Publicitate

Ministrul Educatiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, sâmbata, ca pentru anul scolar 2023 – 2024 bursele elevilor reprezinta un important pilon pentru reducerea abandonului scolar, motiv pentru care bugetul alocat lor va fi de zece ori mai mare, transmite Agerpres.
Aflat la Iasi pentru a lua parte la o dezbatere pe tema legilor Educatiei, ministrul Cîmpeanu a afirmat ca bursele elevilor au un impact de peste 8- din tot impactul Legii învatamântului preuniversitar.

Conform acestuia, bursele elevilor sunt unul dintre pilonii care pot reduce, cu adevarat, abandonul scolar.

„Bursele elevilor, care, pentru prima oara, au fost platite de la bugetul de stat, în anul 2020, iar bugetul a fost 270 de milioane de lei. Pentru 2023 bugetul este de zece ori mai mare: 2,7 miliarde lei. Exact 10 ori mai mare decât a fost în 2020. Asta apropo de acele idei care spun ca am luat bursele elevilor. Sunt de zece ori mai mari”, a precizat ministrul Educatiei.

El a explicat ca este schimbat principiul de alocare a burselor.

„Mare parte a burselor sa fie pentru sustinerea performantei scolare, de studiu, pentru sustinerea performantei scolare, ca le putem numi de merit, oricum, dar sunt pentru sustinerea performantei scolare, pentru ca tot vorbeam de excelenta, si sunt pentru sustinerea elevilor cu nevoi sociale”, a declarat ministrul Educatiei.
Sorin Cîmpeanu a spus ca prin noua lege a Educatiei ministerul vrea sa confere mai multa putere scolilor, astfel încât sa existe un management profesionist.

„Propunerea din lege este urmatoarea – pentru fiecare elev al acestei tari, din cei 871.000 de elevi din învatamântul primar, o alocatie de 400 de lei pentru burse, sunt doar burse sociale primare. Pentru învatamântul gimnazial, este vorba de cei 751.000 de elevi din gimnaziu, alocatia este de 900 de lei. Pentru învatamântul liceal, si este vorba de cei 573.000 de elevi de liceu, grupati în doua categorii, alocatia este de 1.500 de lei, pentru licee teoretice si vocationale. Si pentru ca vrem sa sustinem învatamântul profesional, cu adevarat, alocatia este de 3.000 de lei pe elev. În acest fel, fiecare scoala va sti exact care este bugetul pe care îl are la dispozitie, va putea sa îsi puna în practica propria politica de sustinere a performantei si echitatii. Vom putea sa transferam principiul de la nivel national la nivelul fiecarei scoli. Va avea un buget”, a explicat ministrul Educatiei.
Cîmpeanu a precizat ca nu li se va mai impune scolilor care sa fie media de acordare a burselor.

„Nu va spune nimeni sa dati burse de performanta scolara de la 7, 8, 9, 9,50, sau 8,73 sau 9,20, va puteti adapta specificului scolii. Aveti resurse, de zece ori mai multe decât ati avut în 2020, aveti si decizia. Daca sunteti într-o scoala din Ciohorani, s-ar putea sa aveti nevoie sa lansati acest buget spre partea de burse sociale. Singurul lucru pe care statul român îl face, conform proiectului acestei legi, este sa asigure resursele si sa stabileasca un cuantum minim, sa nu puteti coborî bursa de performanta scolara sub 500 de lei. Bursele de excelenta olimpica fiind 1.000 de lei, pentru palierul international si 700 de lei pe luna, pentru palierul national”, a exemplificat ministrul Educatiei.
El a mai spus ca se poate ajunge în situatia în care aproape jumatate dintr-o clasa de elevi sa poata primi una sau mai multe burse. Având în vedere posibilitatea de cumul a burselor prevazute la nivel de lege si nu la nivel de ordin de ministru, sustine Sorin Cîmpeanu, bursele se pot constitui într-un pilon de reducere a abandonului scolar.

„Fiecare parinte se uita si îsi face calcule, de multe ori îsi face calcule în zonele vulnerabile, din perspectiva abandonului scolar crescut, asa cum nu ne dorim. Nu avem mecanisme sa îi protejam mai mult pe acei copii care nu sunt trimisi la scoala sau care nu sunt lasati sa mearga la scoala, pentru ca au alte lucruri de facut. În momentul în care acel parinte întelege ca trimitându-si copiii la scoala, sustinându-i sa învete, acei copii vor putea obtine burse care însumat, daca are doi sau trei copii, va fi mult mai mult decât propriul lui venit, al adultului, al parintelui, sunt convins ca acesta va fi un factor important în decizia de a-i trimite sau a nu-i trimite, de a sustine sau a nu sustine copiii la scoala”, a precizat ministrul Educatiei.

Citește toată știrea

De 10 ori mai mulți bani pentru bursele elevilor. Așa promite ministrul Cîmpeanu de la Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate