Publicitate

Ziua Nationala a României, vineri, 1 decembrie, va fi marcata la lasi printr-o serie de manifestari oficiale de traditie, ceremonialuri militare si religioase, masa traditionala, dar si prin deschiderea amenajarilor specifice organizate de Primaria Municipiului Iasi cu ocazia Sarbatorilor de Iarna.

 
Manifestari în Piata Palatului Culturii: La ora 10.00 va începe în Piata Palatului Culturii un spectacol folcloric cu participarea Ansamblului Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” si a unor tineri artisti.

De la ora 11.00 în Piata Palatului Culturii vor fi organizate ceremonialul militar, depunerile de coroane, serviciul religios, alocutiunile oficialitatilor si parada militara.

Programul artistic va fi reluat la ora 12.15, fiind urmat de o masa populara: fasole (de post), cârnati, pâine, vin fiert si ceai.

Primaria Municipiului Iasi va asigura scena cu ecran, sonorizarea, amplasarea unui tricolor pe turnul central al Palatului Culturii, stegulete si cocarde tricolore pentru spectatori.

Aprinderea iluminatului festiv

Aprinderea iluminatului festiv montat cu ocazia Sarbatorilor de Iarna va avea loc tot vineri, 1 decembrie, la ora 17.25 – 17.30, în zona bradului de pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfânt, în fata sediului Primariei Municipiului Iasi. Momentul va fi marcat cu un mic spectacol pentru copii.

Mai întâi va fi aprins iluminatul festiv în zona centrala, apoi în celelalte zone pe care sunt montate instalatii luminoase.

Seara zilei de 1 decembrie se va încheia cu traditionala retragere cu torte, dupa aprinderea iluminatului festiv.

Amenajari specifice Sarbatorilor de Iarna

Servicii Publice SA a cumparat pentru aceasta iarna peste 800 de brazi în ghivece, care vor fi ornati si amplasati în toate zonele orasului:

300 de brazi de 100 – 125 de centimetri;
400 de brazi de 80 – 100 de centimetri;
100 de brazi de 60 – 80 de centimetri.

De asemenea, 26 brazi mari vor fi decorati cu instalatii luminoase si montati astfel:

doi brazi de peste 12 metri înaltime pe pietonalul Stefan cel Mare si în Piata Unirii;
12 brazi între 7 si 12 metri în Parcul Copou, Parcul Expozitiei, Pacurari (Mimoza), Tatarasi (Oancea), CUG (Rond vechi), Nicolina (Esplanada I), Alexandru cel Bun (Piata Voievozilor) si alte puncte de atractie.
12 brazi între 3 si 4 metri la scoli si institutii.

Punctele principale de atractie ramân pietonalul Stefan cel Mare si Sfânt, unde vor fi montate tuneluri din cetina (15 tone) cu instalatii luminoase, si Piata Unirii, deasupra careia este deja montata o plasa luminoasa.

Târgul de Craciun al lasului si parcul de distractii vor fi organizate pe axa bulevardul Stefan cel Mare si Sfânt, strada I.C. Bratianu si Piata Unirii, unde vor fi amplasate 40 de casute ornate de Sarbatori.

Iluminat festiv stradal

Ca în fiecare an, compania contractata de Primaria Municipiului Iasi (Flash Lighting Services SA) monteaza si figurinele si instalatiile electrice de iluminat festiv de-a lungul principalelor artere din zona centrala:

314 figurine luminoase cu dimensiuni între 1mx2m – 1,5mx2m;
247 de traversari luminoase pe sufa transversala cu dimensiuni între 5mx1m – 6mx1,5m;
trei tuneluri luminoase;
cinci figurine 3D de 2 – 2,5 metri (pe pietonalul Stefan cel Mare) etc.

Ornamentele luminoase stradale vor fi montate în urmatoarele zone / strazi:

1. pietonalul si bulevardul Stefan cel Mare

2. bd Carol I si aleea Grigore Ghica Voda

3. str. Palat

4. bd. Independentei

5. str. Arcu

6. str. Gavriil Musicescu

7. str. I. C. Bratianu

8. Pasaj Alexandru cel Bun

9. Pasaj Nicolina

10. Pasaj Bucium

11. Pasaj Pacurari

12. Rond Fundatie

13. Piata Palatului Culturii

14. str. Sararie si str. Elena Doamna (între str. Sararie si str. A. Panu)

15. str. A. Panu

16. Piata Unirii.

La fel ca în ultimii ani, în zona intersectiei dintre bulevardul Stefan cel Mare si str. I. C. Bratianu va fi amplasata si roata panoramica, alaturi de jocuri în cadrul Oraselului Copiilor.

 

Citește toată știrea

Cum va fi marcată Ziua Națională a României la Iaşi
Publicitate