Publicitate

„Lipsa credit bugetar”. Aceste trei cuvinte definesc simplu si dureros modul cum s-au raportat autoritatile centrale, în special PSD, la Moldova în ultimii 30 de ani. 

„Nu mai sunt bani”. Aceasta este traducerea celor trei cuvinte birocratice care amâna din nou ca regiunea noastra sa fie conectata printr-o autostrada de restul tarii. 

Sunt bani pentru sinecuri bine platite pentru pile si prieteni, sunt bani de risipit pe excursii inutile ale presedintelui, sunt bani pentru proiecte prost facute prin programe aflate la cheremul deciziilor politice ale guvernului. 

Dar când vine vorba despre dezvoltarea Moldovei, ce sa vezi!, nu mai sunt bani. Sau, cum ne transmite Ministerul Transporturilor, este „lipsa credit bugetar”. 
Cu acest motiv si cu aceasta expresie Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a refuzat sa plateasca firmei SA&PE Construct, a lui Dorinel Umbrarescu, doua facturi în valoare de peste 28,4 milioane lei pentru lucrarile efectuate la Autostrada A7.

Din pacate, în perioada urmatoare, situatia se va generaliza. Dupa dezmatul pe bani publici din ultimii doi ani, Guvernul a ramas fara bani. Si nu doar investitiile majore vor fi blocate, dar deja aspecte esentiale ale vietii de zi cu zi, a diferentei dintre viata si moarte, în unele cazuri au intrat în blocaj. 

Bolnavii de cancer striga înca din august ca nu mai au esentialele medicamente fara de care pot muri. Au iesit si în strada, ceea ce reprezinta o imagine groaznica pentru România anului 2023. Degeaba. 

Iar cel mai grav este ca guvernului condus de Marcel Ciolacu nu pare sa îi mai pese. Pur si simplu merge înainte cu dezmatul, merge înainte cu risipa, desi înainte nu se mai afla decât o prapastie financiara. 

Marcel Ciolacu nu mai gândeste decât în logica electorala, o abordare dezastruoasa în conditiile în care atât situatia economica interna, nici situatia economica si politica externa nu permit acte de iresponsabilitate. 

Abandonarea cu repetitie a Moldovei ramâne o problema majora pentru noi. Din pacate, cei care ar fi trebuit sa aiba puterea sa intervina, care ar fi trebuit sa fie lideri pentru regiune – si ma gândesc aici, de exemplu, la doi lideri de vaza ai PNL, partid aflat la guvernare, au alte preocupari. 

De exemplu, sa citeasca noile acuzatii penale care li se aduc sau sa distruga monumente.

Da, la voi ma refer, Costel Alexe si Mihai Chirica! Când aveti de gând sa luptati si pentru Moldova, nu doar pentru averile voastre?

Marius BODEA
Senator USR de Iasi
Secretar al Comisiei pentru Transporturi din Senatul României

Citește toată știrea

Din nou nu mai sunt bani pentru Moldova și autostrăzile sale! (P)
Publicitate