Publicitate

Liderii PSD si PNL nu au reusit sa ajunga deocamdata la o întelegere în ceea ce priveste calendarul complet al alegerilor din 2024. Pe masa Coalitiei se afla mai multe scenarii de comasare a alegerilor, dar si împartirea sferei de influenta în plan local si central pornind de la candidaturile la nivel local si continuând cu cele mai înalte functii ale statului român.
Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro ca liderii PSD si PNL ar urma sa aiba în weekend (înainte de sedinta oficiala a Coalitiei de luni) o discutie cu presedintele Klaus Iohannis.

Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentar

Cadrul general si baza discutiilor dintre PSD si PNL pornesc de la organizarea alegerilor în 2024. Primul scenariu discutat si convenit de principiu în Coalitie este comasarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare pe 9 iunie.

Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, pe 9 iunie, maximizeaza procentele ambelor partide prin mobilizarea electoratului la vot de catre primari. Avantajat este de departe PNL pentru ca are sanse sa obtina locul doi la europarlamentare si un scor de 20-, peste AUR, cu ajutorul propriilor primari. Un loc doi înaintea partidului lui Simion l-ar mentine în continuare pe Nicolae Ciuca la conducerea partidului.

Traditional alegerile europarlmentare nu trezesc interesul electoratului român, iar partidele sistem au folosit la ultimele tururi pentru Parlamentul European artificii pentru a stimula românii sa mearga la vot.

Reamintim ca la alegerile europarlamentare din 2019, Klaus Iohannis a initiat referendumul pentru justitie, purtându-se o batalie electorala între PSD-ul condus de Liviu Dragnea si partidele de dreapta PNL-USR.

PSD si PNL se tem ca o prezenta mica la vot a propriului electorat lasa loc votantilor AUR. Conform calculelor interne din ambele partide, social-democratii ar obtine primul loc la alegeri, dar cu un procent sub 30- undeva între 27-28-, în timp ce liberalii ar avea sub 20-. Calcule arata ca cele doua partide nu vor avea suficiente voturi pentru a forma singure o guvernare stabila.

Ecuatia George Simion

De partea cealalta, partidul lui George Simion are mari sanse sa se claseze pe locul doi la alegerile europarlamentare si sa obtina 10 mandate de eurodeputati. Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale aduce în scena primarii – cei mai importanti agenti electorali ai partidelor sistem. Logistica si organizarea edililor mobilizeaza simpatizantii celor doua partide si aduc electoratul la vot. PSD are în jur de 1430 de primari, iar PNL 1200 de primari.

De precizat este ca AUR nu are primari si organizatii puternice în tara. De asemenea, acest scenariu este avantajos si pentru PSD care îsi consolideaza pozitia de prim partid în România cu un procent de 30- în loc de 27-28-.

Comasarea alegerilor parlamentare cu unul din tururile prezidentialor nu întruneste deocamdata un consens în Coalitia PSD-PNL. Liberalii îsi doresc comasarea primului tur la prezidentiale cu parlamentarele pentru ca mobilizarea la vot ar creste sansele candidatului PNL (care în prezent este Nicolae Ciuca) sa ajunga în turul doi la prezidentiale. Aceasta varianta de comasare a fost folosita de Guvern ultima oara în 2004 când mandatul presedintelui era de patru ani. Organizarea comasarii ar trebui facuta undeva spre sfârsitul lunii noiembrie. În schimb social-democratii propun comasarea celui de-al doilea tur la prezidentiale cu parlamentarele pentru ca , potrivit calculelor lor interne le-ar avantaja candidatul lor la prezidentiale (neoficial Marcel Ciolacu). În varianta PSD, comasarea celui de-al doilea tur la prezidentiale cu parlamentarele ar trebui sa aiba loc cel mai târziu în 8 decembrie. O alta problema a Coalitiei este modul în care va fi împartita sfera de influenta atât la nivel local, cât si la nivel central. Principala problema si neîntelegere o constituie candidatura la prezidentiale. Liberalii îsi doresc candidatura la prezidentiale si sunt dispusi sa ofere social-democratiilor restul puterii administrative si executive pentru a obtine acest lucru. „PNL nu renunta la candidatura la prezidentiale chiar daca s-ar rupe Coalitia”, sustin sursele HotNews.ro.

Ce nu pot înca împarti?

De partea cealalta, liderii PSD fac presiuni asupra lui Marcel Ciolacu sa nu cedeze candidatura la prezidentiale. În prezent nu este clar daca liderul PSD îsi doreste sa intre în competitia pentru prezidentiale. Cert este ca în interiorul PSD, lideri locali apropiati de Sorin Grindeanu sau Mihai Tudose insista ca partidul sa fie cel care va da candidatul la prezidentiale.

Ciolacu se confrunta si cu presiunea Gabrielei Firea de a fi nominalizata drept candidatul partidului la primaria Capitalei. Situatia se complica pentru liderul PSD în contextul în care Paul Stanescu, un alt greu al partidului, o sprijina pe Gabriela Firea. La discutii liberalii s-au aratat deschisi sa cedeze candidatura pentru primaria Capitalei si flexibili la împartirea candidaturilor pentru primariile de sector.

Vezi mai multe detalii pe hotnews.ro; SURSA FOTO: PSNEWS

 

Citește toată știrea

​Detalii de la ultimele negocieri dintre PSD şi PNL pe tema alegerilor
Publicitate