Publicitate

La Iasi, doza 4 a vaccinului anti-COVID cu serul de la Pfizer BioNTech se poate face numai la medicii de familie, cu programare. Atentie: nu e obligatoriu sa mergi la medicul tau de familie, ci la oricare, indiferent daca esti asigurat sau nu. Specialistii consultati de „Ziarul de Iasi” spun ca doza a patra este indicata în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, însa se recomanda inclusiv persoanelor tinere si sanatoase. „Va amplifica protectia obtinuta prin administrarea dozelor anterioare”, spune prof.dr. Doina Azoicai, presedintele Societatii Române de Epidemiologie. În toamna este asteptat un nou val, mai spune epidemiologul iesean.
Începând de saptamâna viitoare, chiar de luni, iesenii pot face a patra doza de vaccin anti-COVID-19 cu serul de la Pfizer BioNTech în locurile care au ramas disponibile. Vaccinarea se va face la cerere, în cabinetele medicilor de familie, la minimum patru luni dupa efectuarea celei de-a treia doze, iar persoanele care solicita acest lucru trebuie sa aiba peste 18 ani. Dupa ce au fost închise toate centrele de vaccinare din Iasi, activitatea a fost preluata integral de medicii de familie. Astfel, înainte de a ajunge la medic pentru a ne vaccina, este indicat sa facem o programare la unul dintre cei peste 170 de medici din Iasi care au contracte încheiate pentru administrarea vaccinurilor anti-COVID (LISTA – AICI). Medicii de familie vor putea vaccina atât pacientii de pe listele proprii, cât si persoane care nu au medic de familie sau care se afla pe lista unui medic care nu are încheiat un contract pentru vaccinarea anti-COVID. Doza a patra este recomandata în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, însa specialistii sustin ca inclusiv persoanele tinere si sanatoase o pot face – va amplifica protectia obtinuta prin administrarea dozelor anterioare.

„Vaccinul a dovedit ca este foarte sigur”

Prof. dr. Doina Azoicai, presedintele Societatii Române de Epidemiologie, a precizat pentru „Ziarul de Iasi” ca doza patru este recomandata cu precadere persoanelor de peste 60 de ani, care au diferite comorbiditati si sunt mai expuse în cazul infectarii cu SARS-CoV-2. Însa miza majora a campaniei este, conform profesorului iesean, continuarea vaccinarii populatiei cu doza a III-a, fiindca în România un procent semnificativ dintre cei care au ales sa se vaccineze s-au oprit dupa primele doua doze, fara a face si boosterul. De fapt, în toata tara, aproape 2,6 milioane de persoane s-au vaccinat cu schema completa si au facut si doza booster, în timp ce doar 8,1 milioane de români sunt vaccinati cu primele doua doze sau cu cea unica de la Johnson&Johnson.

„Doza a patra este valabila doar pentru cei care si-au facut programul integral, în special pentru cei din grupele de risc si pentru vârstnici. Dar îndemnul pentru populatie trebuie sa fie sa îsi faca doza a III-a, pentru ca procentul de persoane care a ajuns pâna la doza booster este foarte mic. Iar despre profilul de siguranta nici nu mai avem ce discuta: s-au administrat miliarde de doze în întreaga lume, nu ne mai punem problema, vaccinul a dovedit ca este foarte sigur”, a declarat prof.dr. Doina Azoicai.

Se lucreaza ca în toamna sa fie vaccinuri bivalente: pentru Omicron si Delta

Profesorul iesean a precizat ca exista o probabilitate considerabila ca din toamna sa apara un nou val, din cauza felului în care a evoluat virusul în alte tari. Sunt zone pe glob unde exista o circulatie a sub-tulpinilor AB4 si AB5 a Omicron, care au dovedit ca se raspândesc cel putin la fel de rapid ca tulpina-mama. De aceea, medicul recomanda în primul rând protejarea celor vulnerabili, însa explica faptul ca, daca persoanele tinere si sanatoase se vaccineaza, nu exista niciun risc.

„Orice doza booster are rolul de a potenta protectia anterioara obtinuta prin dozele care au fost deja realizate. Mai mult, din toamna este posibil sa fie administrate vaccinurile bivalente, cu protectie atât împotriva Omicron, cât si Delta, care au fost deja dezvoltate de Pfizer si Moderna si care sunt acum în faza studiilor clinice de început. Tinta lor este ca la cele precedente: sa reduca gravitatea si riscul de spitalizare sau decese, inclusiv pentru Omicron, pentru ca valul 5 a fost provocat de tulpina Omicron”, a punctat prof.dr. Doina Azoicai.

Specialistul iesean a mai precizat ca toate studiile realizate arata ca majoritatea celor care au dezvoltat forme ce au necesitat spitalizare în urma infectiei cu COVID-19 au fost persoanele nevaccinate, la fel si majoritatea covârsitoare a celor care au murit în urma infectarii. Dupa efectuarea dozei patru, dovada vaccinarii va fi reprezentata de adeverinta de vaccinare, generata din Registrul Electronic National de Vaccinari sau de certificatul digital.

Citește toată știrea

De luni, doza 4: o fac sau n-o fac? Opinia medicilor specialiști din Iași!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate