Publicitate

Trei dintre cele 15 loturi în care a fost împartit acordul-cadru de furnizare si distributie de fructe (mere), lactate si produse de panificatie pentru prescolarii si elevii din judet au fost anulate din lipsa de oferte.
Licitatia a fost lansata la sfârsitul lunii octombrie la o valoare estimata de 104,4 milioane de lei si ar urma sa asigure furnizarea produselor mentionate de la data încheierii acordului-cadru cu firmele câstigatoare pâna la finalul anului scolar 2026-2027. Beneficiarii sunt prescolarii din gradinitele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/ acreditate si particulare acreditate si pentru elevii din învatamântul primar si gimnazial de stat si privat, precum si pentru prescolarii si elevii inclusi în învatamântul special.

Pentru o mai buna acoperire a seviciului de distributie, judetul a fost împartit în cinci zone, dintre care una este municipiul Iasi (zona V), cu aproape 30 de mii de copii. Zona Iasului este una din cele trei pentru care nu a fost depusa nicio oferta din categoria produselor de panificatie.

CITESTE SI: Elevi din alte judete vor primi corn si lapte în primul semestru. Cei din Iasi, nu. Iata explicatia!

Celelalte sunt Zona I, a comunelor din sud-estul judetului (Bârnova, Ciortesti, Ciurea, Comarna, Costuleni, Cozmesti, Dagâta, Dobrovat, Dolhesti, Draguseni, Golaiesti, Gorban, Grajduri, Horlesti, Ipatele, Mironeasa, Mogosesti, Mosna, Prisacani, Raducaneni, Scânteia, Scheia, Schitu Duca, Tansa, Tibana, Tibanesti, Tomesti, Tutora, Ungheni si Voinesti), respectiv Zona II, a comunelor de la nord si vest de municipiul Iasi (Andrieseni, Aroneanu, Belcesti, Bivolari, Dumesti, Erbiceni, Fântânele, Focuri, Gropnita, Holboca, Letcani, Miroslava, Movileni, Plugari, Popesti, Popricani, Probota, Rediu, Roscani, Sinesti, Sipote, Tiganasi, Trifesti, Valea Lupului, Victoria si Vladeni). În total, în cele doua zone sunt inclusi în program peste 30,8 mii de copii.

Pentru aceste trei zone, cei de la Consiliul Judetean iau în calcul lansarea unei noi proceduri, accelerate, pentru loturile de panificatie.

Cele doua zone pentru care au fost depuse oferte inclusiv pentru aceasta categorie de alimente sunt III – Hârlau, Podu Iloaiei, Tg. Frumos, Bals, Baltati, Braesti, Ceplenita, Coarnele Caprei, Costesti, Cotnari, Deleni, Ion Neculce, Lungani, Madârjac, Oteleni, Românesti, Ruginoasa, Scobinti si Strunga (12.274 de elevi si prescolari) – si IV, a municipiului Pascani si a comunelor din jur: Al.I. Cuza, Butea, Ciohorani, Cristesti, Halaucesti, Harmanesti, Helesteni, Lespezi, Mircesti, Miroslovesti, Mogosesti-Siret, Motca, Rachiteni, Siretel, Stolniceni-Prajescu, Tatarusi, Todiresti, Valea Seaca si Vânatori (10.537 de copii).

CITESTE SI: Licitatie uriasa, de 20 milioane de euro, pentru laptele si cornul elevilor. Consiliul Judetean, campion la încetineala

O explicatie pentru audienta destul de mica a procedurii ar fi preturile destul de mici ale portiilor zilnice: 0,70 lei pentru fructe si legume, 1,11 lei pentru lapte de consum si produse lactate fara adaus de lapte praf, respectiv 0,65 lei pentru portia de produse de panificatie. „Limita valorica zilnica cuprinde pretul integral de achizitie a produselor, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, cheltuielile de transport, distributie si depozitare a acestora, dupa caz”, precizeaza Caietul de sarcini. Spre deosebire de lactate si produsele de panificatie, care se vor distribui zilnic, fructele (merele) vor fi împartite doar miercurea si vinerea.

Practic, pe lotul de fructe pentru municipiul Iasi (lotul 15) concureaza trei oferte – ale Marului de Aur S.R.L., Amariei G. Petru I.I. si Fast Service SRL, pentru loturile 12 si 13 (fructe pentru scolile din Zonele II si III) sunt câte doua oferte, Marul de Aur si Fast Service, respectiv Amariei G. Petru si Fast Service, iar pentru lotul 11 (Zona I) si lotul 14 (Zona IV) – câte o oferta, din partea Marului de Aur, respectiv a întreprinderii individuale Amariei G. Petru. Firma vasluiana de lactate Ilvas SRL a depus oferta pentru toate cele cinci loturi de profil, iar pe panificatie, doar societatea Tac-Tac SRL a avut curaj sa se înscrie, pe doua loturi, pentru Zonele III si IV.

Amintim ca la licitatia similara de anul trecut au fost atribuite în prima faza doar 6 din cele 15 loturi, apoi înca unul la reluarea procedurii. Diferenta fata de procedura de acum este ca atunci a lipsit cu desavârsire orice oferta pentru produse lactate.

CITESTE SI: Programul pentru alimente în scoli lasa elevii ieseni flamânzi. Vor mânca doar fructe, pe stomacul gol

Urmeaza evaluarea ofertelor depuse, care va dura câteva luni. Pentru comparatie, în judetul Bihor procedura a fost lansata la sfârsitul lunii iulie, cu trei luni mai repede decât la Iasi, si înca nu au fost anuntati câstigatorii. 

Citește toată știrea

De anul viitor, nicio bancă din şcolile ieşene fără mere şi lactate pe ea. Probleme mari însă la cornuri şi covrigi
Publicitate