Publicitate

Proiectul legii pensiilor a ajuns sa stârneasca noi controverse în spatiul public, mai ales din cauza unor prevederi ce i-ar afecta pe cei care contribuie la pilonul II. La mijloc ar fi circa un milion de persoane, cei care detin PFA-uri sau sunt angajati în microîntreprinderi. Reprezentantii arcului guvernamental au tinut sa aduca o serie de lamuriri, aratând ca Guvernul nu intentioneaza sa opereze nicio schimbare în privinta contributiilor la Pilonul II si ca nici un contribuabil nu va pierde nimic din acest punct de vedere. De altfel,reprezentantii social democratilor au aratat prevederea criticata exista în forma identica în legea 127/2019, lege care a trecut inclusiv de filtrul Curtii Constitutionale.
Deputatul PSD Marius Ostaficiuc, membru în Comisia de buget, finante si banci din Camera Deputatilor a explicat si ce înseamna acest proiect.  „Sunt prevazute o serie de aspecte clare, ce nu lasa loc de discutii. Vorbim de contributia la fondul de pensii administrat privat, care este parte din contribuţia de asigurări sociale prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi. Pentru acestea există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, datorată la sistemul public de pensii si care se transmite de Casa Nationala de Pensii fondurilor de pensii administrate privat. Nimeni nu umbla la pensiile românilor, nu acesta este scopul legii”, a spus Marius Ostaficiuc, deputat PSD Iasi. S-a speculat ca Guvernul ar lua banii din Pilonul II pe care i-ar transfera la Pilonul I pentru a rezolva problema deficitului, aspecte contrazise de reprezentantii social democratilor.

„Guvernul s-a consultat pe acest aspect cu cei din Consiliul Legislativ, pentru a se asigura ca reglementarea este suficient de clara pentru a fi aplicata în mod corespunzator. În concluzie, nimeni nu e scos din categoria contribuabililor pentru Pilonul II si nimeni nu pierde niciun leu din banii pe care i-a depus în Pilonul II. Asta trebuie sa înteleaga si cei care ataca gratuit acest proiect si pe initiatorii sai”, a mai spus Marius Ostaficiuc, deputat PSD Iasi.

Demnitarul iesean a aratat si care sunt principalele detalii ce pot fi evidentiate din noua lege a pensiilor. ”Noua lege a pensiilor prevede anumite aspecte extrem de importante. În primul rând vor fi  eliminate toate inechitatile din sistemul public de pensii. Se vor elimina inechitatile dintre femei si barbati, dar si inechitatile dintre cei care s-au pensionat în baza unor legi diferite. Vor fi rasplatiti suplimentar cei care au muncit mai mult si au contribuit mai mult. Nou lege va puncta suplimentar si va diminua vârsta de pensionare pentru cei care au realizat perioade mai lungi de contributivitate. În plus, se vor lua în calcul toate beneficiile salariale pentru care s-au platit contributii, inclusiv primele, premiile sau alte beneficii sporadice obtinute în perioada de activitate”, a mai spus parlamentarul social-democrat de Iasi. În 2024 vor avea loc doua majorari ale pensiilor! Prima va avea loc la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie asa cum prevede legea. Astfel, toate  pensiile vor creste cu 13,8 la suta. A doua va fi la 1 septembrie, când cele mai multe dintre pensii vor creste în urma recalcularii, pentru asigurarea echitatii între pensionari.

Citește toată știrea

Deputatul PSD Marius Ostaficiuc: Nimeni nu umblă la agoniseala românilor! Contribuţiile la Pilonul II rămân neatinse (P)
Publicitate