Publicitate

Proiectul de lege privind noile masuri fiscale, pentru care Guvernul ar urma sa îsi asume raspunderea în Parlament, prevede impozit pe cifra de afaceri, impozit suplimentar de 1- pentru institutiile de credit, eliminarea unor facilitati pentru angajatii din IT si constructii, reducerea numarului total de functii de conducere, conditioneaza acordarea voucherelor de vacanta de nivelul salariului, limiteaza nivelul sporurilor. De asemenea, majoreaza acciza la alcool si tutun si instituie impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare. Documentul a fost facut public marti dimineata de Ministerul Finantelor.
Conform Executivului Legea privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a României pe termen lung este necesara ”pentru a rezolva problema de deficit bugetar dar si de sustenabilitate a finantelor publice precum si pentru a evita riscul de suspendare a fondurilor alocate prin PNRR si Politica de Coeziune sau de crestere a costului finantarilor pentru refinantarea datoriei publice cât si pentru finantarea deficitului bugetar sunt necesare masuri care au ca obiectiv general consolidarea fiscal-bugetara a României prin administrarea eficienta a veniturilor publice dar si pentru utilizarea eficienta a resurselor alocate pentru finantarea cheltuielilor publice, inclusiv masuri de combatere a evaziunii fiscale dar si pentru gestionarea eficienta a patrimoniului si resurselor minerale si naturale aflate în proprietatea Statului Român”.

PROIECTUL POATE FI CONSULTAT AICI

PRINCIPALELE PREVEDERI ALE PROIECTULUI DE LEGE

-Se instituie un impozit minim pe cifra de afaceri pentru întarirea disciplinei fiscale care sa asigure o contributie minima datorata de un contribuabil platitor de impozit pe profit pentru situatia în care impozitul pe profit, determinat pe baza prevederilor generale ale titlului II din Codul fiscal, este mai mic decât valoarea impozitului minim pe cifra de afaceri. Acesta se datoreaza, în situatia în care contribuabilul înregistreaza în anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro, si care în anul de calcul determina un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat pâna la sfârsitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri. Regulile sunt stabilite si pentru cazul în care rezultatul fiscal cumulat la sfârsitul trimestrului/anului de calcul este pierdere fiscala sau profit impozabil dar nu datoreaza impozit pe profit deoarece se afla în perioada de recuperare a pierderii fiscale.

– În cazul institutiilor de credit – persoane juridice române si al sucursalelor din România ale institutiilor de credit – persoane juridice straine, impozitul suplimentar este un impozit calculat prin aplicarea unei cote de 1- asupra cifrei de afaceri.

– Impozitul suplimentar reprezinta cheltuiala nedeductibila la determinarea rezultatului fiscal. Impozitului minim/ impozitul suplimentar pe cifra de afaceri se datoreaza începând cu data de 1 ianuarie 2024 iar pentru contribuabilii care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic prevederile se aplica începând cu prima zi a anului fiscal modificat care începe în anul 2024, dupa caz.

– Se reglementeaza doua cote de impozitare, în functie de veniturile realizate si natura activitatilor desfasurate: a) 1-, pentru microîntreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 60.000 euro inclusiv si care nu desfasoara activitatile prevazute la lit. b) pct. 2; b) 3-, pentru microîntreprinderile care: 1. realizeaza venituri peste 60.000 euro; sau 2. desfasoara activitati, principale sau secundare, corespunzatoare codurilor CAEN: 5821 – Activitati de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activitati de editare a altor produse software, 6201 – Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client), 6209 – Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei, 5510 – Hoteluri si alte facilitati de cazare similare, 5520 – Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere, 5590 – Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante, 5621 – Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentatie n.c.a., 5630 – Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, 6910 – Activitati juridice – numai pentru societatile profesionale cu personalitate juridica, constituite de avocati potrivit legii, 8621 – Activitati de asistenta medicala generala, 8622 – Activitati de asistenta medicala specializata, 8623 – Activitati de asistenta stomatologica, 8690 – Alte activitati referitoare la sanatatea umana. Cotele de impozitare, mentionate mai sus, aplicabile veniturilor microîntreprinderilor se reglementeaza începând cu data de 1 ianuarie 2024.

-Se propune revizuirea reglementarii privind acordarea facilitatilor fiscale pentru persoanele fizice care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator în sensul restrângerii aplicarii facilitatilor fiscale pentru un singur contract individual de munca, raport de serviciu, act de delegare sau detasare sau a unui statut special prevazut de lege, pe baza optiunii exprimate, în scris, prin declaratie pe propria raspundere la angajator/platitor, dupa caz. De asemenea se propune limitarea aplicarii facilitatii fiscale pâna la 31 decembrie 2028 inclusiv, similar cu termenul prevazut pentru facilitatile fiscale acordate sectoarelor constructii, agricol si industria alimentara precum si introducerea unui plafon pâna la care se acorda scutirea de la plata impozitului pe venit, respectiv pâna la nivelul a 10.000 lei inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu se aplica facilitatile fiscale.

– Se propune revizuirea reglementarii privind acordarea facilitatilor fiscale pentru sectorul constructii, precum si în sectorul agricol si în industria alimentara în sensul restrângerii aplicarii facilitatilor fiscale pentru un singur contract individual de munca, cu norma întreaga sau cu timp partial, la nivel de angajat, la un singur angajator/platitor de venit, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor de pâna la 10.000 lei inclusiv. În cazul existentei mai multor raporturi juridice care genereaza venituri din salarii si asimilate salariilor, la unul sau mai multi angajatori/platitori de venituri, persoana fizica opteaza pentru acordarea scutirii pentru un singur contract individual de munca, la un singur angajator/platitor, pe baza declaratiei pe propria raspundere.

– În cazul veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, modificarea prevederilor referitoare la cheltuielile deductibile. Astfel, se propune includerea în categoria cheltuielilor deductibile limitat, a – cheltuielilor efectuate cu sumele reprezentând echivalentul în lei al tichetelor de masa acordate în aceleasi limite si conditii, precum si cu aceleasi destinatii ca cele prevazute de lege pentru acestea, de angajatori angajatilor care nu beneficiaza de astfel de tichete; Masura are în vedere reglemetarea unui tratament fiscal identic pentru cheltuielile de aceasta natura, indiferent daca angajatorul opteaza pentru acordarea acestor beneficii angajatilor sub forma biletelor de valoare sau, dupa caz, sub forma echivalentului în lei al acestora.

. În cazul veniturilor din activitati independente, pentru care venitul net anual se determina în sistem real, la stabilirea venitului net anual impozabil va fi luata în calcul si contributia de asigurari sociale de sanatate datorata

Taxa pe valoarea adaugata

– revizuirea semnificatiei expresiei locuinte care în momentul livrarii pot fi locuite ca atare, în sensul introducerii si a unor conditii cu privire la gradul de finisare a locuintelor si la dotarile necesare. Aceasta masura vizeaza atingerea urmatoarelor obiective: – stabilirea unui grad de finisare/dotare a locuintelor prin care sa se asigure ca se va aplica TVA în cota redusa numai pentru acele locuinte care chiar pot fi locuite de beneficiari fara a necesita investitii suplimentare semnificative; – evitarea aplicarii neunitare a cotei reduse de TVA si a incertitudinii furnizorilor cu privire la cota de TVA corecta, prin detalierea expresa la nivelul legii a finisajelor/dotarilor necesare în vederea aplicarii cotei reduse de TVA. 2.

– mentinerea cotei reduse de TVA de 5- pentru livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, târguri, expozitii, cinematografe si evenimente culturale, altele decât cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, livrarea de lemn de foc si energie termica

– trecerea de la cota de 5- la cota de 9- pentru livrarea de locuinte sociale, livrarea alimentelor de înalta valoare calitativa, livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de caldura si alte sisteme de încalzire de înalta eficienta), iar pentru celelalte operatiuni sa se aplice cota standard de TVA. Pentru trecerea de la aplicarea cotei de 5- la 9- pentru livrarea de locuinte, este necesara si introducerea unor dispozitii tranzitorii.

– trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9- la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fara alcool si de alimente cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10g/100g produs.

– sunt operate modificari ale textului referitor la cota redusa aplicabila livrarii si instalarii de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de caldura si alte sisteme de încalzire de înalta eficienta, precum si modificari ale declaratiilor pe propria raspundere prevazute de lege pentru aplicarea cotei reduse pentru aceste operatiuni, în prezent nefiind corelate.

 De asemenea, cresc accizele la alcool si tutun.

Se instituie impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare

”Prevederile Codului fiscal se completeaza cu dispozitii privind impozitarea detinerii unor bunuri imobile si mobile de valoare mare, constând în cladiri rezidentiale aflate în proprietatea persoanelor fizice si respectiv, în autoturisme apartinând persoanelor fizice si juridice, pentru care se stabileste un anumit prag valoric”, se arata în expunerea de motive a proiectului de. lege.

Masuri pentru reducerea cheltuielilor institutiilor si autoritatilor publice

În vederea diminuarii cheluielilor de personal ale bugetului general consolidat pe anul se propune:

– Diminuarea cu cel putin 25- a functiilor de demnitate publica de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepresedinte si a functiilor de demnitate publica asimilate acestora;

– Desfiintarea posturilor vacante;

– Desfiintarea functiei de sef birou;

– Majorarea normativelor pentru constituirea structurilor la nivel de serviciu/directie/directie generala;

Structura organizatorica a autoritatilor si institutiilor publice trebuie sa respecte urmatoarele cerinte: a) pentru constituirea unui serviciu este necesar un numar de minimum 10 posturi de executie; b) pentru constituirea unei directii este necesar un numar de minimum 20 posturi de executie; c) pentru constituirea unei directii generale este necesar un numar de minimum 35 de posturi de executie.

– Diminuarea ponderii functiilor publice de conducere în totalul functiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12- la 8-;

– Limitarea functiilor de conducere la maxim 10- pentru celelalte categorii de personal bugetar;

– Reducerea posturilor din cabinetele demnitarilor din administratia locala ( cele ale demnitarilor din administratia centrala au fost reduse deja prin OUG nr.34/2023) precum si cele din cabinetele conducatorilor autoritatilor/agentiilor/institutiilor publice autonome, aflate în coordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României; Numarul posturilor de secretari de stat, consilieri de stat, subsecretari de stat, vicepresedinti si functii asimilate, se reduce pâna cel târziu la datade 1 ianuarie 2024 cu minim 30-. Numarul posturilor de consilieri ai sefilor de institutii de la nivel central, dar si ai celor din cadrul autoritatilor locale, se reduce cu 50-. Posturile neocupate din administratie se desfiinteaza. cu urmatoarele exceptii: posturi temporar vacante ca urmare a unor suspendari, posturi pentru care se desfasoara poceduri de concurs sau au fos anuntate rezultate, posturile înfiintate prin decizie a Guvernului, precum si posuturile unice.

– Acordarea voucherelor de vacanta numai pentru angajatii din sectorul bugetar ale caror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut, concomitent cu majorarea acestora de la 1.450 la 1.600 lei;

– Acordarea indemnizatiei de hrana numai pentru angajatii din sectorul bugetar ale caror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut; – Limitarea cuantumului sporului de conditii periculoase sau vatamatoare pentru personalul din sectorul bugetar la maxim 1.500 lei ;

– Achizitia de aparate de telefonie mobila în entitatile publice nu poate depasi 500 lei/aparat de telefonie mobil achizitionat. Se aplica si companiilor de stat. Cheltuielile lunare cu abonamentul de telefonie mobila decontat din fonduri publice sunt de maxim 25 lei/luna/aparat de telefonie mobila; (proiectul initial prevedea 50 de lei)

Eventualele depasiri ale costului de achizitie pentru telefoane sau ale costurilor cu abonamentele lunare sunt suportate de personalul beneficiar.

– Tarifele, taxele si redeventele miniere se indexeaza anual cu indicele pretului de consum.

Citește toată știrea

Document oficial: Măsurile fiscale asumate de Guvern! Impozit pe cifra de afaceri, facilităţile pentru angajaţii din IT şi construcţii, eliminate
Publicitate