Publicitate

Kenyanul Kelvin Kiptum, detinatorul recordului mondial la maraton, si antrenorul sau au murit, duminica, într-un accident rutier în Rift Valley, Kenya. Astfel, s-a curmat cariera promitatoare a singurului barbat care a alergat maratonul în mai putin de doua ore si un minut, relateaza Reuters, citat de news.ro
Sportivul în vârsta de 24 de ani a stabilit recordul mondial la maratonul de la Chicago, în octombrie, cu un timp de doua ore si 35 de secunde, depasind astfel marca de 2:01:09 reusita de conationalul sau Eliud Kipchoge la Berlin în 2022.

Kiptum, care a înregistrat trei dintre cei mai rapizi sapte timpi de maraton din istorie, spera sa devina primul om care sa alerge maratonul în mai putin de doua ore în conditii de cursa la Rotterdam, în aprilie, precum si sa debuteze la Jocurile Olimpice de la Paris, în iulie.

„Suntem socati si profund întristati sa aflam de pierderea devastatoare a lui Kelvin Kiptum si a antrenorului sau, Gervais Hakizimana”, a afirmat presedintele World Athletics, Sebastian Coe, într-un comunicat. „În numele întregii World Athletics, transmitem cele mai profunde condoleante familiilor lor, prietenilor, colegilor de echipa si natiunii kenyene.

Potrivit ziarului Nation, Kiptum se afla cu antrenorul sau din Rwanda si o femeie într-o masina în apropierea localitatii Kaptagat din Rift Valley, când s-a produs accidentul.

Kiptum si Gervais Hakizimana au murit la fata locului, dar femeia, Sharon Kosgey, a supravietuit cu rani grave si a fost tratata la un spital local.

În ciuda orei târzii, politicieni kenyeni de rang înalt si oficiali guvernamentali i-au adus un omagiu lui Kiptum.

„O veste devastatoare, în timp ce plângem pierderea unui om remarcabil, Kelvin Kiptum, detinator al unui record mondial si simbol al atletismului kenyan”, a transmis fostul prim-ministru kenyan Raila Odinga pe platforma de socializare X.

„Cele mai profunde condoleante celor dragi, prietenilor si întregii fraternitati de atletism. Natiunea noastra deplânge pierderea profunda a unui adevarat erou”.

Kiptum, un produs al regiunii de mare altitudine din Kenya, care a generat majoritatea alergatorilor de distanta de renume mondial ai tarii, si-a început cariera internationala în circuitul de semimaraton în 2019.

El a facut o intrare exploziva pe distanta completa de 42,195 km, alergând al patrulea cel mai rapid timp înregistrat la acea vreme (2.01.53) pentru a câstiga la debut maratonul de la Valencia din 2022.

Acea cursa a dezvaluit abordarea sa caracteristica pentru maratoane, alergând cu plutonul pentru primii 30 km, apoi ridicând ritmul si plecând singur în restul cursei.

El a folosit aceeasi tactica pentru a câstiga Maratonul de la Londra din aprilie anul trecut, cu un record al traseului de 2:01:25, si din nou la Chicago, în octombrie, pentru a lua 34 de secunde de la marca mondiala a lui Kipchoge.

Aceasta avea sa fie ultima sa cursa înainte de moartea sa prematura, care a survenit la doar o saptamâna dupa ce World Athletics i-a ratificat recordul mondial.

Hakizimana, în vârsta de 36 de ani, a fost un alergator de distanta care detine înca recordul Rwandei la 3.000 de metri obstacole. El l-a întâlnit prima data pe Kiptum când acesta se antrena în Rift Valley si a lucrat intens cu el înainte de maratonul de anul trecut de la Londra.

„Sunt socat si profund întristat sa aflu moartea lui Kelvin Kiptum si a antrenorului sau Gervais Hakizimana”, a declarat David Rudisha, dublu campion olimpic kenyan si detinator al recordului mondial la 800 de metri, într-o postare pe X.

„Este o pierdere uriasa”.

Citește toată știrea

Deţinătorul recordului mondial la maraton, şi antrenorul său, morți într-un accident de mașină
Publicitate