Publicitate

Drama unei familii din Botosani a însemnat speranta la o noua viata pentru alte cinci familii. Un destin frânt brusc si mult prea devreme a salvat, vineri, viata altor oameni aflati în suferinta.
Nenorocirea a lovit cum nu se putea mai dur o familie din Botosani, în seara zilei de 2 august. Parintii si-au gasit copilul cazut inconstient în casa, fara ca nimic sa prevesteasca acest lucru. Speriati, oamenii au sunat imediat la 112 si au cerut ajutorul cadrelor medicale. În scurt timp, la locuinta acestora a ajuns un echipaj cu medic. Starea copilului era critica.

“La fata locului am gasit un pacient minor, în stop cardio-respirator. Au fost începute imediat manevrele de resuscitare cardio-pulmonara, care au durat câteva zeci de minute. S-a reusit restabilirea pulsului, iar ulterior copilul a fost transportat la Pediatrie”, a precizat medicul Andreea Starica, din cadrul SJA Botosani.

Baiatul a suferit o ruptura a unui vas la nivelul creierului

Ulterior, copilul a fost dus la examen computer tomograf pentru a se stabili cauza stopului sau cardiac. Medicii au stabilit ca baiatul a suferit o ruptura a unui vas la nivelul creierului, care i-a cauzat o hemoragie craniana.

Din acest motiv s-a decis trimiterea lui de urgenta la Iasi, la Spitalul de Neurochirurgie. Intubat si ventilat mecanic, copilul a fost transportat la Iasi în conditii extrem de dificile.

“Starea pacientului a fost una critica pe tot parcursul drumului. Am reusit sa îl ducem în conditii de siguranta, însa prognosticul a fost unul rezervat de la început”, a mai spus medicul Andreea Starica. Din pacate, temerile medicilor s-au adeverit în cursul zilei de vineri.

Decizie luata de parinti 

Parintii copilului au primit verdictul drastic, acela ca fiul lor nu va putea supravietui. Cu toate acestea, medicii le-au explicat ca drama prin care treceau ei putea schimba definitiv viata altor familii. Desi nimic nu se compara cu durerea pierderii unui copil, parintii au reusit sa gaseasca puterea de a transforma imensa lor durere în viata pentru alti semeni necunoscuti aflati în cumpana.

Cu profesionalism si responsabilitate, alaturi de familia îndurerata s-a aflat echipa ATI si de coordonare a Spitalului Clinic de Urgenta “Prof.Dr. N. Oblu” Iasi (Dr. Ecaterina Olaru, Dr. Anca Rotaru), care, alaturi de coordonatorul regional de transplant, Dr. Raluca Neagu Movila, au facut posibil sa fie pornite resorturile sperantei pentru alti pacienti.

“A fost o prelevare de la un donator copil, de 14 ani, de la care s-au putut preleva doar ficatul, rinichii si corneea. Ficatul a fost transplantat unui primitor tânar, de 29 de ani. Corneele urmeaza sa fie transplantate, iar la rinichi, procedura este în curs de desfasurare”, a precizat doctor ieri Raluca Neagu-Movila, coordonatorul Centrului Regional de Transplant de la Iasi.

Potrivit acesteia, acesta a fost al saptelea transplant hepatic efectuat la Iasi de la începutul anului. Interventiile de prelevare au fost realizate de echipele Spitalul Clinic Judetean de Urgente „Sf. Spiridon” Iasi , pentru ficat si cornee, si ale Spitalului Clinic “Dr. C.I.Parhon” Iasi pentru rinchi.

„Ne înclinam cu profunda recunostinta si respect în fata parintilor îndurerati”

Datorita acestui înger, un alt tânar, de 29 de ani, a fost salvat prin transplant de ficat, realizat la Centrul de Transplant Hepatic Iasi de catre echipa coordonata de Prof.Dr. Cristian Lupascu. La Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi , sub coordonarea Prof.Dr. Adrian Covic, alti doi pacienti, aflati în suferinta pe listele de asteptare, vor avea o viata mai buna datorita intreventiilor de transplant renal. Interventiile de transplant cornee se vor realiza la Clinica de Oftalmologie Spitalului Clinic Judetean de Urgenta “Sf Spiridon”.

Gestul familiei din Botosani, care a avut puterea sa treaca peste aceasta nenorocire, nu ramas fara ecou. “Decizia de a oferi altora o sansa la viata, nu poate fi decât un gest al iubirii si generozitatii supreme. Ne înclinam cu profunda recunostinta si respect în fata parintilor îndurerati. Multumim înca o data din inima familiei îngerului donator si tuturor echipelor medicale implicate în aceasta activitate atât de complexa si sensibila, care au facut posibila salvarea celor pentru care transplantul reprezinta ultima sansa la viata”, este mesajul reprezentantilor Agentieii Nationale de Transplant din România.

Mai mult, pe monitorulbt

Citește toată știrea

Drama copilului de 14 ani care a salvat cinci vieți la Iași. ”Ne înclinăm cu profundă recunoştinţă şi respect în faţa părinților îndurerați”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate