sunt obisnuiti cu studentii internationali”, a relatat studenta.

Alexia a primit 600 de euro pe luna în timpul programului Erasmus. 90- dintre acesti bani i-au fost oferiti înainte de plecare, iar restul de 10- la întoarcere. A beneficiat si de sprijin financiar din partea parintilor, iar bursa de merit primita din partea UAIC a fost o contributie importanta. Fara sprijinul financiar al parintilor si fara bursa de la UAIC, calatoriile pe care le-a facut prin Germania în cadrul programului Erasmus nu ar fi fost posibile.

„Am stat la un camin, si chiria a fost mica, 200 de euro pe luna. În rest, era mult mai scump, multe camine costau în jur de 300-400 de euro pe luna. Stateam într-un apartament cu alti studenti, fiecare avea camera proprie. Peste tot în Germania stai singur în camera, dar împarti bucataria si baia.”, a spus studenta.

Si-a calculat un buget de 20 de euro pe zi. Atunci când depasea aceasta suma într-o saptamâna, încerca sa cheltuiasca mai econom în perioada urmatoare. Aceasta abordare a ajutat-o sa gestioneze eficient banii si sa se asigure ca îsi poate permite sa calatoreasca.

Alexia a observat ca unele cursuri în cadrul programului Erasmus au fost mai dificile. În loc de examene, la unele materii trebuia sa redacteze referate de aproximativ 10 pagini pe temele studiate. Cu toate ca a fost o provocare, considera ca a fost într-adevar o experienta valoroasa, deoarece informatiile pe care le-a învatat au ramas cu ea: a venit cu ele acasa.

Si-a ales singura cursurile

Un mare avantaj mentionat de studenta a fost posibilitatea de a-si alege cursurile în functie de interesele personale. Alexia a optat pentru materii precum psiholingvistica si dobândirea limbajului (en. language acquisition), pe care nu le-ar fi studiat în mod obisnuit în România. 

„Când m-am întors stiam mai multe pe niste paliere si mai putine pe alte paliere. Unele lucruri le pot învata si pe parcurs, nu am avut dificultati pâna acum”, a spus studenta.

Alexia a observat ca multi studenti în programul Erasmus îsi gasesc job-uri, orarele le permit, pentru ca sunt mai relaxate. Nu a încercat însa si ea asta. Studenta a avut maxim trei cursuri pe zi, fata de situatia din România, cu mult mai multe ore. Per total, o experienta care a meritat din plin. 

Toate articolele din noua sectiune ZdI “Ziarul Studentesc”, AICI

Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studentesc” citeste AICI

 

 

Citește toată știrea

Cum să te acomodezi în România după un an de studiu în străinătate? Erasmus în Germania
Publicitate