Curtea de Conturi a României face precizari, dupa comunicatul DNA care anunta masura de retinere luata împotriva lui Niculae Badalau, consilier de conturi, vicepresedinte al Autoritatii de Audit.
Curtea de Conturi a României anunta ca sustine a actului de justitie si îsi exprima încrederea ca autoritatile competente vor solutiona acest caz în conformitate cu prevederile Constitutiei României si cu reglementarile incidente.
„Precizam faptul ca, „de la data trimiterii în judecata penala, membrii Curtii de Conturi si auditorii publici externi sunt suspendati de drept din functiile lor. În caz de condamnare definitiva, ei sunt demisi de drept, iar în caz de achitare, suspendarea înceteaza”, se arata într-un comunicat al institutiei.
Potrivit unui comunicat al DNA, Niculae Badalau, a fost retinut pentru dare de de mita, în forma continuata, si trafic de influenta, iar o persoana fizica, reprezentant al unei societati comerciale, pentru comiterea infractiunii de complicitate la dare de mita.
Procurorii DNA au dispus punerea în miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 noiembrie 2022, a inculpatilor:
BADALAU NICULAE, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curtii de Conturi a României si vicepresedinte al Autoritatii de Audit din cadrul aceleiasi institutii, pentru comiterea infractiunilor de:
– dare de mita, în forma continuata,
– trafic de influenta
Persoana fizica, reprezentant al unei societati comerciale, pentru comiterea infractiunii de complicitate la dare de mita.
În ordonanta procurorilor se arata ca, în cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
În datele de 09.08.2022 si 19.11.2022, inculpatul Badalau Niculae, în calitatea mentionata mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comuna sa atribuie un contract privind ”Reabilitare sistem de alimentare cu apa potabila…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fara TVA, unei societati administrata de o ruda a acestuia, lasând sa se creada ca are influenta asupra unei persoane din conducerea Companiei Nationale de Investitii (C.N.I.), pe care ar fi promis ca o va determina sa asigure finantarea a doua proiecte depuse la aceasta institutie de catre primaria respectiva.
În perioada 2021-2022, în contextul derularii unui contract pe care aceeasi primarie îl avea încheiat cu aceeasi societate comerciala, privind ”Înfiintare retea de alimentare cu apa …”, inculpatul Badalau Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauza, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta sa efectueze în continuare platile catre firma respectiva, chiar si pentru lucrari neconforme.
În acelasi context, dupa ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Badalau Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7- din valoarea contractului mentionat mai sus (4.903.959,97 lei fara TVA) dar si dintr-un viitor contract a carui atribuire urmarea sa o obtina pentru aceeasi firma de la primaria respectiva, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiasi om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisa.
În total, inculpatul Badalau Niculae i-ar fi promis primarului suma totala de 170.000 euro, ce reprezinta procentul de 7- din valoarea celor doua contracte.