Publicitate

Primaria a scapat de plata reparatiilor pentru o masina avariata pe bulevardul Poitiers. Soferul avea asigurare CASCO si a fost scutit de griji. Societatea de asigurari nu a reusit sa-i convinga însa pe judecatori ca accidentul se produsese din cauza municipalitatii.
Omniasig Vienna Insurance Group s-a adresat instantei la sfârsitul anului 2020, chemând în judecata Primaria. În iulie 2019, unul dintre soferii asigurati de Omniasig suferise un accident în dreptul cladirii Continental. Se afla pe prima banda de mers si a intrat cu rotile autovehiculului într-o groapa nesemnalizata, avariindu-si janta si anvelopa din dreapta-fata. Societatea a platit reparatiile, în suma de 5.181 lei, iar acum îsi cerea banii înapoi, reprosând municipalitatii starea drumului, dar si nesemnalizarea problemelor existente.

De cealalta parte, reprezentantii Primariei au afirmat ca Omniasig nu demonstrase ca accidentul se produsese pe un drum administrat de municipalitate. O parte a strazilor din Iasi sunt drumuri nationale sau judetene. În fapt, bulevardul Poitiers apartine municipalitatii, deci aceasta este responsabila în cazul producerii unui accident. Reprezentantii Primariei voiau însa si o dovada certa care sa arate unde avusese loc evenimentul rutier. Ei au mai aratat ca în evaluarea pagubelor, Omniasig nu luase în calcul uzura deja existenta a pieselor înlocuite si nici daca nu cumva soferul se facea vinovat de accident. Pentru situatia în care ar fi fost obligata la plata, Primaria a chemat în garantie Citadin SA, firma care executa lucrarile de întretinere a strazilor din municipiu.

Cine a pus locuri de piatra în zona canalelor colectoare?

Argumentele municipalitatii nu au fost acceptate de magistrati. Drumul era al Primariei, soferul nu se facuse vinovat cu nimic, iar Omniasig era îndreptatita sa solicite decontarea pieselor noi montate pe masina. În schimb, expertiza efectuata în cauza a modificat datele problemei. Cele doua gropi care apareau în fotografia depusa de Omniasig la dosar se aflau pe a doua banda de circulatie. Deci, nu ele provocasera accidentul, pentru ca soferul circula pe prima banda. Exista o groapa si pe prima banda, unde canalul colector al apelor pluviale se afla la un nivel inferior celui al carosabilului, dar intervenea alta problema. Aspectul avariilor suferite de autoturism arata ca ele nu puteau fi produse de groapa respectiva, ci de blocurile de beton puse în jurul ei.

„Existenta respectivelor blocuri nu poate angaja raspunderea pârâtei, întrucât nu se poate stabili cu certitudine cine a pozitionat acele blocuri de piatra în zona canalului colector. Astfel, retinând ca nu se poate stabili în prezenta cauza cu certitudine daca o groapa nesemnalizata a condus la producerea avariei si având în vedere ca probatoriul administrat oscileaza în zona probabilitatii faptice si nu a certitudinii juridice, instanta urmeaza a respinge actiunea”, au conchis magistratii. Apelul declarat de Omniasig a intrat pe rolul Tribunalului, care va da verdictul. 

Citește toată știrea

Cum se dă peste cap Primăria ca să fugă de responsabilitate în cazul maşinilor avariate din cauza gropilor din carosabil
Publicitate