Publicitate

Magistratii Tribunalului Olt l-au gasit vinovat pe Gheorghe Dinca pentru uciderea Alexandrei Macesanu si Luizei Melencu, acesta fiind condamnat la 30 de ani de închisoare, pedeapsa maxima permisa de Codul Penal. Complicele sau, Stefan Risipiteanu a fost condamnat la 12 ani de închisoare.
Gheorghe Dinca, acuzat de uciderea a doua adolescente din Caracal – Alexandra Macesanu si Luiza Melencu – a fost condamnat vineri la o pedeapsa de 30 de ani de închisoare. Decizia Tribunalului Olt în acest caz nu este definitiva.

De asemenea, conform sentintei, Gheorghe Dinca este obligat la plata unor daune morale de peste 700.000 de euro catre familiile celor doua tinere.

Procesul în cazul Caracal s-a încheiat în prima instanta, la Tribunalul Olt, în luna iunie a acestui an, la trei ani de când adolescenta de 15 ani Alexandra Macesanu a sunat la 112 anuntând ca a fost rapita de pe strada si cerând ajutor.

Gheorghe Dinca a fost judecat pentru rapirea si uciderea Alexandrei Macesanu (15 ani) si Luizei Melencu (18 ani). El a fost trimis în judecata de DIICOT pentru trafic de persoane, trafic de minori, omor calificat, viol si profanare de cadavre.

Tribunalul Olt a pronuntat sentinta vineri: 30 de ani de închisoare pentru Gheorghe Dinca.Este maximul de pedeapsa pe care îl putea primi, având în vedere ca a împlinit 69 de ani. În situatii similare, Parchetul solicita instantei o condamnare pe viata, dar în acest caz legea penala nu permite asta din cauza vârstei înaintate a lui Dinca.

Dinca se afla în prezent încarcerat în Penitenciarul Craiova.

Cazul Caracal

Alexandra Macesanu a plecat de acasa, din comuna Dobrosloveni, în 24 iulie 2019, pentru a se întâlni cu un prieten la Caracal. Data disparuta, a doua zi fata a sunat la 112 din casa lui Gheorghe Dinca, însa politia a asteptat pâna dimineata ca sa intre în curtea acestuia. În curtea lui Dinca, anchetatorii au gasit un butoi metalic sub care se aflau cenusa si fragmente de oase umane calcinate. Cazul a adus în atentie disparitia Luizei Melencu, o tânara de 18 ani care fusese vazuta ultima oara tot în Caracal, în 14 aprilie 2019, în timp ce era luata „la ocazie”, la fel ca Alexandra.

Detaliile procurorilor DIICOT: Cum le-ar fi rapit si ucis Gheorghe Dinca pe Alexandra si pe Luiza

Dosarul Caracal a fost trimis în judecata ]n 15 ianuarie 2020 de catre procurorii DIICOT, care îl acuza pe Gheorghe Dinca de 8 infractiuni de omor calificat, profanare de cadavre, trafic de persoane, trafic de minori si viol. Procurorii descriu în rechizitoriu cum le-a rapit si ucis Dinca pe cele doua fete de 15 si 18 ani – Alexandra Macesanu si Luiza Melencu. De asemenea, a fost trimis în judecata si Stefan Risipiteanu, acuzat ca ar fi violat-o pe Luiza, în locuinta lui Dinca.

Procurorii descriu cum le-a rapit Gheorghe Dinca pe cele doua tinere, pe care le-a luat cu masina „la ocazie”, le-a dus apoi la locuinta sa din Caracal, unde le-a violat si le-a ucis, dupa care le-a ars corpurile în acelasi butoi metalic din curtea casei.

Cronologia faptelor, prezentata de procurori

„La 14.04.2019, în jurul orelor 11:30, pe raza municipiului Caracal, judetul Olt, inculpatul D.G (Gheorghe Dinca – n.r.) a observat-o pe victima M.L.M. (Luiza Mihaela Melencu – n.r.), în vârsta de 18 ani, asteptând în locul numit “a Vaduvei” si prin inducere în eroare, prin rapire si prin constrângere, manifestata prin violenta fizica si verbala, inculpatul a recrutat-o, (folosind un pretext fals, în sensul ca s-a oferit sa o transporte “la ocazie”), determinând victima sa se urce voluntar în autoturismul sau, pe locul din dreapta spate.
Pentru a-i întari victimei convingerea cu privire la realitatea celor sustinute, inculpatul s-a deplasat cu aceasta pâna la intrarea în comuna Diosti, unde a oprit si, utilizând violenta fizica si verbala, a imobilizat victima, legând-o cu cureaua de la pantalonii sai, de centura de siguranta a banchetei din spate.
Ulterior, inculpatul a transportat victima cu autoturismul la locuinta sa din municipiul Caracal, prin rapire, contrar vointei victimei, care s-a opus si a strigat dupa ajutor, aceasta fiind în imposibilitate sa coboare din autoturism întrucât fusese legata de bancheta, iar portierele si geamurile nu puteau fi deschise din interior ca urmare a modificarilor aduse de inculpat.
În timp ce se deplasa cu autoturismul, inculpatul a aruncat din mers telefonul mobil al victimei în vegetatia de pe marginea drumului national E 70. Inculpatul a adapostit victima în perioada 14 – 17.04.2019 (în locuinta sa din Caracal) prin constrângere, manifestata prin violenta fizica si verbala tinând-o permanent imobilizata de pat cu un lant metalic, legata la ochi cu banda adeziva, iar la mâini si la picioare cu sfoara/ banda adeziva, în scopul exploatarii sexuale în interes propriu, fapt care, potrivit legii, realizeaza continutul constitutiv al infractiunii de „trafic de persoane”.
În aceeasi perioada, în baza unei unice rezolutii infractionale, prin constrângere, manifestata prin violenta fizica si verbala, inculpatul G.D. a întretinut în mod repetat mai multe raporturi sexuale cu victima M.L.M., în vârsta de 18 ani, la unul dintre aceste acte materiale, savârsit în cursul zilei de 14.04.2019, dupa orele 12.00, participând simultan si inculpatul R.S. (Stefan Risipiteanu -n.r.). În sarcina acestuia s-a retinut ca, la 14.04.2019, în jurul orelor 12.00, a ajuns inopinat la locuinta inculpatului D.G. din Caracal, ocazie cu care l-a surprins pe acesta în timp ce intra cu autoturismul în curtea locuintei si a observat-o sechestrata în autoturism pe victima majora M.L.M. În aceste împrejurari inculpatul R.S. i-a solicitat sa-i permita întretinerea de raporturi sexuale cu victima, iar ca urmare a acordului exprimat ulterior de catre inculpatul D.G., în cursul aceleasi zile, prin constrângere, manifestata prin violenta fizica si verbala, a întretinut raporturi cu victima M.L.M.
În urma cercetarilor efectuate în cauza s-a stabilit faptul ca, la 17.04.2019, ca urmare a refuzului de a se mai supune tratamentului degradant si violurilor repetate, inculpatul G.D. i-a aplicat, cu intentie victimei M.L.M. multiple lovituri puternice cu pumnii, vizând zone vitale ale corpului, respectiv capul si cutia toracica, în timp ce aceasta era imobilizata (legata de pat), lovituri care au condus la decesul acesteia. Ulterior, dupa ce a constatat decesul victimei, în scopul ascunderii infractiunii de omor calificat, a ars cadavrul acesteia într-un butoi metalic pe care îl detinea în curtea locuintei sale. Cenusa, fragmentele osoase si celelalte resturi rezultate în procesul de incinerare au fost transportate si abandonate în vegetatie, cel mai probabil la 18.04.2019, în liziera de padure amplasata pe terenul Statiunii de cercetare si dezvoltare agricola Caracal.
Prin acelasi act de sesizare s-a retinut si faptul ca, la data de 24.07.2019, în jurul orelor 10:00-10:15, în timp ce se afla pe raza comunei Dobrosloveni, judetul Olt, inculpatul D.G. a observat-o pe victima M.M.A. (Alexandra Mihaela Macesanu – n.r.), în vârsta de 15 ani, si prin inducere în eroare, iar ulterior prin rapire si constrângere, manifestata prin violenta fizica si verbala, a recrutat-o, folosind un pretext fals, în sensul ca s-a oferit sa o transporte cu masina proprie, “la ocazie”, spre liceul Mihai Viteazul din municipiul Caracal.
Inculpatul a determinat victima sa se urce în autoturismul sau, pe locul din dreapta spate, si în continuare, pentru a-i întari convingerea cu privire la realitatea celor sustinute, s-a deplasat cu aceasta pâna în zona liceului din Caracal, unde a oprit, si, utilizând violenta fizica si verbala, a imobilizat-o, legând-o cu cureaua de la pantalonii sai de centura de siguranta a banchetei din spate.
Inculpatul a transportat victima, cu autoturismul, la locuinta sa din municipiul Caracal, (prin rapire, contrar vointei victimei care s-a opus si a strigat dupa ajutor), aceasta fiind în imposibilitate sa coboare întrucât era legata de bancheta din spate, iar portierele si geamurile nu puteau fi deschise din interior ca urmare a modificarilor aduse de inculpat. Pe drum acesta a aruncat telefonul victimei în zona strada Strandului din mun. Caracal.
În zilele de 24 si 25 iulie 2019 inculpatul a adapostit victima, prin constrângere, manifestata prin violenta fizica si verbala, în locuinta sa, tinând-o imobilizata de pat cu un lant, legata la ochi cu banda adeziva, iar la mâini si la picioare cu sfoara/banda adeziva în scopul exploatarii sexuale în interes propriu, fapt care, potrivit legii, realizeaza continutul constitutiv al infractiunii de „trafic de minori“.
În aceleasi zile, în baza unei unice rezolutii infractionale, prin constrângere, manifestata prin violenta fizica si verbala, inculpatul D.G. a întretinut în mod repetat, mai multe raporturi sexuale cu victima M. M. A., în vârsta de 15 ani, cunoscând faptul ca tânara este minora.În urma cercetarilor s-a stabilit ca la 25.07.2019, în jurul orelor 12.00, dupa ce a telefonat familiei victimei minore, pentru a induce ideea ca aceasta a parasit voluntar teritoriul României, inculpatul a revenit la locuinta sa, unde se afla sechestrata victima M.M.A..
Observând ca aceasta a reusit sa-si desfaca lantul cu care era legata de pat, sa îsi scoata banda adeziva de la ochi (fara a putea sa se elibereze de sfoara groasa de la picioare) si ca tinea în mâna un telefon vechi gasit în camera, având o atitudine total schimbata (victima minora efectuase mai multe apeluri la SNAU 112, de pe telefonul gasit în camera inculpatului), lovindu-se si de refuzul categoric al victimei de a se mai supune tratamentului degradant si violurilor repetate, cu intentie, i-a aplicat acesteia cel putin o lovitura cu pumnul în zona capului si în timp ce se afla întinsa la pamânt, a sugrumat-o cu ambele mâini, cauzându-i astfel decesul.
În jurul orelor 13.00, dupa ce a comis infractiunea de omor calificat asupra victimei minore M.M.A., în locuinta sa din municipiul Caracal, în scopul ascunderii noii infractiuni de omor pe care o savârsise, a ars cadavrul victimei, punându-l în acelasi butoi metalic pe care îl detinea în curtea locuintei sale si pe care îl folosise si în cazul victimei precedente.
Cenusa si resturile osoase au fost depistate în acest butoi, în dimineata zilei de 26.07.2019, la orele 06.00, cu ocazia perchezitiei domiciliare efectuate de catre Parchetul de pe lânga Judecatoria Caracal”.

Citește toată știrea

Dincă a fost condamnat pentru crimele de la Caracal
Publicitate