Publicitate

Fidesz, partidul de guvernamânt al premierului ungar Viktor Orban, a folosit datele cetatenilor care s-au înscris la vaccinul anti-COVID-19 pentru a-si raspândi mesajele în campania electorala pentru alegerile din aprilie 2022, potrivit unui raport al Human Rights Watch, citat de Politico.eu.
Nu doar datele de la vaccinare au fost folosite pentru a ajuta Fidesz, ci si datele de la cererile pentru reduceri fiscale si de la înregistrarile de membri ai asociatiilor.

Potrivit raportului, persoanele care si-au trimis datele personale pe un site web administrat de guvern pentru a se înregistra pentru vaccinul COVID-19 au primit mesaje politice menite sa influenteze alegerile în sprijinul partidului de guvernamânt.

Acest lucru încalca dreptul la viata privata si nu respecta principiul separarii între activitatea partidului de guvernamânt si datele guvernamentale, arata Human Rights Watch. Ungaria a fost avertizata în repetate rânduri de catre UE sa-si faca ordine în privinta statului sau de drept, reaminteste Politico.

„Folosirea datelor personale ale oamenilor, colectate pentru ca acestia sa poata avea acces la serviciile publice, pentru a-i bombarda apoi cu mesaje de campanie politica este o tradare a încrederii si un abuz de putere”, a declarat Deborah Brown, cercetator senior în domeniul tehnologiei la Human Rights Watch. „Guvernul ungar ar trebui sa înceteze sa mai exploateze datele personale pentru campanii politice si sa garanteze conditii egale în alegeri”, a adaugat ea.

Viktor Orban a câstigat un al patrulea mandat consecutiv de prim-ministru la alegerile din aprilie 2022, însa observatorii internationali au semnalat ca au existat incorectitudini în privinta conditiilor în care a avut loc scrutinul.

Citește toată știrea

Datele personale din campania de vaccinare anti-covid, folosite de Orban pentru campanie politică
Publicitate