Publicitate

Directia de Sanatate Publica a reusit „performanta” de a aplica amenzi si celor care au respectat legea pâna la ultima virgula. Judecatoria Pascani a analizat marti cazurile a trei iesence amendate pentru ca nu ar fi completat formularul digital de intrare în tara impus în contextul pandemiei Covid. De fapt, amenzile fusesera aplicate absolut degeaba, femeile fiind nevoite sa apeleze însa la instanta pentru a obtine anularea lor.
La mijlocul lunii decembrie a anului trecut, Ordonanta de Urgenta nr. 129 a introdus obligatia ca românii care se întorceau în tara sa completeze un formular digital cu cel mult 24 de ore înainte de intrare sau în maxim 24 de ore dupa intrarea în tara. Contravenientii urmau sa fie amendati cu sume între 2.000 si 3.000 de lei. Elena G. s-a întors în România pe 9 ianuarie, intrarea în tara fiind înregistrata la ora 13.23. Ea avea astfel la dispozitie intervalul 8-10 ianuarie pentru a completa formularul digital pe portalul guvernamental dedicat acestuia. A facut-o pe 9 ianuarie. Cu toate acestea, pe 18 ianuarie a fost amendata cu 3.000 de lei pentru ca nu ar fi completat formularul. Singura solutie pentru Elena G. a fost sa se adreseze instantei pentru a obtine anularea amenzii. „Din extrasul «print screen» depus de intimata reiese ca acesta a fost generat în data de 09.01.2022, ora 13:23, or, petenta a completat formularul la aceeasi data, dar la ora 18:16, deci în termenul legal de 24 de ore prevazut de lege. Termenul pentru completarea formularul expira la data de 10.01.2022, ora 1:23:00 PM, astfel ca se impune anularea procesului verbal contestat”, au constatat magistratii Judecatoriei Pascani.

Cu o situatie similara s-a confruntat si o alta ieseanca, ce-si petrecuse sarbatorile de iarna la fiica sa, în Marea Britanie. Fiica se ocupase de toate formele necesare calatoriei de întoarcere în tara. Ca urmare, ieseanca avea la ea biletul de avion, certificatul cu test negativ, certificat de vaccinare european, ca si formularul digital completat de fiica sa pe 4 ianuarie. Femeia a aterizat la Bacau pe 5 ianuarie, la ora 2.45. Pe 12 ianuarie, era si ea amendata de DSP, tot cu suma maxima, de 3.000 de lei. O alta ieseanca se întorsese în tara de la Madrid pe 10 ianuarie. Constiincioasa, a completat formularul digital. Dupa 9 zile, era si ea amendata, tot cu 3.000 de lei. Femeia a atacat si ea procesul-verbal de amenda, aratând ca nu gresise cu nimic. În plus, amenda era mai mult decât dubla fata de valoarea pensiei sale, de doar 1.428 lei. „Sanctiunea a fost aplicata automat, fara o verificare a imputabilitatii faptei si în lipsa unui martor care sa confirme autenticitatea constatarii. O atitudine preventiva ar fi presupus verificarea completarii formularului la momentul intrarii în tara. Astfel, greseala autoritatii este transferata în sarcina simplului presupus contravenient”, a aratat femeia.

Si în cazul acestor doua iesence, magistratii au dispus anularea proceselor-verbale de amenda. Aceeasi solutie a fost adoptata marti de magistratii pascaneni si pentru alti cinci ieseni amendati de DSP. Acestia nu completasera formularul digital la întoarcerea în tara, deci amenda ar fi fost justificata. Între timp însa, ordonanta de urgenta care instituise obligativitatea completarii formularului a fost abrogata, fapta fiind dezincriminata. Amenzile aplicate nu sunt însa anulate automat, fiecare petent în parte trebuind sa se adreseze instantei.

Citește toată știrea

Direcţia de Sănătate Publică a amendat cu sume ameţitoare persoane care nu au încălcat defel legislaţia anti COVID

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate