Decât sa „piarda” banii înapoindu-i bugetului national, un liceu din judet a preferat sa-i piarda într-adevar, platind lucrari neefectuate. O buna parte din bani s-au achitat pe când santierul nici macar nu fusese deschis. Situatia a facut obiectul unei anchete a DNA, dar nimeni nu va fi pedepsit. Între timp, raspunderea penala pentru faptele comise s-a prescris. Societatea care a încasat banii a dat faliment, asa ca probabilitatea de a putea fi recuperati este minima.
Pe parcursul anului 2007, prin trei hotarâri de guvern succesive, Grupul Scolar „Haralamb Vasiliu” din Podu Iloaiei a beneficiat în total de 4,53 milioane lei pentru lucrari de reabilitare a sediului. Licitatia organizata pentru acestea a fost câstigata de Nova Construct SA, care s-a angajat sa efectueze lucrarile contra sumei de 13,5 milioane lei. Contractul a fost semnat pe 20 decembrie, când a fost dat si ordinul de începere a lucrarilor. De aici a pornit si lungul sir de nereguli.
Chiar a doua zi, pe 21 decembrie, Nova Construct a emis prima factura, în valoare de 1,09 milioane lei, reprezentând lucrari de constructii. Era absurd ca în decurs de doar 24 de ore sa se efectueze lucrari atât de importante, dar totusi liceul a acceptat factura, care a fost achitata rapid. Ulterior, reprezentantii unitatii scolare aveau sa explice ca era vorba de un avans pentru achizitionarea de materiale. Scoala putea acorda însa un avans de cel mult 15- din valoarea prognozata a lucrarilor pentru anul respectiv si urmând o procedura specifica, ceea ce nu se întâmplase. De fapt, cum aveau sa recunoasca în cele din urma responsabilii, ei se temusera ca banii sa nu fie „pierduti”. Conform legii, fondurile bugetare neconsumate pâna la sfârsitul anului fiscal sunt returnate bugetului national si trebuie cerute din nou, printr-o procedura destul de greoaie. Or, 21 decembrie era ultima zi din an în care se mai puteau face plati. Pentru a nu fi pusa în situatia de a returna banii abia primiti si a fi nevoita sa-i ceara din nou, conducerea scolii a preferat sa-i vireze catre Nova Construct pentru lucrari inexistente.
Dupa prima factura au urmat altele, mentionând lucrari la caminul elevilor, sarpanta ori structura, parte din ele nefiind însa puse în opera. Neregulile au fost descoperite în urma unui control efectuat de Curtea de Conturi în 2012. Inspectorii au remarcat atunci ca se facusera plati neacoperite de realitate în valoare totala de 1,95 milioane lei.
Constatarile Curtii de Conturi au fost confirmate de o ancheta a DNA. În 2016, procurorii au înaintat Tribunalului rechizitoriul prin care au fost puse sub acuzare pentru fapte de coruptie directorul unitatii scolare, Gabriela Dobrea, contabilul sef Melania Botez, dirigintele de santier Georgeta Catarama si administratorul Nova Construct, Maria Gabor. Falimentul firmei de constructii, care a lasat practic santierul deschis, le agrava situatia. „Apararea inculpatelor conform careia nu puteau avea la momentul întocmirii, confirmarii si semnarii actelor reprezentarea faptului ca firma va intra în faliment, nu poate fi retinuta, în conditiile în care dispozitiile legale încalcate în exercitarea atributiilor specifice fiecarei functii aveau ca scop tocmai evitarea producerii unor prejudicii în conditiile aparitiei unor situatii neprevazute”, au retinut magistratii Tribunalului.
Conform legii, cele patru acuzate riscau închisoarea pe un termen de pâna la 9 ani si 4 luni. Totusi, judecatorii au luat în calcul ca circumstanta atenuanta „cainta activa”, respectiv încercarile conducerii scolii de a îndrepta lucrurile dupa descoperirea neregulilor. Ca urmare, decizia magistratilor, luata în decembrie 2020, a fost aplicarea doar a unor pedepse cu închisoarea pe termene cuprinse între 2 ani si 10 luni, respectiv 3 ani, dar cu suspendarea executarii.
Sentinta a fost contestata de procurori, care au cerut aplicarea unor pedepse cu executarea în regim de detentie. Contestatii au fost depuse si de inculpate, care au solicitat achitarea sau reducerea înca mai mult a pedepselor. Reluând cercetarea judecatoreasca, magistratii Curtii de Apel nu au gasit însa niciun motiv de achitare. Instanta inferioara apreciase corect faptele si responsabilitatile. Totusi, cele patru inculpate nici nu puteau fi condamnate.
Între timp, în mai 2022, o decizie a Curtii Constitutionale a înjumatatit practic termenele de prescriptie a raspunderii penale. Acestea se împlinisera pentru toate acuzatiile, asa ca judecatorii nu au putut face altceva decât sa dispuna încetarea procesului penal si sa solutioneze partea civila a acestuia. Din prejudiciul total înregistrat de liceul din Podu Iloaiei, ei au retinut o suma de 730.745 lei, care urmeaza sa fie achitata de cele patru inculpate. Sentinta Curtii de Apel este definitiva.