Publicitate

Senatoarea S.O.S. România, Diana Ivanovici Sosoaca, a scapat de plata unei amenzi de 1.000 de lei primita pentru ca nu purta masca. Judecatorii nu au fost impresionati de pledoaria acesteia, în care a luat la rând diverse ipoteze vehiculate în spatiul public pe parcursul pandemiei. Ei au apreciat ca Sosoaca este vinovata, dar ca un simplu avertisment este de ajuns.
Senatoarea a fost amendata la începutul lui februarie anul trecut, politistii reprosându-i ca nu purta masca într-un spatiu public, respectiv la o petrecere desfasurata în interiorul restauranului „La Palia”, la care Sosoaca participase împreuna cu sotul sau. În actiunea depusa la Judecatoria ieseana, Sosoaca a afirmat ca detine o adeverinta medicala ce o excepteaza de la purtatul mastii. De asemenea, Iasul se afla în acel moment în scenariul verde, restaurantele putând functiona la o capacitate de 50-. Or, în seara respectiva în sala cu o capacitate de 200 de locuri s-ar fi aflat doar 10 persoane la doua mese. Sosoaca a precizat ca niciun politist nu intrase în acea seara în restaurant, ea apreciind ca a fost amendata pentru a fi intimidata la nivel politic. Ea a afirmat ca „în timpul cântatului, plamânii au nevoie de aer, astfel ca se realizeaza un efort fizic, care nu îti permite purtatul mastii”. Falsitatea acestui „argument” a fost demonstrata de mult de fizicieni si medici, moleculele de oxigen fiind pur si simplu prea mici pentru ca circulatia lor sa fie împiedicata în vreun fel de tesatura unei masti medicale.

Magistratii Judecatoriei nu au analizat niciunul dintre punctele lungii pledoarii a Dianei Sosoaca. Ei au constatat ca procesul-verbal întocmit de politisti era perfect valabil, neputându-i-se aduce nicio critica. Politistii nu avusesera nevoie sa intre în restaurant, chiar Sosoaca fiind cea care postase pe internet un film din timpul evenimentului. Pe de alta parte, amenda nu era neaparat necesara. „Circumstantele reale si personale, în speta participarea la un eveniment desfasurat în interiorul restaurantului «La Palia», fara purtarea mastii permit, în raport cu momentul desfasurarii evenimentului, si a postarii acestuia, o sanctiune moderata, în sensul înlocuirii sanctiunii cu sanctiunea avertismentului”, au apreciat judecatorii. Decizia Judecatoriei a fost mentinuta de Tribunal, care a respins ieri apelul declarat de Inspectoratul Politiei Judetene.

Citește toată știrea

Diana Şoşoacă, găsită vinovată de judecătorii ieşeni, dar amenda a fost înlocuită cu avertisment
Publicitate