Publicitate

Alexandra si Dragos Chihaia, parintii unui copil care s-a stins din viata în urma unei forme agresive de cancer, au donat fondurile strânse pentru tratamentul acestuia pentru ca alti copii sa aiba sansa unui tratament potrivit. Împreuna cu Organizatia Salvati Copiii, familia Chihaia a donat Spitalului de Copii „Sf. Maria” un aparat pentru mixarea citostaticelor în valoare de 120.000 de euro, fiind primul aparat de acest gen din tara.

 
Fondurile necesare achizitionarii acestui aparat provin integral din donatiile facute de oameni simpli, cât si de antreprenori locali sau nationali, pentru salvarea lui Calin Mihai. „Echipamentul mixeaza solutiile citostatice si toate solutiile perfuzabile, are o capacitate de 260 de pungi, vor fi pungi asociate unui tratament care va fi introdus si ales computerizat. Tot procesul va fi sub mediu steril, deci siguranta concentratiei este de 100-”, a precizat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria”. Aceasta a mai explicat ca prin intermediul acestui aparat va fi usurata munca personalului în pregatirea dilutiilor pentru citostatice si pentru solutiile perfuzabile, fiind o singura persoana care se va ocupa de acest proces. „Putem spune ca din acest punct de vedere suntem norocosi ca am fost dotati cu un astfel de echipament, pentru ca ne ajuta în tot efortul nostru de a asigura un tratament pacientilor cu patologie oncologica”, a completat Alina Belu.

 

Diagnosticat cu cancer de gradul IV la doar 10 luni

 

Calin Mihai s-a nascut pe 27 noiembrie 2017, iar atunci când a fost diagnosticat cu aceasta boala cumplita se pregatea deja sa faca primii pasi, la vârsta de 10 luni. În urma unei anemii severe, medicii au pus diagnosticul de neuroblastom de gradul IV, cancer la glanda suprarenala. „A urmat un drum lung si anevoios, prin spitale. Drum cu chimioterapie, injectii, plânsete si multa durere. Tratamentul cu chimioterapie a început de urgenta, dar pentru a avea o sansa la viata tratamentul de specialitate trebuia continuat la o clinica de oncologie din Franta sau Belgia, cu terapie imunologica si transplant. În urma campaniei umanitare, suma necesara a fost strânsa, dar desi doctorii de la Institutul Gustave Roussy din Paris au facut tot posibilul, cancerul a fost nemilos”, au precizat reprezentantii Salvati Copiii. Astfel, Calin Mihai s-a stins pe 17 mai 2019.

 

Un aparat unic în România si o asociatie înfiintata pentru copiii care sufera de cancer

 

„Pentru ca Dumnezeu a fost bun si ne-a ajutat sa adunam fondurile care erau necesare pentru Calin Mihai, am decis sa sponsorizam achizitionarea echipamentului de mixare a citostaticelor, iar cu restul 98.129 euro ramasi am format Asociatia Conventus Mirabilis”, au explicat parintii. Aceasta asociatie a fost înfiintata de parinti pentru a contribui la îmbunatatirea calitatii actului medical în domeniul oncologiei pediatrice din România: atât prin achizitionarea aparaturii medicale performante, cât si prin desfasurarea unor evenimente recreative de care parintii si copiii au nevoie. „Ne-am întors acasa saraci si bogati în acelasi timp: saraci pentru ca am pierdut copilul, bogati ca am ramas cu 200.000 de euro, care erau si nu erau ai nostri”, îsi aminteste Alexandra, mama lui Calin.

Vazând lipsurile din sistemul medical din Iasi, parintii s-au gândit sa dea o sansa altor copii si au încercat sa afle de ce ar avea nevoie spitalul. „Am aflat ca tratamentul se face manual, adica asistenta pregateste solutiile, astfel si cadrul medical este expus toxicitatii pentru ca nu exista un mediu bine controlat si nici nu exista o siguranta a tratamentului. De asta foarte multi parinti care vor sa mearga în strainatate au ideea ca tratamentul care li se da în România nu este acelasi. Este aceeasi, doar ca acolo stim sigur ca are concentratia necesara, la noi nu putem sti înca”, a mai precizat Dragos Chihaia, tatal lui Calin.

Citește toată știrea

Donaţie dramatică – Aparat de 120.000 euro oferit Spitalului de Copii de părinţii unui copil care a murit de cancer
Publicitate