Publicitate

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat ca exista o problema la scolile postliceale sanitare, iar acest lucru ar trebui legiferat, în Parlament. „Cred ca ar trebui ca absolventii sa aiba Bacalaureatul. Daca nu îl au când intra la scoala, ar putea macar sa obtina diploma de Bacalaureat pâna termina o astfel de scoala”, a afirmat el
Alexandru Rafila a precizat, la Digi 24, vineri seara, ca se cauta solutii pentru scolile postliceale sanitare.

„Avem o problema, eu am ridicat-o deja si sper sa gasim o solutie, profesiunea de asistent medical în momentul de fata se învata si în universitati si asta este un lucru bun, creste foarte mult calitatea profesionala a asistentilor medicali, lucram foarte bine atât cu Ordinul Asistentilor Medicali, cât si cu Sindicatul Sanitas si cu Solidaritatea Sanitara care reprezinta partea sindicala pentru majoritatea asistentilor medicali, ei sprijina dezvoltarea calificarii profesionale. Acum avem o situatie mostenita, e adevarat, dar trebuie sa vedem cum o clarificam, în care accesul la scolile postliceale de asistenti medicali, pentru ca sunt astfel de scoli numeroase, produc zeci de mii de absolventi în fiecare an, se face fara diploma de Bacalaureat si lucrul asta ar trebui sa înceteze, sa gasim o solutie, încât sa putem, într-adevar, sa crestem nivelul lor profesional”, a declarat Rafila.

Ministrul Sanatatii a explicat ca solutiile sunt de natura legislativa.

„Solutiile sunt de natura legislativa, Parlamentul trebuie sa legifereze în acest sens. Presupune modificari legislative, chiar din toamna. Eu cred ca e ceva foarte serios, mai ales ca acum avem câteva elemente: tehnologiile medicale cu care lucreaza si asistentii medicali”, a subliniat Rafila.

Întrebat daca asistentii medicali se califica la locul de munca, Rafila a precizat ca acest lucru se întâmpla. „Din pacate, acest lucru se întâmpla pentru ca daca eu am o scoala de pregatit asistentii medicali, care daca este într-o localitate care, sa spunem, are un spital cel mai aproape la 50-60 de kilometri, e clar ca e foarte greu de crezut ca ei îsi fac o practica reala si se pregatesc pentru aceasta meserie. Trebuie sa gasim, împreuna cu ministerul Educatiei, pârghiile care sa creasca calificarea profesionala pentru asistentii medicali. Sunt unii foarte buni, exceptionali”, a spus Rafila.

Întrebat, de asemenea, daca aceste scoli postliceale de asistenti se vor desfiinta, ministrul Sanatatii a declarat ca nu se pune problema închiderii, dar ca ele trebuie adaptate realitatilor actuale.

„Nu se pune problema închiderii, eu cred ca ele trebuie adaptate realitatilor si putem sa gasim solutii legislative. Cred ca ar trebui ca absolventii sa aiba Bacalaureatul. Daca nu îl au când intra la scoala, ar putea macar sa obtina diploma de Bacalaureat pâna termina o astfel de scoala. Cred ca se poate gasi o solutie. Scolile postliceale, în general, pregatesc oamenii care nu reusesc sa ia diploma de Bacalaureat. Bacalaureatul este un examen important, care arata cunostinte solide care pot fi ulterior valorificate”, a mai declarat Alexandru Rafila.

 

Citește toată știrea

Cum vede ministrul Sănătăţii intrarea în şcolile postliceale sanitare fără diplomă de Bacalaureat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate